Fejfájás vagy migrén? Ez a különbség!

Nem mindegy, hol jön létre a fájdalom, milyen más tünetekkel jár, illetve meddig tart.

A fejfájás elég kellemetlen dolog, sokan szenvednek tőle rendszeresen, de csak kevesen tudják megkülönböztetni a különböző fejfájástípusokat. Márpedig ez nem mellékes dolog, mert csak akkor lehet a fájdalmat hatékonyan csillapítani, ha tudjuk az okát, típusát.

A fejfájásnak alapvetően két fajtája van: elsődleges és másodlagos. Előbbiek közé sorolható a tenziós fejfájás , a cluster fejfájás és a migrén , másodlagos pedig például, ha más probléma - fejsérülés, agydaganat vagy agyhártyagyulladás - áll a háttérben.

Hol és hogyan fáj?

A fejfájások közt leggyakoribb a tenziós fejfájás. Ez szorító fájdalommal jár, ami a fejben gyakorlatilag bárhol kialakulhat, de általában a homlokát, vagy a fej és a nyak hátsó részét fájlalja a beteg. Ezzel szemben a migrén az agyban jön létre, és sokaknál a fej egyik oldalán jelentkező lüktető fájdalommal jár. Persze, egy átlagembernek honnan is kellene tudnia, hogyan lehet ezeket megkülönzötetni... van viszont néhány jel, amelyekre érdemes figyelni, mert segítenek.

A migrén általában hányingerrel is együtt jár
A migrén általában hányingerrel is együtt jár

Egyéb tünetek

A migrén általában hányingerrel is együtt jár, illetve fokozott érzékenységgel bizonyos hangokra, fényre. Vannak, akik szédülést, aurajelenséget is tapasztalnak (a migrénben szenvedők harmada panaszkodik arra, hogy vibráló, káprázás jellegű látási zavarok is kialakulnak nála). A migrén napi tevékenységünkben is hátráltathatja, akadályozhatja azokat, akik ettől szenvednek. Ezek a tenziós fejfájásra általában nem mondhatók el.

Még egy fontos különbség a két fejfájástípus között, hogy míg a migrén négy órától 72 óráig is eltarthat, a tenziós fejfájás általában rövidebb idő alatt elmúlik.

Így zajlik le a migrén - részletek !

Hasonlóságok és különbségek

Kutatók szerint különbséget tehetünk migrén és tenziós fejfájás közt, de ne felejtsük el, hogy ezek kapcsolatban állnak egymással. Van, aki szerint a migrén a rendszeresen kialakuló tenziós fejfájás talaján fejlődik ki, abban viszont általában egyetértenek a kutatók, hogy a kiváltó okok nagyjából megegyeznek. Ezek a következők (a teljesség igénye nélkül): stressz, túl kevés folyadékbevitel, alváshiány vagy túl sok alvás, túl kemény edzés és/vagy diéta, illetve pollenkoncentráció- vagy hőmérsékletváltozás.

A migréneseknél a fentiek közül egy vagy több rendszeresen robbantja be a lüktető fájdalmat, tenziós fejfájást viszont általában egy-egy fent említett kiváltó ok indít el, és az is csak alkalmanként.

Kezelés

A tenziós fejfájást rendszerint csillapítják a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, a migrénnél viszont nem ez a helyzet - olyankor a betegek akár több pirulát is bevehetnek, de a panaszok nem múlnak el.

A szakemberek azt mondják, mindkét típusú fejfájáson segíthet a hagyományos orvoslás és a holisztikus gyógyászati módszerek is - több szakértő is javasolja az étrend átgondolását, a feldolgozott és finomított élelmiszerek elhagyását, mértéktartást az alkohol- és a koffeinfogyasztást illetően, valamint heti legalább egy jógaóra és az egészséges alvási szokások bevezetését.

Forrás: huffingtonpost.com

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: