Szexuális életünkre is kihat a rossz szaglás

Nagyobb hatással lehet emberi kapcsolatainkra a szaglóérzékünk károsodása vagy elvesztése, mint gondolnánk.

Szaglásunk nemcsak abban játszik fontos szerepet, hogy elkerüljünk bizonyos helyszíneket és ételeket, hanem még számtalan olyan dologban, amire nem is gondolnánk. Befolyásolhatja például szexuális életünket - derült ki egy brit klinikán készült kutatásból. A tudósok 71 alanyt vontak be kutatásukba. A 31-80 év közti résztvevők közül mindenkinek rossz volt a szaglóérzéke - fertőzés, sérülés, neurológiai betegség, gyógyszeres kezelés mellékhatása vagyAlzheimer-kórkövetkeztében.

szaglás, szaglásromás, szaglás elvesztése, érzékszervek, emberi kapcsolatok, szexuális élet
szaglás, szaglásromás, szaglás elvesztése, érzékszervek, emberi kapcsolatok, szexuális élet

A legtöbb esetben a rossz szaglás együtt jár az ízérzékelés megromlásával vagy elvesztésével is. Ez pedig étvágycsökkenéshez, fogyáshoz, illetve az étkezések élvezetének csökkenéséhez vezethet. Egyes esetekben pedig hozzájárulhat, hogy a betegek még több alacsonyabb tápértékű ételt egyenek, ezáltal felszedjenek pár kilót - ismertette Carl Philpott, a tanulmány társszerzője.

Kapcsolatainkra is hatással van

A szerző azt is kiemelte, hogy a szaglás nemcsak azért fontos az emberiségnek, mert kulcsszerepe van a túlélésünkben (például a romlott étel vagy a füst szagának megérzése családokat menthet meg), hanem az érzelmi életünkre is komoly hatással lehet: érzelmi jóllétünket és emberi kapcsolatainkat is befolyásolhatja.

Veszélyes dolog a szaglás elvesztése - a részletekért kattintson ide!

Szaglóérzékünk romlása például gátlásokhoz vezethet a konyhában. Nem főzünk a családnak, és nem élvezzük azt sem, ha vendégség van nálunk. Ezért elmaradhatnak a baráti meghívások és visszaesik a szociális aktivitás. Ráadásul nem születnek illatokhoz kapcsolódó emlékeink sem - például egy téli forraltborozásról, a karácsonyi sütésről, a születésnapi virágcsokorról vagy a tavaszi esték illatáról.

Depresszió és nehézségek

"Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a szaglóérzéküket elvesztők közül többen számolnak be szorongásról, depresszióról, embertársaiktól való izolációról és kapcsolati nehézségekről" - tette hozzá Philpott. A szakember kiemelte azt is, hogy a tanulmányuk alanyai közül többen a szexuális életükre gyakorolt negatív hatásról, az intimitás elvesztéséről is beszámoltak.

Az alanyok ráadásul arra is panaszkodtak, hogy nem voltak túl segítőkészek az egészségügyi szakemberek, amikor kikérték véleményüket a problémával kapcsolatban. A legtöbb szaglásromlással küzdő beteg inkább negatív hozzáállással találkozott. A tudósok remélik, hogy kutatásaiknak köszönhetően ez is változhat a jövőben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció