A szomszédban már dominánssá vált az omikron

A múlt év végére már dominánssá is vált Ausztriában az új típusú koronavírus omikron variánsa, amely fertőzőbb a korábbi változatoknál, és már világszerte terjed.

Az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint az 52. naptári héten Ausztriában 2915 esetben mutatták ki a delta mutációt, míg 4360 esetben az omikron variánst. Az 51. naptári héten a delta koronavírus-mutációt még 5953 esetben azonosították, szemben az 1905 omikronos esettel. Jelenleg Ausztriában 6768 ember szervezetében mutatták ki az új mutánst. Az AGES ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az adatokat még pontosíthatják.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Az omikron variáns fertőzőbb a korábbi változatoknál, és már világszerte terjed.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Durvul a helyzet Európában

Egy másik szomszédunknál is aggasztó a helyzet. A friss jelentések szerint Romániában gyorsabban terjed a koronavírus , mint valaha. A hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint az azt megelőző hétnapos ciklusban (4682). A járvány terjedése még csak egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, de a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot.

Az összesített adatok szerint egyébként jelenleg Európában a legmagasabb a százezer főre jutó új fertőzöttek száma a világon. Csak Franciaországban több mint egymillió esetet regisztráltak karácsony és újév között.

Egyre több gyerek kerül kórházba a koronavírus omikron variánsa által okozott megbetegedés miatt az Egyesült Államokban. Szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy a vírus gyorsan utat talált a védtelen - védőoltásban még nem részesülő - gyerekekhez.

A Déli-sarkon is felütötte a fejét

A koronavírus már a Déli-sarkra is eljutott. Az egyik kísérleti állomáson ugyanis - a szigorú óvintézkedések ellenére - a személyzet kétharmada (25-ből 16) megfertőződött. Értesülések szerint a COVID-19 -es munkatársaknál csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Egyébként a dolgozók mindegyike legalább kétszer be lett oltva, a Déli-sarkra utazásukat megelőzően pedig tíznapos karanténon estek át és több PCR-tesztet is el kellett végezniük. Feltételezések szerint az omikron variánssal fertőződhettek meg, mivel állomáshelyüket Dél-Afrikában történt átszállással érték el, ahonnan az új vírusvariáns elterjedt.

A legfrissebb kutatások szerint az új koronavírus omikron variánsa nagyobb arányban fertőzi meg a felső légutak, mint a tüdő sejtjeit, összehasonlítva a vírus korábbi változataival. Szakértők szerint, bár ezek még csupán korai eredmények, de mindenképpen biztatóak.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: