Fáradó szemek

Könnyen elfáradunk, ha egész nap teszünk-veszünk, esetleg fizikai munkát végzünk. Ilyenkor bizony jól esik megpihenni, kézbe venni egy érdekes könyvet. De mi a helyzet akkor, ha a szemünk fárad el? Ezen nem segít a könyvolvasás, sőt...

Nemcsak izmaink képesek elfáradni a munkától, sokszor vesszük észre, hogy az amúgy pihentetőnek gondolt tevékenységek - internetezés, olvasás vagy éppen tévénézés - fokozatosan kifárasztják a szemünket is. Talán ismerősnek tűnik, hogy összefutnak a szemünk előtt a betűk, nem látunk élesen, és hunyorogva nézzük az előttünk lévő képernyőt, könyvet. Ezek bizony a szem fáradásának tünetei, amelyek rövid távon is kellemetlenek, később azonban akár szemszárazsághoz, látásromláshoz is vezethetnek. Miért fárad el a szemünk?

Rohanó világ, fáradó szemek

Hol keressük a szemet leginkább fárasztó tényezőket? Nem kell messzire menni, elég, ha fáradt szemeinkkel körbetekintünk. A legfontosabb okokat ugyanis - nem meglepő módon - a közvetlen környezetünkben kell keresni. Melyek lehetnek ezek? A fő bűnös a számítógép. Egyre többen dolgoznak rövidebb-hosszabb ideig, vagy akár egész nap számítógéppel, és hiába az egyre modernebb képmegjelenítés, bizony, a kontrasztok nem olyanok, mint például egy nyomtatott újságban vagy lapon. A folyamatosan fókuszáló szem pedig előbb-utóbb elfárad, mivel állandóan fókuszálnia kell az éles látás fenntartásához. A fókuszálást végző apró izmok pedig ugyanúgy képesek elfáradni, mint nagyobb társaik!

Klimatizált látótér

Az irodák zárt légtere, a különböző klímatechnikai megoldások újabb tényezővel súlyosbítják terhelik a szemet: az általában alacsony páratartalmú környezetben a szem védő funkciót ellátó könnyfilmje is gyorsabban párolog, így még védtelenebbé válik a szem. Ezért mindenkinek, aki ilyen környezetben dolgozik, érdemes rendszeresen nedvesítő hatású szemcseppet használnia. Ha így tesz, észre fogja venni, hogy kevésbé fárad el a szeme.

Pislogjon!

Bármilyen furcsa, néha még pislogni is elfelejtünk. Pedig ez az önkéntelen mozgás nagyon fontos a szemfáradtság megelőzésében, mivel a pislogás tisztítja, nedvesíti a szemgolyó felszínét. Kutatók szerint egy átlagos nézelődés során percenként több mint húsza alkalommal pislogunk, ez tökéletesen elegendő a szemgolyó nedvesen tartásához. Ám ha kedvenc könyvünkkel a fotelba telepedünk, ez a szám megfeleződik, körülbelül hat másodpercenként egyszer fogunk pislogni. Még rosszabb a helyzet a számítógép használatakor, mivel a percenkénti pislogások átlagos száma ilyenkor mindössze nyolcra csökken.

A fáradt szem tehát sokkal gyakoribb probléma, mint gondoltuk volna. Mivel ezt a cikket is a monitora előtt ülve olvasta végig, máris kihagyott körülbelül 30-40 pislogást, és ha továbbkattint (miért is ne tenné?) ez a szám csak nőni fog. További cikkeinkben éppen ezért ajánlunk megoldást is a fáradt szemekre!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció