Segítség, nem érzek ízeket!

Az ízérzékelés elveszítése lehet részleges vagy teljes: előfordulhat, hogy valaki semmilyen vagy csak bizonyos ízt nem érzékel. Olyan is van, hogy bár érez valaki ízeket, tévesen "azonosítja" ezeket. Ezek a zavarok legtöbbször csak ideiglenesek.

Az ízérzékelés elsősorban a nyelvünkön történik, de a szájpadlásnak és a száj nyálkahártyájának, sőt, a szaglásnak is szerepe van benne. Éppen ezért, az ízérzékelés zavarainál mindig számításba kell venni, hogy valójában nem a szaglás zavaráról van-e szó. Ugyanakkor ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása nagyon nehéz, hiszen rendkívül szubjektív dologról van szó. Éppen ezért nem is lehet pontosan tudni, hány embert érinthetnek az ízérzékelési zavarok.

Az ízérzékelési zavarok kialakulásánál érintett lehet a nyelv vagy a száj nyálkahártyája, az agy és az idegrendszer egyaránt, de ezek a problémák visszavezethetőek akár daganatos betegségekre (vagy az azokkal összefüggő kezelésekre), tápanyaghiányra is.

Veszélyes dolog a szaglás elvesztése A szaglás elvesztése, az úgynevezett anozmia, kevéssé ismert betegség, pedig komoly hatásai lehetnek: veszélyhelyzetben fontos jelzések nem jutnak el az agyhoz, ráadásul depressziót és a libidó csökkenését is okozhatja Kattintson! Ha valaki nem érzi az ízeket, azt okozhatja például a nem megfelelő szájhigiénia, a nyelvet, az ínyet vagy a nyálkahártyát érintő gyulladások, fertőzések, gombásodás vagy egyéb betegségek, például a térképnyelv ; a szájüreg, a nyak és a fej bizonyos részein kialakuló rosszindulatú elváltozások, tumorok. Ez utóbbiak általában nemcsak az ízérzékelés zavaraival, de az étvágy csökkenésével is együtt járnak. A nem megfelelően beállított műfogsor, fogpótlás is befolyásolhatja az ízek érzékelését, elsősorban a keserű és a savanyú ízeknél okozhat zavart.

Előfordulhat, hogy ideiglenesen nem érzünk ízeket
Előfordulhat, hogy ideiglenesen nem érzünk ízeket. Fotó: iStock

Számos műtéti beavatkozás is befolyásolhatja az ízek érzékelésének képességét, például azok, melyek a nyelvet, a szájüreget érintik. Egy 2014-es kutatás azonban azt is bizonyította, hogy a gyomorszűkítő műtéten átesettek mintegy háromnegyedénél megváltozik az ízérzékelés. Krónikus betegségek, elsősorban a hormonrendszert érintő problémák, mint a cukorbetegség és a Sjörgen-szindróma is okozhatnak ízérzékelési zavarokat, de az AIDS-betegekre is jellemző lehet az ízérzékelés megváltozása. Bizonyos neurológiai problémák, például az idegsérülések, a szklerózis multiplex vagy az arcot érintő paralízis is okozhatja az ízérzékelés teljes vagy részleges elveszítését.

Tápanyaghiány miatt is kialakulhatnak bizonyos zavarok, például a túl kevés cink, réz vagy nikkel is okozhatja, hogy nem érezzük az ízeket. Ezek hátterében lehet felszívódási zavar, alultápláltság vagy az egyoldalú táplálkozás is.

Az esetek legnagyobb részében az alapbetegség kezelésével az ízérzékelés képessége is visszatér. A terápia lehet gyógyszeres, de az életmód megváltoztatásával is nagyszerű eredményeket lehet elérni (például ha rendesen beállítják a műfogsort, vagy lecserélik az irritáló szájvizeket).

Az ízérzékelés zavarai időnként gyógyíthatatlanok, vagyis az ízek érzékelésének képességét nem lehet visszaállítani, például akkor, ha súlyos idegi károsodás okozza ezt a problémát. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az idő előrehaladtával az ízérzékelésünk is romlik, vagyis minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy ízérzékelési zavar alakul ki nála.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra