+17° - +39°
Nincs front

Nobel járt a szagláskutatásért

Angyal Ágnes

Dr. Koppány Judit

A szaglóreceptorok kutatásáért és a szaglórendszer szerkezének feltérképezéséért Richard Axel és Linda B. Buck amerikai kutatók 2004-ben kaptak orvosi Nobel-díjat.

A 2004-es év élettani-orvosi Nobel-díját megosztva az amerikai Richard Axel és Linda B. Buck kapták, a szaglórendszer felépítésének és működésének feltárásában elért úttörő eredményeikért. A szaglás az egyik alapvető érzékszerv, amely számos veszélyre felhívja a figyelmünket (például tűz esetén először a füst szagát érezzük meg), mégis kutatása háttérbe szorult a látással, vagy épp a hallással szemben.

Két amerikai kutató

A két amerikai kutató eredményei világítottak csak rá arra, hogy miként képes az ember tízezer illatot megkülönböztetni, illetve hogyan tudunk évek múltán is felidézni egy-egy illatot, emlékeket előhívva ezzel. Richard Axel New Yorkban kutat a Columbia Egyetemen (Howard Hughes Medical Institute, Hammer Health Sciences Center), míg társa, Linda Buck Seattle-ben (Fred Hutchinson Cancer Research Center). A két tudós már 1991-ben közösen tett közzé egy tanulmányt, amelyben a szaglásban szerepet játszó receptorokhoz (érzékelő molekulákhoz) kapcsolódó mintegy ezer gént írtak le.

Hatalmas géncsalád

A kutatási eredmény azért volt szenzációs, mert egy meglepően nagy géncsaládot tárt fel, amely összes génünknek körülbelül 3 százalékát teszi ki. Kutatásaik során kiderült, hogy ugyanennyi típusú szaglóreceptor létezik, amelyek a szaglásban szerepet játszó sejteken (receptorsejteken) foglalnak helyet. Minden sejt csak egyféle receptort hordoz, és mindegyik receptortípus csak kevés különböző (szerkezetileg hasonló) illatanyag érzékelésére képes. A szaglást biztosító sejtek éppen ezért erősen specializálódtak néhány illatanyagra.

A kutatópáros munkája volt az első olyan eset, hogy egy fő érzőműködést főképp molekuláris technológiával derítették fel. Axel és Buck kimutatta, hogy a szaglásban szereplő receptorok olyan molekulák, amelyek az ingert jelentő illatanyag megkötődése után alakot változtatnak, és egy ún. G-fehérjéhez kötődnek a sejtek membránjában. Ennek hatására sejten belüli hírvivő molekulák szaporodnak fel, amelyek aktiválják a receptorsejtek ioncsatornáit. Az alaphelyzettől eltérő iontranszport miatt alakul ki az ingerület. Az elmúlt évek kutatásai során kiderült, hogy a kémiai anyagok érzékelésének más rendszerei is az Axel és Buck által felfedezett módon működhetnek: az ízérzékelés és az ún. illatmirigy-rendszer esetében is megtalálták a G-fehérjékhez kapcsolódó receptorcsaládokat.

Nobel-díjas felfedezés

Richard Axel és Linda B. Buck

Axel és Buck mutatta ki, hogy minden egyes receptorsejtben csak egyetlen receptormolekula génje aktív, tehát egy-egy receptorsejten csak egyféle receptortípus van jelen a körülbelül ezer típusból. A felfedezés teljesen váratlanul érte a kutatókat, akárcsak az, amikor kiderült: az ugyanolyan receptort hordozó sejtek ugyanoda küldik az információkat, majd az ingerületeket csak egyetlen sejt szállítja tovább az agy különböző részei felé.

A Nobel-díj 1901 óta a legrangosabb nemzetközi elismerés, melyet a fizika, a kémia, az orvostudomány és az irodalom területén, illetve a béke érdekében tett kiemelkedő teljesítményükkel vívnak ki a díjazottak.


Köszönjük Dr. Koppány Judit fül-orr-gégész segítségét a cikk elkészítésében!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag