Kellemes illattal jobban csábítunk

A Monell Kémiai Érzetek Központjának felmérése szerint kellemes illatok jelenlétében vonzóbbnak ítélték a tesztelt női arcokat.

Dr. Janina Seubert és munkatársai felvetik, hogy az illatanyagot hordozó termékek, például a parfüm, képesek befolyásolni az egyes személyekről alkotott benyomást. Mindazonáltal a kor megítélését a szag nem befolyásolta ennyire egyértelműen kedvező irányban.

A vizsgálat felveti, hogy az összefüggés oka, hogy a kétféle érzet, az arc vizualizálása és a szaglás, az agy ugyanazon területén kerül feldolgozásra. Ugyan az illatanyagok évszázadok óta alkalmazzák a csáberő fokozására, azonban idáig nem volt világos, hogy a szaginger befolyásolja a vizuális érzetet, vagy a vizualizáció színezi az illatérzékelést.

Mivel csábítanak minket az illatok?

Most a rózsaolaj (kellemes inger) különböző arányú keverékéből állt össze. Az illat kellemességével párhuzamos magasabb pontszámot kaptak a fényképek. A kellemes illatok mellett a fiatalabb arc még fiatalabbnak, az idősebb még idősebbnek tűnt.

A kutatók következő lépésben a férfiarcok keltette érzetet tervezik tesztelni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: