Prosztatamegnagyobbodás: ezért kell foglalkozni vele

Kezeletlenül egyebek mellett vizeletpangást és vesefunkció-csökkenést is okozhat a prosztatamegnagyobbodás, így nem érdemes elbagatellizálni a problémát. Milyen panaszok jelezhetnek bajt, és hogyan zajlik a kivizsgálás?

Milyen tünetekkel jelentkezik a férfiklimax?

Mivel 50 év felett a férfiak fele tapasztalja a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, felmerülhet a kérdés: ha ez ilyen gyakori jelenség, miért kell vele egyáltalán foglalkozni? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa összefoglalta, miben áll az elváltozás veszélye, és miért kell már a legkisebb vizelési és egyéb panaszt is kivizsgálni.

Kezeletlenül vizeletpangást és vesefunkció-csökkenés okozhat

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy. Váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. Tény, hogy az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetesen is megtörténik, és ez optimális esetben nem okoz gondot. A nagyobb mértékű prosztatamegnagyobbodás azonban beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki, és egyre kevésbé lesz képes préselni. Ez végül a vizelet pangását eredményezi, sőt, később vesefunkció-csökkenéshez, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet.

A prosztatamegnagyobbodás kezeletlenül komoly problémákat is előidézhet.
A prosztatamegnagyobbodás kezeletlenül komoly problémákat is előidézhet. Fotó: Getty Images

50 év felett tünetek nélkül is fontos a szűrés

50 és 60 év között kétévenként ajánlott a prosztataszűrés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Egyenes ágon (apa, testvér) előforduló rosszindulatú prosztataelváltozás esetén tanácsos a szűrést 45 éves korban elkezdeni. Ha pedig vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. Az alábbi tünetek jelezhetnek bajt:

  • gyakori, sürgető vizelési inger,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszos vizelés,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Dr. Rákász István szerint először fizikális vizsgálatot kell végezni. Ilyenkor síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintják a tömör prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselnek. Ezt később a laboratóriumban elemzik, gyulladást okozó kórokozók után kutatva. Minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA-szintet (prosztataspecifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is magasabb lehet, ezért további ellenőrzést tesz indokolttá.

Ezen kívül fontos még az ultrahangvizsgálat, amely telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik és nem fájdalmas. Hátránya lehet, hogy ez alapján nem derül ki, jó- vagy rosszindulatú-e a felfedezett képlet. Tehát szükség lehet további vizsgálatokra: ilyen például a számítógépes vizeletáramlás-vizsgálat (uroflow), amellyel a vizeletürítés minőségét és mennyiségét lehet mérni az idő függvényében. Számítógép segítségével egy görbe ábrázolódik, amiből a vizelés erősségére, esetleges akadályoztatására is lehet következtetni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)