Fejfájás: ezek a leggyakoribb típusok

Szinte nincs olyan ember, aki ne küzdene időnként vagy rendszeresen fejfájással. Hátterében számos ok állhat, amelyek azt is előrevetíthetik, hogy meddig tart és milyen egyéb tüneteket okozhat a fájdalom.

A férfiak közel 90, a nők 95 százaléka szenved fejfájástól évente legalább egyszer. Az esetek többségében primer (elsődleges) fejfájásról van szó: a probléma ilyenkor nem valamilyen betegség kísérőtüneteként jelentkezik, hanem önmagában. A szekunder fejfájások már egy fennálló betegség vagy állapot - például másnaposság, influenza, magas vérnyomás, vagy akár fejsérülés - következményei. Ilyenkor a kezelés célja is más, elsősorban nem a fájdalom megszüntetésére, hanem az annak hátterében álló betegség vagy állapot kiváltó okainak megszüntetésére, szinten tartására irányul.

Fejfájás: nem csak egyféle lehet

A primer fejfájások leggyakoribb típusa a tenziós, a szinuszos és a migrénes, ám ezek elkülönítése és beazonosítása nem mindig egyszerű. Ahhoz, hogy megérthessük a különféle fejfájástípusok közötti különbségeket, a kutatók némiképp módosítottak néhány korábbi meggyőződésükön - írja témával foglalkozó összefoglalójában a Harvard Health . Leginkább azért, mert a tapasztalatok azt igazolják, hogy a fejfájásnak vannak olyan, úgynevezett kevert típusai, amelyek a tünetek alapján nem sorolhatók egyértelműen egyik típusba sem: például a tenziós és a migrénes fejfájás egyes tüneteit is produkálják.

migrén
Minden tizedik ember küzd élete során migrénnel. Fotó: Getty Images

Minél erősebb fájdalommal jár valakinél a tenziós fejfájás, annál jobban hasonlít az érzés a migrénes fejfájást kísérő kín jellegére. Amikor valakinél gyakran jelentkezik migrén, az pedig sokszor úgy kezdődik, mint a tenziós fejfájás. A skála két végére tehát az alkalmankénti, viszonylag kisebb fájdalommal járó tenziós fejfájás, a másik végére pedig a súlyos rohamokat kiváltó migrén került. A kettő között helyezkedik el a krónikus, mindennapos fejfájás, ami mindkét típus tüneteit produkálhatja - állítja a Harvard Health vonatkozó írása.

Mikor szenvedünk tenziós fejfájástól?

A tenziós fejfájás jellemző tünete az enyhe, vagy közepesen erős, nyomó, szorító fájdalom, amely a fej két oldalára terjed ki. Legalább 30 percig tart, és akár egy héten keresztül is okozhat panaszokat. Nem társul hozzá semmilyen betegség, a kellemetlenséget önmagában "csak" a fejfájás okozza (ezért nevezik elsődleges fejfájásnak). Előfordulása alapján lehet ritka, epizodikus (amikor havonta, vagy még ritkábban jelentkezik), gyakori epizodikus (havonta 1-14 nap okoz panaszokat) és krónikus, amikor havonta legalább 15 napon jelentkezik. Utóbbi esetén már nem segítenek hatékonyan a fájdalomcsillapításra szolgáló vény nélkül is kapható gyógyszerek: a tünetek megszüntetéséhez és megelőzéséhez életmódváltásra is szükség lehet. Amennyiben a krónikus fejfájás a túl feszes nyakizmokkal, nyakmerevséggel hozható összefüggésbe, a fizikoterápiára jelenthet megoldást. A tenziós fejfájás leggyakoribb kiváltó oka a stressz, fáradtság, éhség, alváshiány, a nem elegendő folyadékbevitel, vagy a túlzott koffeinfogyasztással járó folyadékelvonás, esetleg a nyaki izmok feszessége. Jellemzően a felnőtteket érinti, de előfordulhat gyerekeknél is.

Úgy érezzük, a koronavírus-járvány kezdete óta rosszabbodott a migrénünk, vagy egyszerűen csak nehezebben viseljük a fájdalommal teli időszakokat? Az orvosok szerint ez nem képzelődés, hanem valós jelenség, amelynek több oka is lehet. Részletek!

Így ismerhető fel a szinuszos fejfájás

A homlok, az arccsont vagy az orrnyereg mögötti terület gyulladása állhat a szinuszos fejfájás kialakulásának hátterében. Ilyenkor az érintett helyeken az átlagosnál több váladék termelődik és gyűlik fel, és mivel nem tud távozni, ezért úgy érezhetjük, hogy fejünkben megnő a nyomás. Tünetei közé tartozik a feszítő érzés, a homlok, arccsontok, orrnyereg és fül környékén jelentkező fájdalom, ami a fej mozgatásával fokozódik. Orrfolyással is járhat. Amennyiben fertőzés okozza, láz is kísérheti. Ebben az esetben elsősorban a gyulladást kell lehúzni: előfordulhat, hogy a betegeknek antibiotikumos kezelésre van szükségük. Ha nem fertőzés áll a háttérben, elegendő lehet az egyszerű fájdalomcsillapítás. Bármilyen életkorban jelentkezhet szinuszos fejfájás, de akiknél ez valamilyen légúti allergiával társul, sebezhetőbbek és jobban ki vannak téve a felmerülő kellemetlenségeknek.

Amikor beüt a migrén

A leggyötrőbb és legkellemetlenebb tünetekkel járó fejfájástípus kétségtelenül a migrén.

Kiváltó okai között szerepel a légnyomásváltozás időjárási frontok idején, bizonyos élelmiszerek (például csokoládé, citrusfélék) fogyasztása, vagy a stressz, esetleg a menstruáció. Jellemzője, hogy rohamokban tör az emberre, heves, lüktető fejfájást okozva, amely a homlokra, és a szem mögötti területre is koncentrálódhat, legtöbbször azonban a fej egyik oldalát érinti. Jöttét jelezheti levertség, ingerlékenység, látászavar - szikralátás -, vagy egyéb idegrendszeri tünet.

A roham időtartama és intenzitása egyénenként változó, néhány órától néhány napig tarthat, súlyos esetben hányinger és hányás is kísérheti. A migrénben szenvedők érzékennyé válhatnak a fény- és hanghatásokra, olykor csak egy csöndes, elsötétített szobában képesek átvészelni a rohamot.

Gyakorisága változó: a szerencsésebbek életük során csak egyszer-egyszer küzdenek migrénnel, de van, akit havonta többször is gyötör. Életkortól függetlenül bárkit érinthet, leggyakrabban mégis a fiatal felnőtteknél jelentkezik. Összességében a lakosság közel tíz százaléka élt már át migrénes rohamot. Gyerekkorban a fiúknál gyakoribb, pubertáskorban pedig a lányoknál. Amennyiben szeretnénk minél ritkábban szenvedni tőle, megoldás lehet, ha kerüljük a migrént kiváltó okokat. Enyhébb rohamok esetén bevethetők a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók, az erősebb rohamokkal viszont mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki a megelőző kezelés kialakításában is segíthet.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: