Teendők mandulaműtét után

Fontos, hogy az operáció után ne történjen bevérzés, illetve az ételekkel ne okozzunk további fájdalmat a műtött területen.

A páros, ovális alakú nyirokszövetből álló gazdag vérellátású torokmandulák a torokban kétoldalt helyezkednek el. Fontos szerepet játszanak a fertőzések elleni védekezésben, megakadályozzák, hogy a kórokozók a szervezetbe bejutva gyulladásos folyamatokat indítsanak el. Az első védelmi vonalat jelentik, emellett ellenanyagokat termelnek, de működésük az életkor előrehaladásával mérséklődik.

Mikor kell kivenni a mandulát?

Az eltávolítást célzó műtét leggyakoribb oka a krónikus mandulagyulladás. A gyulladt szövetben ilyenkor kórokozók bújnak meg, és csak arra várnak, hogy gyengüljön az immunrendszer. A góc számos betegséget: további gyulladásokat, tartós fáradtságot, pikkelysömört, bélrendszeri és allergiás betegségeket, nem utolsó sorban pedig hajhullást is eredményezhet.

Hogy zajlik a mandulaműtét?

A mandulák kimetszése gyermekkorban szinte mindig altatásban történik, felnőttek esetében helyi érzéstelenítést alkalmaznak, enyhén lógó fejtartás mellett végzik. A szervet elektromos vagy lézeres késsel a nyelvgyökig vágják ki, majd tokjával együtt távolítják el.

A beavatkozás során nagyon fontos a vérzéscsillapítás, ezt követően pedig a bevérzés megelőzése, valamint a fájdalom enyhítése. A mandulaműtét utáni seb bevérzésének esélye az első és harmadik, valamint a hatodik és nyolcadik nap között a legnagyobb, ezért fokozottan figyelni kell nem csak az étkezési lehetőségekre, hanem számos más tényezőre is.

Mit szabad és mit nem mandulaműtét után?

A műtét után az altatás miatt hányinger, hányás is előfordulhat, fontos, hogy a torkot ne erőltessük meg. Az operációt követően a legnagyobb gondot a nyelés okozhatja, emellett torokfájdalom is szokott jelentkezni. Étkezés előtt negyedórával érdemes fájdalomcsillapítót bevenni, továbbá kerülni kell a szívószál alkalmazását, mert a műtéti sebre gyakorolt vákuumhatás vérzéssel járhat.

A fagylalt és a hideg ételek fogyasztásának hasznosságával kapcsolatban nem áll fenn egységes álláspont. Egyes szakértők szerint jól alkalmazható a kívülről történő hűtéssel párhuzamosan, ezzel is tovább csökkentve a környező szövetek duzzanatát, mindazonáltal a hideg akár lassíthatja is a seb gyógyulását.

Mandulaműtét után figyeljünk oda arra, mit iszunk és mit eszünk, mandulaműtét bevérzés orrmandula torokmandula allergia műtét
Mandulaműtét után figyeljünk oda arra, mit iszunk és mit eszünk

Ugyanígy nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy pépes vagy szilárd ételeket kell-e adni a torok kímélete érdekében, ugyanis a rágás során keveredik az ételhez annyi nyál, hogy nem indokolt a turmixolt élelmiszerek fogyasztása. Pürésített ételeket tartalmazó étrend abban az esetben javasolt, amennyiben a beteg nem tud megfelelően rágni a rágáskor fellépőfájdalommiatt, vagy mert hiányos a fogazata.

Manulaműtét után fontos a folyadékpótlás

A műtét utáni délutántól kell megkezdeni a folyamatos folyadékpótlást. A fájdalomcsillapító mellett a nyak külső hűtése is enyhíthet a kínokon. Fontos a rágás, mert ez a nyálképződés egyik legfontosabb ingere, a nyál pedig nélkülözhetetlen a száj baktériumflórájának fenntartásához. Fontos ugyanakkor a folyadékpótlás is, mert csökkenti a fájdalmat. A műtétet követő 5-7 nap múlva rá lehet térni a megszokott étrendre.

Túl hideg és forró élelmiszerek, ételek nem javasoltak, akárcsak az erős fűszerek, a citrom, a torma, a mustár vagy a gyömbér sem. Kerüljük az alkoholos italokat, az erőteljesen fűszeres, sós vagy édes ételeket. A citrom mellett a paradicsomot és a szőlőt, az apró magvas gyümölcsöket (málna, eper) hanyagoljuk. Ne együnk másnapos vagy teljes kiőrlésű gabonából készült száraz pékárut.

Gyulladt mandulák: kivetessük vagy ne? A krónikus mandulagyulladás több embert érint, mint gondolnánk. Sokszor nem is tudunk a betegségről, csak valamilyen egyéb probléma - nem múló bőrkiütések, hajhullás - hívja fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben. Mikor vetessük ki?

A műtétet követően legalább 2 hétig pihenjünk, kerüljük a fizikai terhelést, a hasprést és a feji vérbőséget okozó tevékenységeket. Ilyen a sportolás, az emelés, a hajmosás előrehajtott fejjel, a forró fürdő, a hajolgatás, a napozás, a szolárium, a kirándulás, a cipekedés, a hirtelen felállás és a WC-n történő erőlködés.

Öblögessünk zsálya- vagy kamillateával naponta többször, kerüljük a koffeint és a nikotint. Óvatosan mossunk fogat, de szájvizet ne használjunk.

Amennyiben mégis vérezni kezdene a seb, azonnal hívjunk mentőt, és az erek összehúzása érdekében alkalmazzunk külső hideg (jeges) borogatást. Köpjük ki a vért, és ne szívogassuk a torkot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)