Szürkébb világban

Az emberi szervezetet érő külvilági ingerek döntő többsége a látás útján éri el a központi idegrendszert. A látásnak, s ezen belül a színlátásnak a napi ritmus, a hangulat kialakításában is alapvető szerepe van.

Az emberi szervezetet érő külvilági ingerek döntő többsége a látás útján éri el a központi idegrendszert. A látásnak, s ezen belül a színlátásnak a napi ritmus, a hangulat kialakításában is alapvető szerepe van.

Fizikai, élettani alapfogalmak

A látásélmény komplex élettani folyamat, mely a fényérzékelést, színlátást, alaklátást, mélységlátást, a látott dolgok felismerését és felidézésének képességét jelenti. A fényingert a szem ideghártyájában (retinában) elhelyezkedő ingerfelvevő végkészülékek (receptorok) érzékelik. Ezek a receptorok az ún. pálcikák, melyek a fény és árnyék változására, és a csapok, melyek a színekre érzékenyek. A színlátás felelősei tehát a csapok.

Young és Helmholtz elmélete szerint 3 alapszín van (a vörös, a zöld és a kék), ennek megfelelően háromféle csap létezik, amelyek mindegyike az alapszínek valamelyikére érzékeny.

Ha a háromféle csap egyenlő mértékben kerül ingerületbe, akkor fehér színt érzékelünk, minden más esetben színeket látunk.

Adott hullámhosszúságú fény mindig azonos színérzetet kelt (ezek az ún. tiszta színek), de ugyanez a színérzet keletkezhet többféle szín keveréséből is (ezek a kevert színek).

A színlátás-zavar formái

Az emberi szem kb. 160 színárnyalatot tud megkülönböztetni. Színtévesztőknek azokat tekintjük, akik a normálistól eltérő színérző apparátusuk miatt az egyes színeket nem, vagy eltérő módon ismerik fel.

A színérzékelő csapok működészavarának mértékétől függően megkülönböztetünk:

  • Színtévesztést - amikor valamelyik alapszín felismerése zavart.
  • Színvakságot - ami az egyik alapszín felismerésének képtelensége. Ezen esetekben a betegek az azonos tónusú (árnyalatú) színeket nem tudják megkülönböztetni, felismerni.
  • Totális színvakságról akkor beszélünk, amikor valamennyi színérző receptor hiányzik, színlátás egyáltalán nincs.

Ez extrém, ritkán előforduló kórkép, ilyenkor a beteg központi látása, látásélessége is jelentősen csökken, a tárgyakat nagyon homályosan, fekete-fehérben látja, fényre fokozottan érzékeny.

A látott tárgy színét környezete jelentősen befolyásolja. Pl. ugyanazt a szürke árnyalatot fehér alapon sötétebbnek, fekete alapon világosabbnak, vörös alapon enyhén vörösesnek látjuk. A kiegészítő színek egymást kiemelik, ezért pl. sárga alapon a kéket kékebbnek látjuk és fordítva. Ezek az eltérések nem minősülnek színlátás-zavarnak.

Ugyancsak nem minősülnek valódi színtévesztésnek azok az esetek sem, amikor a látószerv (szem, látópálya, agyi látómező) valamely részének betegsége következtében válik zavarttá a színlátás. Pl. a szem belső rétegeit érintő bevérzés esetén mindent kissé rózsaszínnek látunk.

A színtévesztés klinikai jellemzői

A színtévesztés nemhez kötötten öröklődő, kétoldali, veleszületett betegség. A színtévesztésért felelős kóros genetikai információt (gént) az X kromoszóma hordozza. Amennyiben a leánygyermek másik X kromoszómáján ez a gén ép formában van jelen, az elnyomja a kóros hatását, és a színtévesztés nem fejlődik ki. Az XY nemi kromoszómakészletű fiúkban nincsen ellensúlyozó gén, ezért közöttük gyakrabban (kb. 8%-ban) fordul elő a színtévesztés.

A színérzékelés jelentőségét foglalkozási alkalmassági vizsgálatoknál sajnálatos módon túlértékelik. Kevés azon foglalkozások és élethelyzetek száma, ahol a színtévesztésnek komoly következménye lenne.

Egyes szakmák (pl. festő, nyomdász) esetén az árnyalatok nem kielégítő érzékelése problémát jelenthet.

A közlekedés területén a színes fényjelzések felismerése - rossz megvilágítás esetén - nehézségekbe ütközhet, mert azokat a színtévesztők közelebbről és lassabban ismerik fel.

A jó színlátásnak jelentősége a hajózásban, repülésben, vasúti közlekedésben van, ahol a jelzőfények, tereptárgy pontos észlelése, a térkép utáni tájékozódás elengedhetetlen.

A közúti közlekedési lámpák felismerhetőségét elrendezésük, alakjuk, nagyságuk, fényerejük szabályozza, ami nagy segítség a színtévesztőknek.

Nincs bizonyíték arra, hogy színtévesztők (színvakok) kereszteződésben gyakrabban mennének a piros jelzésbe, mint a jó színlátók, mint ahogy arra sincs adat, hogy bármely súlyos közlekedési balesetet a vezető színtévesztésére lehetett volna visszavezetni.

A vasúti átjáróban vagy más lámpás kereszteződésekben bekövetkezett balesetekben is inkább a vezető kritikátlansága az ok.

A színlátás-zavarok gyógyítására nincs mód. Speciálisan színezett üveg viselése során az üveggel egyező színű tárgyak világosabbak, kiegészítő színei sötétebbek lesznek, így a felismerés biztosabb.

A színek azonban jól megtanulhatók, és a színtévesztők többsége jól tudja kompenzálni fogyatékosságát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra