A kanyaró kevésbé ismert veszélye

A kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, a fertőzésen átesett személyek ezért újra fogékonnyá válnak olyan betegségekre, amelyekkel szemben szervezetük már korábban felvértezte magát - állapította meg két, egyidejűleg publikált kutatás.

Az egyik nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a kanyaró eltünteti a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó antitestek 11-73 százalékát. Ezt 77 beoltatlan hollandiai gyermek antitestjeinek elemzésével állapították meg egy, a közösségükön végigsöprő kanyarójárvány után. A védőoltáson átesett gyerekek antitestjei azonban stabilak maradtak.

oltás, védőoltás, kanyaró elleni védőoltás, kanyaró, kanyarójárvány, immunrendszer, védekezőképesség, immunológiai amnézia, immunrendszer emlékezőképessége, antitestek, fertőző betegségek
Az oltás a legbiztosabb védekezés a kanyaró és a súlyos szövődmények ellen. Fotó: iStock

Mi az az immunológiai amnézia?

Az úgynevezett immunológiai amnézia azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere nem ismeri fel azokat a kórokozókat, amelyekkel korábban már találkozott, ezért nem tudja megakadályozni az újrafertőződést olyan vírusokkal és baktériumokkal, amelyek ellen korábban már védve volt. A törölt immunemlékezetű személyek tehát védtelenné válhatnak olyan betegségekkel szemben, mint az influenza, a herpesz, vagy a baktérium okozta tüdő- és bőrgyulladás.

Óvodákat zártak be a kanyarójárvány miatt - részletek itt!

Hasonló eredményre jutott egy másik, amerikai kutatás is, amely azt vizsgálta, milyen változás következik be az immunrendszerben fontos funkciót betöltő nyiroksejtek állapotában egy kanyarófertőzés után. A kutatók első ízben fedezték fel, hogy a kanyaró visszaröpíti az ember immunrendszerét egy olyan éretlen állapotba, mint amilyen a kisbabáké, így tehát csak kevés antitest védi szervezetet a fertőzésektől. Az új kutatások rávilágítanak arra, mennyire fontos a kanyaró elleni védőoltás .

A kanyaró erősen fertőző, és bárki, aki nincs beoltva ellene, könnyen elkaphatja bármely életkorban. A betegség már rég eltűnhetett volna a Föld színéről, ehelyett most újra terjed. 2019 első hat hónapjában háromszor több esetet jelentettek világszerte, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra