A bőr szerepe (2)

A bőrünk klímaberendezés, érzékszerv, raktár, ápol és eltakar, véd, az immunrendszer előretolt helyőrsége. "Hány bőrt lehet még lehúzni róla?" Hogyan képes ennyi feladatot tökéletesen ellátni?

A bőr sokrétű feladata

Három alapvető rétegét különítettük el a bőrnek, melyek szerint - ahogy erre a bőr felépítésénél utaltunk is - a feladatok is megoszlanak. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bőr burkol, véd a sérülésektől és a mikroorganizmusok okozta fertőzésektől, az irharéteghez kötődik, hogy az izzadságmirigyek által párologtatva hűt, és kapilláris erei átmérőjének változtatásával - a kitágult erekkel hőt ad le, vagy éppen fordítva, gondosan óvja a hőtartalékokat, izzadságmirigyeivel méregtelenít is , faggyúmirigyeivel védőréteget képez a bőrfelszínen. A bőralja helyet ad az energiaraktáraknak.

A bőr burkol és véd minket, ekcéma tapintás bőr bőrgyógyászat bőrfelület izzadság faggyú pigment napsugárzás
A bőr burkol és véd minket

A bőr saját antibiotikumot is termel, amellyel szabályozza a bőrön kimutatható mikroorganizmusok életét, ha túlszaporodnának, elpusztítja őket.

A bőr "szerves részünk"

És aki nem hitte volna, hogy a bőrünk nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű működésre kialakított, bonyolult szerv, azt még emlékeztetjük a napsugárzás hatására a bőrben előanyagaiból létrejövő D-vitaminra, ami alapján méltán nevezhetjük a bőrt vitamin-gyárnak is.

A bőrben szükség szerint képződő melanin pedig abban segít a bőrnek, hogy a szervezetet hatékonyan megvédje a káros sugárzásoktól.

Mégis csak fontos a bőrszín?!

Se szeri, se száma a szólásoknak, amelyek jól kifejezi, milyen szerteágazó feladatai vannak bőrünknek. A bőr elárulja az alatt élő test és lélek állapotát is; Hogy nem ég le a képéről a bőr!, "a bőre alatt is pénz van", valaki "jó bőr", vagy éppen "rossz bőrben van", mert csont és bőr. A bőr pigment-tartalma és vérellátottsága együttesen határozzák meg a bőr színét, amely a laikusnak és az orvosnak bár különböző, de egyaránt hasznos információkat nyújthatnak.

Jó vérkeringésre utal az egészséges piros pozsgás arcbőr, vérszegénységre, vashiányra vagy pillanatnyi rosszullétre a sápadt arc. A kórosan sárgás bőrszín pedig májbetegségre utal.

A bőr megmutatja a pillanatnyi lelkiállapotot is, kipirulhat az arcból a dühtől vagy a zavartól.

A bőrnek nem csak a színe, az illata is változik. A faggyú és az izzadság egyéni és aktuális összetételén túl a bőr az általa kiválasztott hormonok segítségével is kommunikál, taszít vagy vonz, ami a szexualitásban is fontos szerepet játszik. Nem véletlen, hogy a parfümreklámokban mindig is nagy szerep jutott a bőrfelület vonzó ábrázolásának.

"Tapintatos" téma

Nem ejtettünk még szót a bőrről, mint érzékszervről, mely a tapintás helye. A bőr irharétegében helyezkednek el azok az idegvégződések, amelyek segítségével a hideget, meleget, valamint az egyes felületek felszínének jellegzetességeit mechanikai ingerek formájában érzékeljük. Hat különböző receptor különböző sűrűséggel van jelen az egyes testtájakon. A kezeken és a száj környékén négyzetmilliméterenként kb. 1000 receptor veszi fel az ingereket, a háton ennek alig tizede van belőlük.

A hám alatt, az alaphártyához közel találhatók a Merkel-féle tapintótestek, amelyek a nyomásingereket érzékelik, az irha felső rétegeiben a Meissner-féle tapintótestek és a hagymára emlékeztető szerkezetű Vater-Pacini féle receptorok - elsősorban a tenyér és talp bőrében -, melyek a rezgések, simogatások, nyomásingerek érzékelői. Ugyancsak fontosak az érzékelésben a heves ingereket, fájdalmat, hideget és meleget érzékelő szabad idegvégződések, melyek végei faágakhoz hasonlóan ágaznak el. Gyenge ingereknél miattuk érzünk viszketést.

A szőrös bőrfelület alatt találhatók a Ruffini-féle receptorok, melyek elsősorban a tartós nyomásra és valószínűleg a forróságra reagálnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra