Mitől lehet irritált a bőr?

Bőrpirosodás, viszketés, húzódás, szárazság, hámlás, esetleg égő érzés vagy gyulladás: az érzékeny bőrű embereknél számtalan, normál esetben ártalmatlan külső hatás is kiválthatja ezeket a kellemetlen tüneteket.

Az érzékeny bőr jellemzője ugyanis, hogy a védekezőképessége meggyengült, emiatt pedig jobban ki van téve a különböző vegyszereknek, kórokozóknak, szennyeződéseknek, sőt az időjárás vagy a természeti környezet ártalmainak is. Érdemes áttekinteni, melyek a bőr irritációjáért leggyakrabban felelős tényezők.

1. Szappan

A listavezető a szappan és a víz, ezek együttes használata esetén ugyanis csökken a bőr lipidtartalma, gyengül természetes védőrétege. A gyakori szappanos kézmosás, a mosogatás, a tusfürdő és habfürdő használata következtében a bőr eleinte inkább száraz és kicserepesedettnek tűnik, hosszabb távon azonban előfordulhat, hogy valóban ki is repedezik olyannyira, hogy vérezhet is. Problémás területről van szó, mert a rendszeres, alapos kézmosás ugyanakkor a fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eleme. Tanácsos tehát a hagyományosnál kíméletesebb tisztálkodó termékekkel kísérletezni, és ügyelni a rendszeres hidratálásra.

2. Tisztítószerek

A háztartási tisztítószerekre fokozottan igaz mindaz, amiről az imént szó volt: a súroló-, mosogató-, mosószerekben, a bútor- és ablaktisztítószerekben mind találhatók olyan vegyi anyagok, amelyek irritálhatják a bőrt. A problémák ellen viszonylag könnyen védekezhetünk, ha gumikesztyűt húzunk a takarításhoz, mosogatáshoz, mosáshoz.

A szappan kiválasztásánál fontos szempont hogy hidratálja is a bőrt

A szappan kiválasztásánál fontos szempont hogy hidratálja is a bőrt

3. Rossz ruhaviselet

Egyes anyagok viselete (ilyen például a gyapjú) igen problémás lehet mindazok számára, akik az atópiás dermatitsz (ekcéma) nevű, gyakori bőrbetegségben szenvednek, amely a bőr túlzott szárazságával járó, krónikusan fennálló bőrgyulladás. Általában igaz, hogy a szintetikus anyagokat rosszabbul viseli a bőr, ezért érdemes a pamutruhákat előnyben részesíteni. Ismert az is, hogy bizonyos emberek fokozott érzékenységgel reagálnak a latex nevű anyagra, amely számos rugalmas ruhadarab és óvszertípus összetételében szerepel, de szerencsére léteznek latex-mentes alternatíváik.

4. Forróság, napfény

Az érzékeny bőr számára a nyár különös próbatétel lehet. A meleg idővel járó izzadás felerősítheti a bőrproblémákat: az izzadságnak leginkább kitett bőrfelületek könnyen kipirosodnak, kidörzsölődnek. A napsugárzás ismert káros hatásai is fenyegetik az érzékeny bőrt, így az érintettek számára fokozott napvédelem ajánlott. Fontos tudni azonban, hogy a napvédő krémek egyes összetevői is kiválthatnak irritációt. Ezek közül a leggyakoribb a para-amino-benzoesav (PABA): ha arra gyanakszunk, hogy a naptej vált ki nálunk allergiás reakciót, érdemes valamilyen PABA-mentes készítmény után néznünk.

5. Nem megfelelő arcápoló szerek

Mély pórusai miatt az arcbőr különösen érzékeny terület: ha bizonyos arcápoló, ránctalanító krém, bőrradír vagy arclemosó hatására égető vagy csípő érzést tapasztalunk, biztosak lehetünk benne, hogy rosszul választottunk. Keressünk helyette olyan termékeket, amelyeket kifejezetten az érzékeny bőr igényeit szem előtt tartva fejlesztettek ki, ezért nem tartalmazzák az irritációért leggyakrabban felelős illat- és színanyagokat és egyéb összetevőket, valamint megvédik a bőrt az irritációt kiváltó külső hatásokkal szemben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)