30 felettieket támad a kanyaró

Az év eleje óta 33 kanyarómegbetegedést regisztráltak Horvátországban - közölte a horvát közegészségügyi hivatal (HZJZ). A legtöbb megbetegedést Split-Dalmát megyében jegyezték fel, utána Zágráb következik.

A horvát fővárosban regisztrált betegek közül ketten még az év elején külföldön kapták el a vírust, azonban augusztus végétől újabb 9 kanyarós esetet fedeztek fel, múlt hét óta pedig további 2 fertőzöttet találtak.

Horvátországban kötelező a kanyaró elleni oltás
Horvátországban kötelező a kanyaró elleni oltás

A legtöbb beteg 30 év feletti

Nagy világjárvány közeledik - a részletekért kattintson ide!

A 33 beteg közül 9-en külföldön fertőződtek meg, 14-en pedig Horvátországban, 10 ember estében még pedig nem tudják, hol kerültek közvetlen érintkezésbe a vírussal. A fertőzöttek közül mindössze ketten biztosan be voltak oltva kanyaró ellen, a többség viszont nem tudja, gyerekkorában megkapta-e az oltást. A legtöbben, 19-en 30 év felettiek, 6-an 20 és 29 év közöttiek, a többi beteg pedig 5 és 12 év közötti gyermek.

A HZJZ adatai szerint Horvátországban az átoltottság 90-95 százalék között van. Milan Kujundzic egészségügyi miniszter úgy véli, a járvány nem okoz nagyobb problémát Zágrábban, de elővigyázatosnak kell lenni. Nagyon fontos, hogy az emberek beoltassák magukat - emelte ki.

Horvátországban egyébként kötelező a kanyaró elleni oltás. A gyerekeket egyéves korukig kell beoltani kanyaró, rubeola és mumpsz ellen, majd kisiskolás korukban meg kell ismételni. A védőoltások iránti bizalom ugyanakkor 2011-ben csökkenni kezdett, egyre több szülő utasítja vissza állítólagos mellékhatásaik miatt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: