A hajózást is megbénítja az új vírus

Dél-Korea hétfőn ideiglenes hatállyal megtiltotta az óceánjáró luxushajók kikötését, megakadályozandó az új típusú koronavírus terjedését, miközben a Japánban karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajón további 60 utasról állapították meg, hogy megfertőződtek.

A napokban elengedték a karanténból a World Dream üdülőhajó több mint 3600 utasát Hongkongban, miután a vizsgálatokkal bizonyították, hogy az érintettek nem fertőzöttek. A luxushajó Tajvanról tért vissza idő előtt - február 5-én -, mert ott nem engedték kikötni. Az utasokat tehát szerda óta karanténban tartották a fedélzeten, hogy megakadályozhassák a koronavírus esetleges terjedését.

Az új vírus miatt már egyre több ország bizalmatlan az üdülőhajókkal, ezeken ugyanis sok utas és a személyzet napokat vagy akár heteket tölt el egy zárt térben. A szöuli kormány már meg is hozta az első korlátozó intézkedését, amelynek jegyében megtiltották két luxushajó betérését az ország délkeleti részén fekvő Buszan kikötőjébe. A tiltás ellenére az ilyen hajók a dél-koreai kikötőkben vételezhetnek üzemanyagot és élelmiszert. A nagy hajózási cégek eddig a dél-koreai kikötőkbe szándékoztak átirányítani azokat a hajóikat, amelyek kínai kikötőkbe tartottak.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, hajózás, turizmus
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, hajózás, turizmus

Van ok az aggodalomra

A koronavírus terjedésével kapcsolatos dél-koreai aggodalmakat táplálta az az értesülés is, hogy újabb utasok fertőződtek meg Japánban, a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajón. Most további hatvan embernél mutatták ki a kórt. A japán egészségügyi minisztérium beszámolója szerint ezzel 130-ra emelkedett a hajón a tüdőgyulladást okozó vírussal megfertőződött emberek száma. A fertőzéssel diagnosztizált utasokat Tokió és néhány közeli prefektúra kórházaiba szállítják.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és a 1045 fős legénység tartózkodik. Mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón. A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a Kínai Hupej tartományban súlyos járványt okozó vírussal.

Forgalomcsökkenésre számítanak

A turizmusra is kihat a koronavírus - a részletekért kattintson ide!

A koronavírus-járvány jelentős forgalomkiesést okozhat az üdülőhajó-ágazatnak. A Costa Crociere olasz hajótársaság például február végéig lemondta az összes ázsiai hajóútját. A lefoglalt hajóutakra befizetett pénzt az utasok visszakapják - közölték. A társaságnak jelenleg négy üdülőhajója tartózkodik a térségben, ezek jelenleg japán és dél-koreai kikötőkben horgonyoznak. A hajók fedélzetén csak a személyzet tartózkodik, hajónként mintegy ezer fő, mivel a hajók motorjait és műszaki berendezéseit holtidőben is üzemeltetni kell. A közlemény szerint a személyzet erre az időszakra is megkapja teljes fizetését.

A hajótársaságok ezen kívül számos óvintézkedést vezettek be, hogy megakadályozzák afertőzésterjedését. Az új szabályok szerint sem utas, sem a személyzet tagja nem léphet az üdülőhajók fedélzetére, ha a megelőző 14 napban Kínában tartózkodott, vagy ha az utazásra kínai, makaói vagy hongkongi átszállással érkezett. Emellett megtagadható a fedélzetre lépés minden olyan embertől, aki fertőzött személlyel érintkezett. Szükség esetén pedig meg is vizsgálják a fedélzetre lépőket.

Az olasz üdülőhajó-ágazat az év elején még a tavalyit 6,2 százalékkal meghaladó rekordforgalmat, 13 millió utast jelzett előre az idei évre. A koronavírus-járvány miatt azonban egyre valószínűtlennek tűnik a forgalmi rekord elérésre az idén.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció