Pislogni fog, ha ezt meglátja

HáziPatika

Ahogy a szólás is tartja, időnként még a saját szemünknek sem hiszünk. Mint azonban az alábbi példa is igazolja, ez nem feltétlenül baj, hiszen egy-egy illúzió alaposan megtréfálhatja csalhatatlannak hitt érzékünket.

Ne is húzzuk az időt, máris itt a feladat: nézze mereven a kép közepén látható keresztet néhány másodpercig! Ha nem pislog és nem mozgatja közben a szemét, az eredendően a szivárvány majd' minden színében pompázó ábra szép lassan egyöntetűvé fog változni. Először a világosabb színű foltok tűnnek el, majd idővel mindent elnyel az unalmasan szürke háttér. Persze, aggodalomra semmi ok, egyetlen pislantással újra visszahívhatja szemei elé az eredeti képet.

Nézze mereven a keresztet, amíg változást nem észlel a képen
Nézze mereven a keresztet, amíg változást nem észlel a képen (forrás: wikipedia.org)

Működött, igaz? Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy ez vajon hogyan lehetséges. Mielőtt azonban kikeresnénk a telefonkönyvből a legközelebbi ördögűző számát, tekintsük át a tudományos magyarázatot!

Mutatunk egy képet, amelyen 12 fekete pötty van, ön azonban nem fogja mindet egyszerre látni - részletek itt.

A kép egy vizuális trükk eszköze, amelyet a jelenség 19. századi felfedezője, a svájci Ignaz Troxler után Troxler-hatásként ismerünk. Valójában a színek mindvégig megmaradnak az ábrán, agyunk viszont saját működése áldozatául esik a kereszt bámulása közben. A minket érő vizuális ingerekkel a szelektív feldolgozás jelensége révén tudunk megbirkózni. Anélkül, hogy tudatában lennénk, agyunk kiszűri a felesleges információkat - így leszünk ugyanis képesek a fontos dolgokra fókuszálni. Jó példa lehet erre egy bokrok között ólálkodó ragadozó a vadonban vagy esetleg egy sarkon beforduló autó, miközben éppen átkelni próbálunk az úttesten.


Az agy hajlamos figyelmen kívül hagyni a nem változó vizuális ingereket, ami megmagyarázza, hogy miért halványulnak el a színek a fenti képen. Végig a keresztre fókuszálunk, ezért agyunk úgy dönt, hogy a körülötte lévő foltok szükségtelen információt szolgáltatnak, így inkább szürkével tölti ki a kérdéses felületet. Érdemes megjegyezni, hogy ez alapvetően nem különleges jelenség, csupán nem vesszük észre a működését a hétköznapokban, mivel szemünk folyamatosan jár a környezetünk egyes pontjai között, valamint pislogni is rendszeresen szoktunk.

Forrás: iflscience.com

Egy ausztrál kutatás szerint sokszor nagyobb lyukat fúrnak a kelleténél a fogszuvasodást kezelő fogorvosok. A probléma hátterében egy optikai csalódás áll. A kutatásról bővebben ide kattintva olvashat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag