A rossz körülmények vezettek a járványgóc kialakulásához

A rossz körülmények miatt fertőződtek meg annyian koronavírussal az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban lévő húsüzemben - véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Gütersloh-ban és Warendorfban a múlt hét elején visszaállították a koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömegesfertőzéstörtént a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust.

Koronavírus: új hírek a német gócpontról - kattintson!

A szakértő szerint a koronavírus-gócpont kialakulásához nagyban hozzájárulhatott az, hogy az üzemben sok román vendégmunkás dolgozik, akik rossz körülmények között laknak a tömegszállásokon. "20 négyzetméteres szobákba helyeztek el 6-8 román vendégmunkást, ráadásul matracokon" - ismertette Nógrádi György. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a járványgóc azonosítása után tesztelték a lakosságot is, de csak két embernél mutatták ki a vírust. Ez azt jelzi, hogy csak a húsüzem dolgozói érintettek, a lakosságra tehát nem terjedt át a fertőzés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus gócpontok, koronavírus fertőzöttek, koronavírus Bajoroszág, koronavírus Európa
Clemens Tönnies, a legnagyobb németországi Tönnies vágóhíd ügyvezető partnere.Fotó: Getty Images

Ingyen tesztelnek Bajoroszágban

Bajorországban rövidesen bárki készíttethet ingyenesen koronavírus-tesztet, tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül - jelentette be Melanie Huml, a német tartomány kormányának egészségügyi minisztere. Mint mondta, nagyszabású tesztelési offenzívát indítanak, amelynek révén a 13 milliós tartományban rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, hogy bejutott-e a szervezetébe az új típusú koronavírus. A miniszter ugyanakkor úgy véli, hogy továbbra is a tüneteket mutató vagy más módon fertőzésgyanús esetekre kell összpontosítani, és ki kell terjeszteni a leginkább veszélyeztetett csoportok szűrését. Így önkéntes alapon tesztelnek majd a többi között kórházakban és időseket ellátó intézményekben, egy sor húsipari vállalkozásnál pedig kötelezővé teszik valamennyi dolgozó rendszeres vizsgálatát.

Bajorország a 16 német tartomány közül az első, amelyben bevezetik a fertőzésgyanútól független, költségmentes koronavírusteszt lehetőségét. A bajor kormány egyébként elsőként vezette be azt a szabályt is, hogy a járványkitöréssel sújtott területekről - járásokból, városokból - csak olyan embereket fogadhatnak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik rendelkeznek közvetlenül az utazás előtt készült negatív vizsgálati lelettel.

Korábban jöhet a 2. hullám

Az a veszély fenyeget, hogy a feltételezettnél korábban, még ősz előtt kiformálódik a koronavírus-járvány második hulláma, amely lopakodó módon, helyi járványkitörésekből áll össze - vélekedett Markus Söder bajor miniszterelnök. "Továbbra is nagyon vigyázni kell, a jelenlegi kitörések arra figyelmeztetnek, hogy a távolságtartás, a higiénia és a maszkviselés változatlanul fontos óvintézkedés" - fűzte hozzá

Németországban egyébként eddig csaknem 195 ezer embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, az áldozatok száma pedig már a 9 ezerhez közelít. Közben viszont már majdnem 178 ezren meggyógyultak, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 8200 körül alakul.

Koronavírusos kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)