A rossz körülmények vezettek a járványgóc kialakulásához

A rossz körülmények miatt fertőződtek meg annyian koronavírussal az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban lévő húsüzemben - véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Gütersloh-ban és Warendorfban a múlt hét elején visszaállították a koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömegesfertőzéstörtént a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust.

Koronavírus: új hírek a német gócpontról - kattintson!

A szakértő szerint a koronavírus-gócpont kialakulásához nagyban hozzájárulhatott az, hogy az üzemben sok román vendégmunkás dolgozik, akik rossz körülmények között laknak a tömegszállásokon. "20 négyzetméteres szobákba helyeztek el 6-8 román vendégmunkást, ráadásul matracokon" - ismertette Nógrádi György. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a járványgóc azonosítása után tesztelték a lakosságot is, de csak két embernél mutatták ki a vírust. Ez azt jelzi, hogy csak a húsüzem dolgozói érintettek, a lakosságra tehát nem terjedt át a fertőzés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus gócpontok, koronavírus fertőzöttek, koronavírus Bajoroszág, koronavírus Európa
Clemens Tönnies, a legnagyobb németországi Tönnies vágóhíd ügyvezető partnere.Fotó: Getty Images

Ingyen tesztelnek Bajoroszágban

Bajorországban rövidesen bárki készíttethet ingyenesen koronavírus-tesztet, tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül - jelentette be Melanie Huml, a német tartomány kormányának egészségügyi minisztere. Mint mondta, nagyszabású tesztelési offenzívát indítanak, amelynek révén a 13 milliós tartományban rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, hogy bejutott-e a szervezetébe az új típusú koronavírus. A miniszter ugyanakkor úgy véli, hogy továbbra is a tüneteket mutató vagy más módon fertőzésgyanús esetekre kell összpontosítani, és ki kell terjeszteni a leginkább veszélyeztetett csoportok szűrését. Így önkéntes alapon tesztelnek majd a többi között kórházakban és időseket ellátó intézményekben, egy sor húsipari vállalkozásnál pedig kötelezővé teszik valamennyi dolgozó rendszeres vizsgálatát.

Bajorország a 16 német tartomány közül az első, amelyben bevezetik a fertőzésgyanútól független, költségmentes koronavírusteszt lehetőségét. A bajor kormány egyébként elsőként vezette be azt a szabályt is, hogy a járványkitöréssel sújtott területekről - járásokból, városokból - csak olyan embereket fogadhatnak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik rendelkeznek közvetlenül az utazás előtt készült negatív vizsgálati lelettel.

Korábban jöhet a 2. hullám

Az a veszély fenyeget, hogy a feltételezettnél korábban, még ősz előtt kiformálódik a koronavírus-járvány második hulláma, amely lopakodó módon, helyi járványkitörésekből áll össze - vélekedett Markus Söder bajor miniszterelnök. "Továbbra is nagyon vigyázni kell, a jelenlegi kitörések arra figyelmeztetnek, hogy a távolságtartás, a higiénia és a maszkviselés változatlanul fontos óvintézkedés" - fűzte hozzá

Németországban egyébként eddig csaknem 195 ezer embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, az áldozatok száma pedig már a 9 ezerhez közelít. Közben viszont már majdnem 178 ezren meggyógyultak, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 8200 körül alakul.

Koronavírusos kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: