A tartós fülzúgás okai

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz. Mi okozhatja és miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk a kellemetlen tünettel?

Mit nevezünk fülzúgásnak?

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha valaki tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved. A hangok lehetnek enyhék vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik oldalon vagy mindkét fülben egyaránt, illetve lehetnek folyamatosak vagy pulzálóak. Az érintettek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, hiszen zavarják a nyugodt pihenést, a tanulást, a munkavégzést, érdemes tehát mielőbb orvoshoz fordulni a problémával.

Kiket veszélyeztet a fülzúgás?

Milyen egészségügyi problémákat okozhatnak a fülhallgatók? Részletek itt.

Az évek múlásával az idegrostok száma is jelentősen csökken, ez pedig hozzájárulhat az idősebb korban megjelenő fülzúgáshoz. A hallás folyamatában szintén fontos szerepet játszó szőrsejtek károsodása azonban már fiatalabb korban is bekövetkezhet, rendszerint zajártalom következtében. Ezért bizonyos foglalkozási körökben - építkezésen, iparban dolgozóknál, zenészeknél, katonáknál - még nagyobb a fülzúgás kialakulásának rizikója.

A fülzúgás kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, a stresszes életmód, a magas- vagy alacsony vérnyomás , valamint az érszűkület is. Bizonyos gyógyszerek is előidézhetik, így antibiotikumok, rosszindulatú daganatos betegségek gyógyítására használt készítmények vagy vizelethajtók. Emellett gyakran jelentkezik a probléma poszttraumatikus stressz szindróma nyomán is. A belső fül bármilyen okból kialakuló vérellátási zavara hatására is létrejöhet fülzúgás, gyakran halláscsökkenés mellett. Fülzúgást okozhatnak továbbá a nyaki csigolyák elváltozásai, fogászati rendellenességek, egyes élvezeti szerek, de jelentkezhet fülkürthurut vagy középfülgyulladás, illetve fülműtét szövődményeként is.

A fülzúgás az érintettek életminőségét is jelentősen ronthatja
A fülzúgás az érintettek életminőségét is jelentősen ronthatja

Hogyan készüljünk a kivizsgálásra?

A fülzúgást hirtelen hanghatás is kiválthatja, így egy hangos durranás, koncert vagy balesetből fakadó robaj. Érdemes átgondolni, előfordult-e velünk ilyesmi a közelmúltban. Néhány gyógyszer is közrejátszhat a fülzúgás megjelenésében, kivizsgálás előtt ezért írjuk össze a rendszeresen szedett készítményeket és a recept nélkül kapható szereket, táplálékkiegészítőket is. Jegyezzük fel, ha a közelmúltban valamilyen balesetet szenvedtünk, azaz a fejet vagy a nyakat sérülés érte, esetleg műtéten estünk át. Az is fontos információ lehet, hogy fogyasztunk-e rendszeresen koffeint vagy alkoholt, dohányzunk-e, mennyi folyadékot veszünk magunkhoz naponta, illetve sok stressz ér-e a mindennapokban. Ha készült bármilyen laborvizsgálat, képalkotó vizsgálat a közelmúltban, annak eredménye is fontos lehet.

A fülzúgás kezelése

"Rövidebb ideje fennálló fülzúgás hátterében különböző okokból kialakult vérellátási zavar állhat, ezért itt a kezelés során rendszerint keringésjavítókat adunk, illetve a kezdeti időszakban a szteroid terápiától várjuk leginkább a javulást" - mondta el dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Hozzátette, a kellő folyadékbevitel minden időszakban fontos. Ha a páciens hajlamot mutat rá, akkor a kezdeti időszakban is ki lehet egészíteni jó hatásfokú - nem gyógyszeres - kezeléssel a keringésjavítást.

Alternatív kezelési módszerek

"Ha a gyógyszeres kezeléssel sem érünk el érezhető javulást, akkor alternatív kezelési módok is szóba jönnek. A magyar kutatók által kifejlesztett - a korábban használtakhoz képest sokszoros teljesítményű - lágy lézerrel az utóbbi két évben igen jó eredmények születtek" - mutatott rá a szakember. Kitért rá, a mágneses terápia továbbra is jó alternatíva lehet, de fontos tudomásul venni, hogy általában csak 4-6 hetes, naponta történő kezeléstől várható javulás. A neuromoduláció elvén működő készülékeknél a megfelelően kiválasztott, a fülzúgást elfedő hangot szintén tartósan javasolt alkalmazni, így elősegítve, hogy agyunk figyelmen kívül helyezze a berögzült hangot. Fontos leszögezni, hogy sem a gyógyszeres, sem az alternatív terápiák alkalmazása nem garancia a tünetmentességre, ugyanakkor a részletes anamnézisfelvétel segítheti az orvost a leghatásosabb kezelés megválasztásában.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: