Mennyire veszélyes a lassú pulzus?

Az alacsony pulzusszám - például a jól edzett sportolók esetében - a hatékonyan működő szív jele lehet, de jelezhet zavart, komplikációt is a keringési rendszerünkben. Szerencsére a lassú pulzus többnyire jól kezelhető.

Általában a pulzusmérés az egyik első olyan egészségellenőrzési tevékenység, amit a gyerekek megtanulnak. Izgalmas dolog a csuklón leszorított verőéren érezni az ismétlődő szívdobbanásokat. Ha ez megvan, akkor egy egyszerű karóra segítségével is megszámlálható, hogy egy perc alatt hányat vert a szívünk. A felnőttek esetében az egészséges nyugalmi pulzusszám percenként 60 és 100 közé esik, az ideális érték 72-76. Ha a szívverés üteme tartósan ennek közelében marad, akkor az jó jel. Azt mutatja ugyanis, hogy a szív nem dolgozik túl keményen, s a vért hatékonyan szivattyúzza át az egész testen. A nagyon gyors pulzus ezzel szemben növeli a szívelégtelenség, a vérrögök és egyéb problémák kockázatát.

pulzus
A lassú pulzus többnyire veszélytelen, de ezt orvosnak kell megállapítania. Fotó: iStock

Az egészségi kockázatok a lassú pulzus miatt akkor alakulhatnak ki, ha a szívverések száma már olyan alacsony, ami nem elegendő a vér megfelelő sebességű keringetésére - írja a University Health News portál. Azt az állapotot, amikor a nyugalmi pulzus kevesebb, mint 60 (egyes források szerint 50) dobbanás percenként, bradycardianak nevezik. Vannak olyan esetek, amikor szívkomplikációk fordulhatnak elő akkor is, ha a nyugalmi pulzus 65 vagy 70. A sportolóknál, különösen a hosszútávfutóknál ez az érték 60-nál is kevesebb lehet, miközben semmi gondjuk a szívérrendszeri egészségükkel. Csakhogy valószínűleg több embernek alacsony a pulzusa, mint ahányan maratonfutásra készülnek. Éjjel kissé más a helyzet. Kevesen tudják, de a férfiak mintegy 25 százalékánál és a nők 10 százalékánál alvás közben percenként 50 dobbanás alá esik a szívritmus a fokozott paraszimpatikus tónus miatt.

Az alacsony pulzusszám kockázatai

A bradycardia egyik legaggasztóbb jelensége a szinkópa , a rövid ideig tartó vérnyomásesés miatti ájulás, ami a sürgősségi esetek mintegy 1-3 százalékát teszik ki. Ilyenkor a szív nem pumpál elég gyorsan ahhoz, hogy elegendő friss vér jusson az agyba, és a véráramlást az egész testben fenntartsa. Az ájulás - amely veszélyes esésekhez és csonttörésekhez is vezethet - a bradycardia egyik leggyakoribb tünete, de egyben az első jele is lehet annak, hogy a beteg pulzusa lelassul. A szervezet természetesen nem fogadhatja el, hogy lassúbb a pulzus, amit úgy kompenzálhat, hogy keményebb összehúzódásokra ösztönzi a szívet, amely így képes lépést tartani a szervezet oxigéntartalmú vérigényével. Ez magas vérnyomást és akár szívelégtelenséget is eredményezhet, ha a szívizom túl sokáig dolgozik túl keményen. Az alacsony pulzus néha alacsony vérnyomással párosul, ezt hipotenziónak nevezik. Az alacsony vérnyomás szintén okozhat gondokat.

A kutatások azonban arra vallanak, hogy a bradycardia nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, azaz nem a szívroham előfutára. Egy orvos, Ajay Dharod, a Wake Forest gyógyászati központ kardiológusa és csapata megállapította, hogy "az alacsony pulzus önmagában nem utal a szívbetegség irányába tartó elkerülhetetlen elmozdulásra". Dr. Dharod pedig azt állítja, hogy a 40-es vagy 50-es éveikben járó betegek prognózisa nagyon jó az alacsony pulzusszám esetében, ha nincs más tünetük. Ha csak a bradycardia jelentkezik, de más tünetek nincsnek, talán nincs is szükség kezelésre. Ha azonban valaki gyakran elájul, fejfájás kínozza, vagy mellkasi fájdalmat tapasztal, feltétlenül beszéljen az orvosával. A kezeléshez pedig az orvosnak először meg kell határoznia alacsony pulzus okát.

A lassú pulzus kezelése

Sok esetben a bradycardia a szinuszcsomó problémáira vezethető vissza. A szinuszcsomót néha a szív természetes ritmusszabályozójának hívják. Ez a sejtcsoport a szív felső részében helyezkedik el, és olyan elektromos jeleket küld, amelyek segítenek a szívverés szabályozásában. Ha a szinuszcsomó megsérült, vagy nem működik megfelelően, a pulzus lelassulhat, felgyorsulhat vagy inkonzisztenssé válhat. Bármely típusú rendellenes pulzusszámot ritmuszavarnak nevezik. Ha a probléma elég súlyossá válik, akkor szükség lehet mesterséges szabályozó, azaz pacemaker beültetésére.

Teljesen természetes, ha szívritmusunk felgyorsul fizikai aktivitás, stressz vagy izgalom hatására, akárcsak ha lelassul alváskor. A szerzett szívbetegségek azonban - például a szívinfarktus miatt kialakult szívizom-károsodás - jelentős rizikófaktorai a szívritmuszavar kialakulásának. A hegesedés vagy a kóros szöveti lerakódások például bradycardiát, azaz lelassult szívverést, kamrai extraütéseket okozhatnak, míg más betegségek a szív ingervezető rendszerének zavarához vezethetnek, ami pedig akár tachycardiát, vagyis felgyorsult, szabálytalan szívveréssel járó ritmuszavart is eredményezhet. Részletek!

A bradycardia másik gyakori oka a pajzsmirigybetegség . Az alacsony pajzsmirigy-funkció (hypothyreosis) számos egészségi gondot okozhat, beleértve az alacsony pulzust. A pajzsmirigy-betegség gyógyszeres kezelése és az életmód megváltoztatása segíthet javítani a bradycardián. Az állapot olyan embereknél is előfordul, akiknek a szívükhöz nem kapcsolódó egészségi problémáik vannak, például rendellenesen alacsony a testhőmérsékletük, nagyon magas a vérük káliumszintje, Lyme-kórtól vagy tífusztól szenvednek.

Az alacsony pulzusszám lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása is. A szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek például, a magas vérnyomás ellenes béta-blokkolók is kiválthatják, de más gyógyszerek mellékhatásaként is lelassulhat a pulzus. Legtöbbször a gyógyszeradag módosítása elegendő lehet a pulzus visszaállításához.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)