Fáradó szemek

Könnyen elfáradunk, ha egész nap teszünk-veszünk, esetleg fizikai munkát végzünk. Ilyenkor bizony jól esik megpihenni, kézbe venni egy érdekes könyvet. De mi a helyzet akkor, ha a szemünk fárad el? Ezen nem segít a könyvolvasás, sőt...

Nemcsak izmaink képesek elfáradni a munkától, sokszor vesszük észre, hogy az amúgy pihentetőnek gondolt tevékenységek - internetezés, olvasás vagy éppen tévénézés - fokozatosan kifárasztják a szemünket is. Talán ismerősnek tűnik, hogy összefutnak a szemünk előtt a betűk, nem látunk élesen, és hunyorogva nézzük az előttünk lévő képernyőt, könyvet. Ezek bizony a szem fáradásának tünetei, amelyek rövid távon is kellemetlenek, később azonban akár szemszárazsághoz, látásromláshoz is vezethetnek. Miért fárad el a szemünk?

Rohanó világ, fáradó szemek

Hol keressük a szemet leginkább fárasztó tényezőket? Nem kell messzire menni, elég, ha fáradt szemeinkkel körbetekintünk. A legfontosabb okokat ugyanis - nem meglepő módon - a közvetlen környezetünkben kell keresni. Melyek lehetnek ezek? A fő bűnös a számítógép. Egyre többen dolgoznak rövidebb-hosszabb ideig, vagy akár egész nap számítógéppel, és hiába az egyre modernebb képmegjelenítés, bizony, a kontrasztok nem olyanok, mint például egy nyomtatott újságban vagy lapon. A folyamatosan fókuszáló szem pedig előbb-utóbb elfárad, mivel állandóan fókuszálnia kell az éles látás fenntartásához. A fókuszálást végző apró izmok pedig ugyanúgy képesek elfáradni, mint nagyobb társaik!

Klimatizált látótér

Az irodák zárt légtere, a különböző klímatechnikai megoldások újabb tényezővel súlyosbítják terhelik a szemet: az általában alacsony páratartalmú környezetben a szem védő funkciót ellátó könnyfilmje is gyorsabban párolog, így még védtelenebbé válik a szem. Ezért mindenkinek, aki ilyen környezetben dolgozik, érdemes rendszeresen nedvesítő hatású szemcseppet használnia. Ha így tesz, észre fogja venni, hogy kevésbé fárad el a szeme.

Pislogjon!

Bármilyen furcsa, néha még pislogni is elfelejtünk. Pedig ez az önkéntelen mozgás nagyon fontos a szemfáradtság megelőzésében, mivel a pislogás tisztítja, nedvesíti a szemgolyó felszínét. Kutatók szerint egy átlagos nézelődés során percenként több mint húsza alkalommal pislogunk, ez tökéletesen elegendő a szemgolyó nedvesen tartásához. Ám ha kedvenc könyvünkkel a fotelba telepedünk, ez a szám megfeleződik, körülbelül hat másodpercenként egyszer fogunk pislogni. Még rosszabb a helyzet a számítógép használatakor, mivel a percenkénti pislogások átlagos száma ilyenkor mindössze nyolcra csökken.

A fáradt szem tehát sokkal gyakoribb probléma, mint gondoltuk volna. Mivel ezt a cikket is a monitora előtt ülve olvasta végig, máris kihagyott körülbelül 30-40 pislogást, és ha továbbkattint (miért is ne tenné?) ez a szám csak nőni fog. További cikkeinkben éppen ezért ajánlunk megoldást is a fáradt szemekre!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)