Hogyan lehet együtt élni a HIV-vel?

Ha időben felismerik és kezelni kezdik, HIV-fertőzéssel is teljesen egészséges életet lehet élni. Itthon becslések szerint legalább 4 ezer HIV-pozitív beteg lehet, az érintettek fele ugyanakkor nem tud az állapotáról.

Ma már sikeresen kezelhető az egykori rettegett vírus, ugyanakkor még mindig rengeteg a tévhit és félelem a HIV-vel kapcsolatban. A fertőzötteknek gyakran még a rokonaik, barátaik előtt is titkolniuk kell állapotukat, sőt, sokszor hivatalos helyeken, például egy orvosi vizsgálaton is elutasítást kapnak – derült ki az RTL Fókusz című műsorának egyik riportjából, amelyben a Retropajzs Egyesület HIV-vel élő aktivistái is megszólaltak.

„Nem az én szégyenem, hogy ekkora stigma van rajta, hanem ez a társadalmunk szégyene. És azért elmondanám, hogy 2016 előtt én sem szívesen ültem volna le egy HIV-vel élő mellé, én sem ültem volna be egy fogorvosi székbe utána, mert nem tudtam semmit erről” – nyilatkozta egy érintett.

HIV, AIDS
Ma már sikeresen kezelhető az egykori rettegett vírus. Fotó: Getty Images

A kulcs a minél hamarabbi felismerés

Az első HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket a ’80-as évek elején diagnosztizálták az Egyesült Államokban, nem sokkal később pedig azonosították a vírust és annak következményeit is. 1995-ben jelentek meg azok a gyógyszerkombinációk, amelyek segítségével a HIV már hatékonyan kezelhető.

„Jó lenne, ha mindenki tudná, hogy a HIV-fertőzés ma már nem egy halálos megbetegedés, az AIDS viszont az. Tehát ha egy HIV-fertőzött élete során eljut addig a stádiumig – ami általában 5-10 évet jelent –, hogy beteg legyen, akkor már AIDS-beteg lesz, és az AIDS-betegeket nagyon nehéz meggyógyítani” – hangsúlyozta dr. Szlávik János infektológus, hozzátéve: a HIV-pozitív emberek esetében megelőzhető, hogy kialakuljon az AIDS, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a fertőzöttséget időben felismerjék és kezeljék.

A fertőzöttek saját élményei szerint sokan még ma sincsenek tisztában azzal, hogy egy gyógyszerrel kezelt HIV-fertőzött nem adhatja át másnak a kórokozót, és semmilyen speciális intézkedésre nincs szükség a vele való találkozás esetén. Az egyik érintett úgy fogalmazott, hogy „lehet közös törölközőt használni, ugyanazzal a kiskanállal nyalakodni az édességből, tehát ez semmiféleképpen sem veszélyes”.

Az érintettek fele nem tud az állapotáról

Magyarországon 2022 első három negyedévében 173 HIV-fertőzöttet és 37 AIDS-beteget regisztráltak. 2012 és 2021 között a bejelentett HIV-pozitív emberek száma minden évben átlépte a 200-at, az AIDS-eseké pedig a 40-et. Ugyan itthon nincs járvány, becslések szerint legalább 4 ezer HIV-pozitív beteg lehet, és az érintettek fele nem tud az állapotáról.

 „Ezért fontos a szűrés, hiszen, ha valaki megtudja magáról időben, hogy HIV-fertőzött, és elkezdi a gyógyszeres kezelést, akkor teljesen egészséges életet él, és a hölgyek egészséges gyermeket tudnak szülni” – mondta el Szlávik János, aki ugyanakkor rámutatott, hogy a szűrővizsgálatok száma nem nő Magyarországon, pedig ez elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy megállítsuk a HIV terjedését itthon. Mivel a vírus csak teszttel mutatható ki, ezért a szexuálisan aktív felnőttek vizsgálata évente javasolt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra