Akikre a zöld szörny leselkedik

Sokféle szűrővizsgálat áll ma már rendelkezésünkre, hogy meggyőződhessünk egészségi állapotunkról. Ha valaki tudja magáról, hogy hajlama van például zöld hályog kialakulására, időről-időre el kell mennie szemészeti ellenőrzésre.

Ki menjen el zöldhályog-szűrővizsgálatra?

A glaukóma minden életkorban előfordulhat, de sokkal gyakoribb a 40 év feletti korosztálynál, illetve az erősen rövidlátóknál. Az érrendszer bizonyos betegségei és a családban már előfordult zöld hályog is hajlamosíthat glaukóma kialakulására. Akik hosszabb ideig szteroid készítményt szednek, az adagolástól függően (pl. reuma, asztma vagy allergia kezelésére) nagyobb valószínűséggel kaphatnak glaukómát, ha a megfelelő hajlam fennáll. A lassan kialakuló glaukómát a beteg nem veszi észre, ezért kell bizonyos időközönként szemorvoshoz fordulni, főként azoknak, akiknél a fenti hajlamosító tényezők fennállnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos még ma is csak akkor fedezik fel a magasabb szemnyomást, amikor a betegnek az első szemüveget felírják és ilyenkor gyakran már túl késő.

Fontos a korai diagnózis

Magyarországon a 45 év feletti korosztályban a betegség előfordulása meghaladja a 2%-ot, tehát népbetegségnek minősül. Hazánkban a glaukóma negyedik helyen szerepel a vaksági okok között, az összes vakság 12,6 százalékáért felelős. Ez azt jelenti, hogy évente kb. 700-800 ember vakul meg Magyarországon zöld hályog következtében. A zöld hályog lehet a szem valamilyen alapbetegségének a következménye is. Gyulladások, sérülések, túlérett szürke hályog, daganat esetén, égést vagy maródást követően érdemes glaukómára gondolni, mert ez néha az alapbetegségnél nagyobb veszélyt jelent a szemre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés