A kanyaró kevésbé ismert veszélye

A kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, a fertőzésen átesett személyek ezért újra fogékonnyá válnak olyan betegségekre, amelyekkel szemben szervezetük már korábban felvértezte magát - állapította meg két, egyidejűleg publikált kutatás.

Az egyik nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a kanyaró eltünteti a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó antitestek 11-73 százalékát. Ezt 77 beoltatlan hollandiai gyermek antitestjeinek elemzésével állapították meg egy, a közösségükön végigsöprő kanyarójárvány után. A védőoltáson átesett gyerekek antitestjei azonban stabilak maradtak.

oltás, védőoltás, kanyaró elleni védőoltás, kanyaró, kanyarójárvány, immunrendszer, védekezőképesség, immunológiai amnézia, immunrendszer emlékezőképessége, antitestek, fertőző betegségek
oltás, védőoltás, kanyaró elleni védőoltás, kanyaró, kanyarójárvány, immunrendszer, védekezőképesség, immunológiai amnézia, immunrendszer emlékezőképessége, antitestek, fertőző betegségek

Mi az az immunológiai amnézia?

Az úgynevezett immunológiai amnézia azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere nem ismeri fel azokat a kórokozókat, amelyekkel korábban már találkozott, ezért nem tudja megakadályozni az újrafertőződést olyan vírusokkal és baktériumokkal, amelyek ellen korábban már védve volt. A törölt immunemlékezetű személyek tehát védtelenné válhatnak olyan betegségekkel szemben, mint az influenza, a herpesz, vagy a baktérium okozta tüdő- és bőrgyulladás.

Óvodákat zártak be a kanyarójárvány miatt - részletek itt!

Hasonló eredményre jutott egy másik, amerikai kutatás is, amely azt vizsgálta, milyen változás következik be az immunrendszerben fontos funkciót betöltő nyiroksejtek állapotában egy kanyarófertőzés után. A kutatók első ízben fedezték fel, hogy a kanyaró visszaröpíti az ember immunrendszerét egy olyan éretlen állapotba, mint amilyen a kisbabáké, így tehát csak kevés antitest védi szervezetet a fertőzésektől. Az új kutatások rávilágítanak arra, mennyire fontos a kanyaró elleni védőoltás.

A kanyaró erősen fertőző, és bárki, aki nincs beoltva ellene, könnyen elkaphatja bármely életkorban. A betegség már rég eltűnhetett volna a Föld színéről, ehelyett most újra terjed. 2019 első hat hónapjában háromszor több esetet jelentettek világszerte, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: