A negyedik hullámot így lehetne megfékezni az MTA szerint

A koronavírus-járvány negyedik hullámának jelentkezéséig sikerült viszonylag gyorsan elérni a hazai lakosság 60 százalékos átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk a további nagyszámú megbetegedést és halálozást - figyelmeztetett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Mutatjuk, az akadémia állásfoglalása szerint hogyan lehetne megfékezni a negyedik hullámot.

Jelenleg még két és fél millió beoltatlan magyar van, akiket mielőbb immunizálni kell. A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, ezért felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell. Ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer életet lehetne megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt - olvasható az MTA elnökségének állásfoglalásában .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Továbbra is fontos szerepe van a megelőzésben maszkviselésnek és a kézfertőtlenítésnek.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Meg kell győzni az oltásoktól elzárkózókat

Az MTA tájékoztatása szerint a hazai oltási hajlandóság elapadt, és még a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal, valamint az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerült érdemi javulást elérni az átoltottsági arány tekintetében. Ezért most az egyik legfontosabb feladat, hogy ugrásszerűen növeljék a lakosság átoltottsági arányát. "Felelős állampolgári magatartás hiányában hiábavaló minden intézkedés, erőfeszítés, pénzráfordítás. Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése" - írták.

Maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés

Több osztály is karanténba került itthon.

Az akadémia arra is rámutatott, hogy az influenzajárvány még tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi krízist. Éppen ezért nem éleg csak az oltásra hagyatkozni, hanem más konkrét lépéseket is meg kell tennünk a megbetegedés és a terjedés megakadályozása érdekében. "Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét" - javasolja az MTA.

Ezek mellett a szakemberek fontosnak tarják azt is, hogy mindenki fellépjen a hamis és áltudományos nézetek ellen. "Életet ment, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is meggyőzi" - hangsúlyozták a közleményben.

Az új típusú koronavírus teljesen eltűnni biztosan nem fog, és még annak esélye is megkérdőjelezhető, hogy idővel szezonális kórokozóvá gyengül - véli Jakab Ferenc virológus, aki szerint azzal is számolnunk kell, hogy lesznek még újabb variánsok és járványhullámok .

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: