A szomszédban már dominánssá vált az omikron

A múlt év végére már dominánssá is vált Ausztriában az új típusú koronavírus omikron variánsa, amely fertőzőbb a korábbi változatoknál, és már világszerte terjed.

Az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint az 52. naptári héten Ausztriában 2915 esetben mutatták ki a delta mutációt, míg 4360 esetben az omikron variánst. Az 51. naptári héten a delta koronavírus-mutációt még 5953 esetben azonosították, szemben az 1905 omikronos esettel. Jelenleg Ausztriában 6768 ember szervezetében mutatták ki az új mutánst. Az AGES ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az adatokat még pontosíthatják.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Az omikron variáns fertőzőbb a korábbi változatoknál, és már világszerte terjed.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Durvul a helyzet Európában

Egy másik szomszédunknál is aggasztó a helyzet. A friss jelentések szerint Romániában gyorsabban terjed a koronavírus , mint valaha. A hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint az azt megelőző hétnapos ciklusban (4682). A járvány terjedése még csak egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, de a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot.

Az összesített adatok szerint egyébként jelenleg Európában a legmagasabb a százezer főre jutó új fertőzöttek száma a világon. Csak Franciaországban több mint egymillió esetet regisztráltak karácsony és újév között.

Egyre több gyerek kerül kórházba a koronavírus omikron variánsa által okozott megbetegedés miatt az Egyesült Államokban. Szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy a vírus gyorsan utat talált a védtelen - védőoltásban még nem részesülő - gyerekekhez.

A Déli-sarkon is felütötte a fejét

A koronavírus már a Déli-sarkra is eljutott. Az egyik kísérleti állomáson ugyanis - a szigorú óvintézkedések ellenére - a személyzet kétharmada (25-ből 16) megfertőződött. Értesülések szerint a COVID-19 -es munkatársaknál csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Egyébként a dolgozók mindegyike legalább kétszer be lett oltva, a Déli-sarkra utazásukat megelőzően pedig tíznapos karanténon estek át és több PCR-tesztet is el kellett végezniük. Feltételezések szerint az omikron variánssal fertőződhettek meg, mivel állomáshelyüket Dél-Afrikában történt átszállással érték el, ahonnan az új vírusvariáns elterjedt.

A legfrissebb kutatások szerint az új koronavírus omikron variánsa nagyobb arányban fertőzi meg a felső légutak, mint a tüdő sejtjeit, összehasonlítva a vírus korábbi változataival. Szakértők szerint, bár ezek még csupán korai eredmények, de mindenképpen biztatóak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra