Szemészeti kérdések

A szaruhártya alakja, az óraüveg lencséjéhez hasonlít. A sok embernél előforduló szabálytalan görbület fénytörési hibát okoz, ami befolyásolja a látásélességet.

A szaruhártya alakja, az óraüveg lencséjéhez hasonlít. A sok embernél előforduló szabálytalan görbület fénytörési hibát okoz, ami befolyásolja a látásélességet. Külső behatás híján ez a veleszületett elváltozás az élet folyamán nem javul, de nem is rosszabbodik.

Mit lehet tenni a jelenség javítása érdekében? Szemüveggel, kontaktlencsével, illetve a szemhártya műtétjével (bemetszéssel, lézerrel) a görbületi egyenetlenség jól korrigálható. Érdemes azonban tudnia a mamának, hogy műtétet csakis a növekedés befejeztével, legkorábban 18 éves korban szabad végezni. Az idő előtti beavatkozás nem hozhat végleges eredményt - nem szabad elhinni az ellenkező ígéreteket! Növekedésben lévő gyereknél évente kellene "szeletelgetni" a szaruhártyáját. Sajnos a fénytörési hiba örökölhető.

Fájdalmas-e az elzáródott könnycsatorna átmosása? Krónikussá válhat-e a rendellenesség? Milyen gyakran kell számítani rá?

Előfordulhat, hogy a könnycsatorna - elsősorban az orrban végződő - kivezetését elzáró hártya a gyermek születésekor nem nyílik meg. Emiatt a könny nem tud a maga normális útján "lefolyni", és főleg a könnytömlőben reked. Az itt fölszaporodó kórokozók idült kötőhártya-gyulladást okozhatnak, amelynek tüneteként a csecsemő szeme állandóan váladékozik, könnyezik. A könnycsatorna időben történő átmosása feltétlenül szükséges, különben az elzáródás véglegessé válik, és a későbbi átmosás sem hoz eredményt.

A beavatkozás nagyon gyors, legföljebb néhány percig tart. A művelet során - amelyet altatás és érzéstelenítés nélkül végeznek - az orvos sós oldatot fecskendez a csatornába, így nyitja meg azt. Ha a beavatkozás elmarad, és a baj állandósul, már csak több órás, altatásban történő műtéttel oldható meg a gond.

A beavatkozás után, egy felsőlégúti hurutot követően előfordulhat időleges könnycsatorna-elzáródás. Ez úgy akadályozható meg, ha a szülő patikában kapható, porszívóra szerelhető eszközzel rendszeresen leszívatja a váladékot a gyermek orrából, ezután orrcseppet használ. Mindezekről a szemorvos tájékoztatja a szülőket. Dr. Szamos Anna, szemészorvos válaszai alapján

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció