A hajózást is megbénítja az új vírus

Dél-Korea hétfőn ideiglenes hatállyal megtiltotta az óceánjáró luxushajók kikötését, megakadályozandó az új típusú koronavírus terjedését, miközben a Japánban karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajón további 60 utasról állapították meg, hogy megfertőződtek.

A napokban elengedték a karanténból a World Dream üdülőhajó több mint 3600 utasát Hongkongban, miután a vizsgálatokkal bizonyították, hogy az érintettek nem fertőzöttek. A luxushajó Tajvanról tért vissza idő előtt - február 5-én -, mert ott nem engedték kikötni. Az utasokat tehát szerda óta karanténban tartották a fedélzeten, hogy megakadályozhassák a koronavírus esetleges terjedését.

Az új vírus miatt már egyre több ország bizalmatlan az üdülőhajókkal, ezeken ugyanis sok utas és a személyzet napokat vagy akár heteket tölt el egy zárt térben. A szöuli kormány már meg is hozta az első korlátozó intézkedését, amelynek jegyében megtiltották két luxushajó betérését az ország délkeleti részén fekvő Buszan kikötőjébe. A tiltás ellenére az ilyen hajók a dél-koreai kikötőkben vételezhetnek üzemanyagot és élelmiszert. A nagy hajózási cégek eddig a dél-koreai kikötőkbe szándékoztak átirányítani azokat a hajóikat, amelyek kínai kikötőkbe tartottak.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, hajózás, turizmus
A World Dream hongkongi óceánjáró utasai kiszállnak a hongkongi Kai Tak kikötőben. Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

Van ok az aggodalomra

A koronavírus terjedésével kapcsolatos dél-koreai aggodalmakat táplálta az az értesülés is, hogy újabb utasok fertőződtek meg Japánban, a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajón. Most további hatvan embernél mutatták ki a kórt. A japán egészségügyi minisztérium beszámolója szerint ezzel 130-ra emelkedett a hajón a tüdőgyulladást okozó vírussal megfertőződött emberek száma. A fertőzéssel diagnosztizált utasokat Tokió és néhány közeli prefektúra kórházaiba szállítják.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és a 1045 fős legénység tartózkodik. Mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón. A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a Kínai Hupej tartományban súlyos járványt okozó vírussal.

Forgalomcsökkenésre számítanak

A turizmusra is kihat a koronavírus - a részletekért kattintson ide!

A koronavírus-járvány jelentős forgalomkiesést okozhat az üdülőhajó-ágazatnak. A Costa Crociere olasz hajótársaság például február végéig lemondta az összes ázsiai hajóútját. A lefoglalt hajóutakra befizetett pénzt az utasok visszakapják - közölték. A társaságnak jelenleg négy üdülőhajója tartózkodik a térségben, ezek jelenleg japán és dél-koreai kikötőkben horgonyoznak. A hajók fedélzetén csak a személyzet tartózkodik, hajónként mintegy ezer fő, mivel a hajók motorjait és műszaki berendezéseit holtidőben is üzemeltetni kell. A közlemény szerint a személyzet erre az időszakra is megkapja teljes fizetését.

A hajótársaságok ezen kívül számos óvintézkedést vezettek be, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. Az új szabályok szerint sem utas, sem a személyzet tagja nem léphet az üdülőhajók fedélzetére, ha a megelőző 14 napban Kínában tartózkodott, vagy ha az utazásra kínai, makaói vagy hongkongi átszállással érkezett. Emellett megtagadható a fedélzetre lépés minden olyan embertől, aki fertőzött személlyel érintkezett. Szükség esetén pedig meg is vizsgálják a fedélzetre lépőket.

Az olasz üdülőhajó-ágazat az év elején még a tavalyit 6,2 százalékkal meghaladó rekordforgalmat, 13 millió utast jelzett előre az idei évre. A koronavírus-járvány miatt azonban egyre valószínűtlennek tűnik a forgalmi rekord elérésre az idén.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)