Halált okozhat a népszerű potencianövelő

Sokan nincsenek tisztában az illegálisan beszerzett potencianövelő szerek veszélyeivel, pedig nem árt tudni, hogy akár halálos is lehet egy felelőtlen próbálkozás.

Egyre népszerűbb - főként a fiatalok körében - az erős potencianövelő hatást ígérő, internetről rendelhető szer, amelyet egy indiai gyógyszercég gyárt. A szernek számos változata megjelent a külföldi piacokon: a hagyományos változat mellett többek között zselé, pezsgő- és rágótabletta formájában, különböző fantázianevekkel ellátva.

Viszonylag sokféle potencianövelő szer létezik a piacon: vannak többek között gyógynövény-, aminosav-, illetve gyógyszerhatóanyag-alapú szerek is. Gyógyszer kategóriába tartoznak az originális, vagyis eredeti hatóanyagot tartalmazók (Viagra) és a szabadalmi idő lejárta után piacra kerülő generikus gyógyszerkészítmények (mint például a szóban forgó indiai potencianövelő is) egyaránt" - mondta el megkeresésünkre Dr. Kádár Tamás, gyógyszerész.

Ilyen generikus készítmény az indiai gyógyszergyártó terméke is, amely gyógyszernek minősül, mivel gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz, úgynevezett szildenafil-citrátot, a merevedési zavarokat kezelő gyógyszerek legfőbb hatóanyagát. A hatóanyagot a Pfizer cég fejlesztette ki, eredetilegmagas vérnyomásés más szívbetegségek kezelésére. Bár szívgyógyszernek nem vált be, mellékhatásaként jelentkező simaizom-lazító hatása miatt egy lényeges problémát orvosolt.

Potencianövelő szereket orvossal írassunk fel, ne az internetről rendeljünk!
Potencianövelő szereket orvossal írassunk fel, ne az internetről rendeljünk!

Miért ne szedjük a szert?

"Magyarországon a Gyógyszerészeti Intézet nem engedélyezte ezt a készítményt" - szögezte le dr. Kádár Tamás. Itthon a gyógyszerkereskedelem nagyon zárt, és szigorú szabályok vannak érvényben, így hamis gyógyszer szinte kizárt, hogy bekerüljön a rendszerbe, ráadásul a gyógyszereket folyamatosan ellenőrzik. "Az indiai szer illegálisnak számít, mert az eredeti készítményre nincs forgalmazói engedély, a netes hamisítványokra meg végképp nincs" - tette hozzá.

A gyógyszerész szerint itthon a jelenleg "forgalomban" lévő, internetről vagy szexshopokban pult alól megvásárolható utánzatok nagy valószínűséggel hamisítványok. Ez azt jelenti, hogy jobb esetben nincs bennük hatóanyag, rosszabb esetben pedig ahol készítették, belekerülhetett olyan nem kívánatos anyag is, amely akár halálos is lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hamisítványokat főként fiatalok használják.

Amerevedési zavargyakori oka Hazánkban a középkorú férfilakosság körében népbetegségnek számítanak a szív- és érrendszeri kórképek. Azoknál a férfiaknál, akik ezekben a betegségekben érintettek, gyakran alakul ki merevedési zavar. Mi az összefüggés a szív- és érrendszeri megbetegedések és a merevedési zavar között, kik a leginkább veszélyeztetettek, és mit tegyen, aki ezzel a problémával küzd?

Honnan szerezzünk be potencianövelőt?

A gyógyszerész azt javasolja, hogy amennyiben valakinek valóban szüksége van rá, patikából vásároljon megbízható minőségű, ellenőrzött körülmények közt gyártott, és nem utolsósorban olcsóbb generikus készítményt. "Az eredeti gyógyszerek általában drágák, mert áruk tartalmazza a kutatás, a klinikai kísérletek és a bevizsgálás költségeit is, emiatt a generikus készítmények kedveltebb, keresettebb termékek. Olcsóbbak az eredetinél, viszont hatásuk csaknem ugyanolyan" - tette hozzá a szakember. Mint mondta, mindössze a segédanyagokban lehetnek különbségek, ezek persze okozhatnak eltérő hatást.

A szildenafil hatóanyagú készítmények minden esetben vénykötelesek, csak recepttel vásárolhatók meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)