Kiderült, mi lesz az OPNI helyén

Az egykori elmegyógyintézet épületében elitgimnáziumot alakít ki a kormány a Külügyminisztérium közreműködésével.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyére tervezett "budapesti nevelési-oktatási célú beruházást", amely valójában egy elitgimnázium lesz - derült ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet.
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Fotó: Wikipédia/Texaner

Folyamatosan pusztul

Az OPNI 139 évnyi működés után szűnt meg 2007-ben. A telket egy törvényjavaslat alapján a Közép-európai Oktatási Alapítvány kapta meg ugyanebben az évben. A tervek szerint az elitgimnáziumot az egykori elmegyógyintézet épületében alakítja ki a kormány a Külügyminisztérium közreműködésével. A hatalmas épület műemlék. Bezárása óta őrzik, de a szintén kiürített melléképületeivel együtt folyamatosan pusztul.

Az alapítvány az épület mellett kétmilliárd forintot kap az öt évfolyamos, bentlakásos középiskola létrehozásához, ahol a diákok nemzetközi érettségit szerezhetnek. Az oktatás fizetős lesz, de szociális okból a tanulók tandíjmentességet kaphatnak.

A kiemelt beruházásnál nem kell lefolytatni településképi véleményezési eljárást, így az ellenzéki vezetésű II. kerületi önkormányzatnak sem lehet beleszólása abba, mi épül pontosan a területén. Az intézményre nem vonatkozik majd a nemzeti köznevelési törvény sem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra