Ha nagyra nő a férfiak melle

A gynecomastia általában jóindulatú, meglehetősen gyakori elváltozás a férfiak szervezetében, melynek lényege, hogy a női hormonok hatására megnő a mellük. A legtöbb esetben magától is elmúlik, de időnként súlyos betegség is állhat a hátterében.

A gynecomastia nagyon gyakori rendellenesség

A kamasz fiúk mintegy 70 százalékát érintheti. Lényege, hogy a hormonrendszer változásai miatt a férfiak szervezetében megnövekszik bizonyos női hormonok szintje, és ez a mellszövetek jóindulatú burjánzásával, vagyis a mellek megnövekedésével járhat együtt. Ez a jelenség a kamaszoknál ideiglenes, és néhány éven belül minden beavatkozás nélkül, magától meg is szűnik.

Miért nő meg a férfiak melle? férfiak melle nagy férfi mell gynecomastia mellnagyobbodás mell mellkas férfitest
Miért nő meg a férfiak melle?

Előfordulhat az is, hogy a fiú újszülötteknek nagyobb egy kicsit a melle, ez a szervezetükben keringő anyai ösztrogéntől van, és általában szintén magától elmúlik.

A nagy mell a nőknek is teher Egyre erősödő trendnek számítanak mostanában a gömbölyűbb idomok - ez mind a ruhák átlagméretének, mind pedig a melltartók méretének növekedésében észrevehető. Azonban ez fájdalmas mellékhatásokkal, hátfájással, izom- és ízületi problémákkal is jár. Kattintson!

A középkorú vagy idősebb férfiaknál is jelentkezhet a mellek megnagyobbodása, erre azonban már érdemes jobban odafigyelni, mert mindenképpen a hormonrendszer egyensúlyának felborulására utal. Ez lehet viszonylag természetes folyamat (hiszen ahogy öregszenek a férfiak, úgy csökken a szervezetükben például a tesztoszteron szintje), de utalhat a hormonrendszer betegségeire vagy daganatra is.

A mellnagyobbodás érintheti az egyik mellet, vagy mindkettőt

Az enyhébb mértékű mellnövekedést okozhatják gyógyszerek, gyógynövények vagy túl sok alkohol is, hiszen ezek is hatással vannak a hormonrendszerre. A gynecomastia krónikus betegségekkel, például a vese- vagy a májproblémákkal , esetleg a felszívódási zavarokkal küzdőknél is előfordulhat.

A mellnagyobbodás érintheti az egyik mellet vagy mindkettőt, mértékét négy szintbe szokták sorolni, a legenyhébb esetben csak alig látható elváltozásról, esetleg aszimmetriáról van szó, míg a legsúlyosabban a mellek mérete látványosan megnövekszik és a mellkasi bőr is kitágul. Ezek a tünetek időnként más betegségekre is utalhatnak, például cisztára, lipómára, a szövetek gyulladására, vagy akár emlődaganatra is (mely, a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem kizárólag a nők betegsége). A diagnózis felállítása a szövetek vizsgálata mellett az egyéb hormonális tényezők elemzésével, vérvizsgálattal történik.

Akár magától is elmúlhat

A legtöbb esetben a gynecomastia jól kezelhető betegség, amely akár magától is elmúlhat (mint például a tinédzserek esetében), de ha például gyógyszerszedés áll annak hátterében, akkor annak abbahagyása a mellek méretét is csökkenti. Esetenként a megnövekedett melleket műtéti úton is el lehet távolítani, de gyógyszeresen is lehet kezelni az elváltozást.

A gynecomastia az esetek legnagyobb részében egy igen kellemetlen, időnként fájdalmas, az önbecsülésre jelentős hatással lévő, de alapvetően ártalmatlan betegség, azonban mindenképpen oda kell rá figyelni, mert súlyosabb problémák egyik előjele is lehet.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: