Termékenyebbé tennék a magyar férfiakat

Sajtóhírek szerint már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, amely termékenyebbé tenné a férfiakat.

Megalakulását követően a negyedik Orbán-kormány demográfiai súlypontú kormányzást jelentett be, és azóta is elsődleges prioritásként kezeli a gyermekvállalási kedv növelését. Sok más országhoz hasonlóan viszont nálunk is gondot okoz, hogy egyre jobban nő azoknak a férfiaknak az aránya, akik nem képesek utódot nemzeni. A hvg.hu értesülései szerint ezért készül már egy olyan intézkedéscsomag, amely tudatosságra és egészséges életmódra nevelné a férfiakat, hogy ezzel is visszaszorítsa a meddőséget.

A férfimeddőségleggyakoribb okai A meddő párok mintegy 30 százalékánál a férfi a terméketlenség okozója. Ennek számos oka lehet, s a gyógyulás esélye is az okoktól függően változik. Kattintson!

Pozitív javaslat kevés konkrétummal

A lapnak nyilatkozó, minisztériumhoz közeli forrás szerint a javaslat már szeptemberben körvonalazódott, és Kásler Miklós viszi a kormány elé, azt azonban nem tudni, hogy mikor döntenek az új egészségpolitikai célkitűzésről. A Nemzeti Humán Reprodukciós Programnak keresztelt javaslat az alábbi célokat tűzte ki:

  • fel kell tárni a férfi meddőség különféle, így életmódbeli és környezeti okait;
  • megelőzéssel tenni az egyre növekvő terméketlenség ellen;
  • amennyiben lehetséges, a "nemzőképesség visszaállításával" megoldani a problémát;
  • ezekkel növelni a gyermekvállalás, a születések számát.

Egy új program tenné termékenyebbé a magyar férfiakat. Fotó: iStock
Egy új program tenné termékenyebbé a magyar férfiakat. Fotó: iStock

Statisztikák szerint Magyarországon minden negyedik házaspárt érinti a meddőség, nagyjából ugyanolyan mértékben szenvednek tőle a férfiak és a nők. A hímivarsejtek alacsony száma, valamint bizonyos betegségek is szerepet játszhatnak abban, hogy elmarad a kívánt gyermekáldás, a férfiak egészségesebb életmódja ezért valóban javíthat a nemzőképességükön.

Túl sok konkrétumot nem tartalmaz a javaslat, elsősorban a népegészségügyi mutatókat általánosan javító intézkedéseket sorolnak fel benne. Szó esik például az alapellátás fejlesztéséről, életmódváltást segítő, klubszintű foglalkozásokról, dohányzásról leszoktató, valamint munkahelyi egészségfejlesztő programokról. A hvg.hu szerint részben hazai forrásokból, részben pedig uniós támogatásokból kívánják finanszírozni a programot, konkrét összegről azonban nem lehet tudni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció