+5° - +16°
Kettős front

Mik a rejtélyes pigmenthiányos betegség okai?

A Floridai Egyetem kutatói a vitiligo újabb okait fedezték fel. A betegséget speciális génvariáció befolyásolja, a gének normál esetben a szervezet védekező funkciójában töltenek be szerepet.
A vitiligo egy bőrbetegség, melynek során elpusztulnak a bőr festékanyagát termelő sejtek, ami egyrészt hajhullást, másrészt a fej- és a nyaktájék, valamint a végtagok bőrének kifehéredését okozza. Talán a legismertebb vitiligós beteg Michael Jackson volt, de az Egyesült Államokban 1-2 millió ilyen bőrbetegségben szenvedő egyén él. A Nature Genetics június 6-i számában a kutatók arról számolnak be, hogy 10, a szervezet védekező készségében szerepet játszó gén speciális variációja okozza a betegséget. A vitiligo során az immunrendszer a pigment-termelő sejtek, a melanociták ellen fordul.

Megállapították, hogy számos szabályozási pont befolyásolja a vitiligo súlyosságát és lefutását, ami megnehezíti a betegség megértését, valamint a gyógyszertervezés folyamatát. Margaret "Peggy" Wallace professzor (Floridai Egyetem, Genetikai Intézet) szerint a vitiligót úgy genetikai, mint környezeti faktorok befolyásolják. Ugyan léteznek célzott gyógyszerek, azonban a szabályozási zavar teljes megértése szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatba be lehessen vezetni a személyre szabott kezelést.

Dr. Richard Spritz, és a Coloradói Egyetem kutatói korábban olyan géneket írtak le, melyek növelik a vitiligo kialakulásának kockázatát. A vizsgálat során 1500 vitiligós egyén DNS-ét hasonlították össze olyanokkal, akiknél a betegség nem jelentkezett. Jelen kutatás, mely a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg, a Fox-géncsaláddal foglalkozott, melyek az immunrendszer T-sejtjeinek működését szabályozzák. Ezek között számos gén más autoimmun betegség (amikor az immunrendszer a normális, behatolókkal szembeni fellépés helyett a saját szervezet ellen fordul) esetén is érintett.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Az arclemosót finom, körkörös mozdulatokkal kell könnyedén felvinni a bőrre, majd egy-két perc behatási idő után, meleglangyos, a zsíros szennyeződést oldó vízzel lemosni.