Az ekcéma kezelése: bőrápolási tanácsok

Vörös, nedvedző, hámló, viszkető foltok jelennek meg a kezén, a könyök- és térdhajlatoknál? Esetleg gyermekkora óta hajlamos az ekcémára? Akár így, akár úgy van, bőre mindenképpen fokozott odafigyelést, védelmet, ápolást igényel.

Az allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladást nevezzük ekcémának. A gyulladt, kipirosodott, hevesen viszkető bőr, a nedvedző, apró hólyagok, majd hámlás, pörkösödés a jellemző tünetei. Legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy atópiás dermatitisz ), és a kontakt -, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma. Számos dolog kiválthatja, nem is mindig könnyű a "bűnöst" megtalálni. Provokálhatják élelmiszerek, például a tehéntej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergizálhat a háziporatka , a pollen, az állatszőr, toll, fellobbanthatja a hideg idő, a száraz levegő, az erős verítékezés, a stresszhelyzetek, a dohányzás (a passzív is) és a különféle vegyszerek is.

Folyamatos törődést igényel

Ekcéma Tudjon meg többet az ekcémáról és tüneteiről Az érintettek, illetve az ekcémára hajlamos gyerekek esetében a szüleik tudják, hogy az ekcéma kezelése gyakorlatilag hosszú ideig tartó csapatmunka. Nem gyógyítható egyszeri kezeléssel, hanem a terápiája összetett, a tartós gondozás, az orvos és a beteg, illetve orvos-szülő-gyermek jó együttműködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez. Még nehezebb beletörődni, hogy az ekcéma nem múlik el, legalábbis csak nagyon hosszú tünetmentes idő után lehet gyógyultnak tekinteni, hiszen bármikor visszatérhet, a nyugvó állapotból is fellángolhat újra. Ezért gyakorlatilag az arra hajlamosaknak tünetmentes állapotban is oda kell figyelniük arra, milyen kozmetikumot használnak, milyen lehetséges allergénnel érintkeznek, hogyan táplálkoznak, stb. Az atópiás (vagyis az allergiás bőrgyulladásra alkatilag hajlamos) bőr esetén a helyes bőrápolás még a "nyugalmi időszakokban" is elsődleges fontosságú.

anya és lánya kezet mosnak
Az ekcéma kezelése hosszú ideig tartó csapatmunka.Fotó: Getty Images

Tisztálkodás: kíméletesen

Fontos a bőr kiszáradásának megelőzése , ezért áztató, hosszas fürdő helyett gyors, kíméletes, langyos vízzel való zuhanyozást ajánlanak a szakemberek. A szárító hatású szappanok, az illatosító- és egyéb adalékanyagokat is tartalmazó tusfürdők helyett gyógyszappant, kisgyermekeknek gyógyszertárakban kapható fürdető krémet ajánlanak a szakemberek. Enyhébb esetekben vagy tünetmentes időszakokban is tanácsos kerülni az illatosított, színezett kozmetikumokat, samponokat, tusfürdőket, borotvahabokat, stb., helyettük semleges, natúr vagy szenzitív készítményeket kell használni.

Pótolni a védőréteget

Tisztálkodás után hidratálással, illetve zsírozással helyre kell állítani a bőr védőrétegét. A bőrfelszínt az az enyhén savas vegyhatású, hidrolipid filmréteg védi, amelyet a faggyú és verejtékmirigyek termelnek, és amely vízmegkötő hatásával a mikroorganizmusok szaporodását gátolja. Amennyiben a bőr kiszárad , a védőhatás hiánya következtében nagyobb az esély a fertőzésekre. Ezért fontos a megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazásával elkerülni a bőr kiszáradását. A készítmények hatására a bőr regenerálódik, a víz visszajut a szarurétegbe és csökkenti a berepedéseket. Az egyes komponensek pótolják a hiányzó lipideket.

Munkavédelem - bőrvédelem

Allergiás bőrgyulladásra hajlamos felnőtteknek a napi munkájuk során is oda kell figyelniük erre a problémára. (Atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek esetében ez pályaválasztási szempont is: érdemes kerülniük azokat a szakmákat, ahol allergénekkel gyakran kerülnek kapcsolatba, például nem ajánlatos vegyésznek, fodrásznak, festő-mázolónak stb. menniük.)

A hétköznapi, háztartási munkák is némi óvatosságot igényelnek: az ekcémások mindig viseljenek védőkesztyűt, ha vegyszerrel dolgoznak, és ha nem tudják elkerülni például a mosogatást, akkor a tisztítószerek, mosogatók közül is válasszák a szenzitív fajtákat.

A kesztyű viselésétől sokan ódzkodnak, pedig nagyon sokat segít: a műanyag vagy gumi kesztyű alá érdemes a gyógyszertárakban kapható cérnakesztyűt is felhúzni, hogy az se irritálhassa. Ez utóbbi mosógépben mosható, így többször is felhasználható. (Ez a semleges pamutkesztyű jó szolgálatot tehet akkor is, ha az ekcéma a kézen van: a gyógyító kenőccsel bekent területre ráhúzva védi, és például megakadályozza a seb esetleges elvakarását, felülfertőződését is.)

Bár úgy tűnhet, nem tartozik az ekcémás bőr védelmének szorosan vett témájához, de bizony, az érintettek jó, ha figyelnek arra is, hogy a bőrük állapotát súlyosan rontja a dohányfüst, és az alkoholfogyasztás is "fellángoláshoz" vezethet. Még nehezebb betartani azt a jó tanácsot (de legalább törekedni kell rá), hogy az ekcémás lehetőleg kerülje a stresszt, és tanácsos lenne elsajátítania a különböző feszültségoldó technikák alkalmazását is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: