Egészségünket károsíthatja az ultrahang?

A legtöbb ember nem hallja, ezért sokáig azt hitték, hogy az ultrahang nem ártalmas a szervezetünkre. Most sem lehetünk ebben teljesen biztosak, de egy angol kutató a magas frekvenciájú hangok veszélyeire figyelmeztet. Márpedig ultrahangforrások életünk számos területén okozhatnak zavart.

Vannak emberek, akik olyan hangokat is hallanak, amelyeket mások nem. Például érzékelik a szomszéd kertjében az egérriasztót, vagy hallják a pályaudvari hangosbeszélő sípolását, amikor egyébként mindenki más számára csendes a berendezés. A hangosbeszélők ultrahanggal működnek ugyanis, így ha nem is szólnak, akkor is bocsátanak ki ultrahangokat. Az erre érzékeny emberek pedig "hallják" ilyenkor is a pályaudvari készülékeket.
Ez a tulajdonság azonban nem kellemes: a magas hang zavarja azokat, akik ezt képesek érzékelni. Rosszul lehetnek tőle, szédülés foghatja el őket, más esetben levertek lesznek vagy fejfájásra panaszkodnak. Márpedig az ultrahangforrások sok helyen előfordulhatnak - írja a német Die Welt online kiadása.

A modern élet egyszerűen nem is létezhetne ilyen berendezések nélkül. Számtalan szerkezet használ ultrahangot, elsősorban jelzésként. Ilyenek a már említett pályaudvari hangosbeszélők, de az automata ajtók működését is az ultrahang teszi lehetővé.

Halláskárosító tényezők

Fülünket nemcsak a halláskárosító betegségektől kell óvnunk, hanem a külső behatásoktól, és a fokozott zajterheléstől, beleértve a modern világ vívmányaitól, a digitális zenelejátszóktól is. Kattintson!

Sokáig úgy gondolták, hogy miután az emberek nem hallják az ultrahangot, az nem is árthat nekik. Egy kutató most azonban megkondította a vészharangot: Timothy Leighton szerint migrént, rosszullétet, fülzúgást, okozhat a magas frekvenciájú rezgés.

Leighton az angliai University of Southampton professzora, és évtizedek óta kutatja az ultrahangokat. Legfrissebb publikációjában a levegőben terjedő ultrahang egészségkárosító hatásáról - illetve ennek lehetőségéről - ír. Fejfájás, rosszullét, szédülés, fülzúgás - e már említett tünetekről is szól Leighton, aki - miután több panaszos megkereste - elkezdte vizsgálni a nyilvános helyeket, ahol ultrahang előfordulhat. Kutatókollégáival és diákjaival mérte fel a helyszíneket. Pályaudvarok, iskolák, stadionok, uszodák, múzeumok sőt autók belseje is számításba jöhetett. A csoport mindenütt talált ultrahangokat.

A legerősebb ultrahangos hullámokat a hangosbeszélők bocsátják ki

A legerősebb ultrahangos hullámokat a hangosbeszélők bocsátják ki

A legerősebb hullámokat a hangosbeszélők bocsátják ki - még azoknak az önkénteseknek egy része is panaszkodott káros hatásukra, akik részt vettek Leighton méréseiben - írja a Welt.de

Normál esetben az emberek 16 hertz és 19 000 ezer hertz közötti frekvencián hallják a hangokat. A legjobb a hallásunk a 2000-5000 hertzes tartományban. A beszélgetések például ebben a sávban zajlanak. Az ultrahangok a 16 ezer hertzes vagy afölötti tartományban jelentkeznek, és elvileg nem hallhatók az ember számára. Ez azonban nem mindig van így.

Egy ép hallású gyerek például 30 ezer hertzig képes hallani a hangokat. Ez a képesség az életkor előrehaladásával csökken, mert a mindennapi zajártalmak károsítják a fülünket, elsősorban a csillószőrök pusztulnak ebben a fontos érzékszervünkben. Ezek a csillószőrök a felelősek a hanghullámok jelként való továbbításáért. Ezeket a jeleket aztán az agyunk zajként/hangként értelmezi. Ám néhány felnőtt is hall még 20 ezer hertz környékén.

Leighton most kiderítette a problémák gyökerét: a világban alkalmazott ultrahangos berendezések néhány, a hatvanas-hetvenes években keletkezett tanulmány alapján megállapított határértékekre vannak kalibrálva. Ám e tudományos munkák szerinte nem voltak elég körültekintőek és átfogóak, egyet pedig időközben vissza is vontak. Bár a szabályozási irányelveket régen csak átmenetinek gondolták, azóta sem nyúltak hozzájuk az illetékesek.

Vagyis jelenleg nincs olyan megbízható tudományos bázis, amely alapján megítélhető lenne, hogy mikortól válik veszélyessé az ember számára az ultrahang. Leighton azt gyanítja, hogy az érzékenyebb emberek szervezetét befolyásolják ezek a hangok és a jelenlegi határértékek túl alacsonyak.

Egy svájci fül-orr-gégész, Andreas Schapowal ugyanakkor kétkedik. Hogyan károsíthatnak olyan hangok minket, amelyek észlelésére képtelenek vagyunk? - tette fel a kérdést. Csillószőrökre van szükségünk, hogy halljuk ezeket a hangokat. Azért nem halljuk ezeket, mert nincs megfelelő szőrsejtünk, amelyek érzékelnék a magasabb frekvenciákat. Így nem is okozhat károsodást bennük az ultrahang, tehát nem károsodhat a hallásunk.

Ugyanakkor Schapowal is sürgeti az ultrahang fogalmának újredefiniálását. Így például 20 ezer hertznél jelentősen magasabb frekvenciákat kellene alkalmazni a készülékekben. Így elkerülhető lenne, hogy felnőtteket és gyerekeket zavarjanak a berendezések.

Timothy Leighton pedig pénzt szeretne előteremteni, hogy reprezentatív kutatásokat végezhessen. Szeretné saját ultrahangon alapuló találmányait is tökéletesebbé tenni ezért. Egyelőre ugyanis nem lehet kétségkívül állítani, hogy az ultrahang okozza a fejfájást, rosszullétet és a többi tünetet.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag