Kiderült, mi lesz az OPNI helyén

Az egykori elmegyógyintézet épületében elitgimnáziumot alakít ki a kormány a Külügyminisztérium közreműködésével.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyére tervezett "budapesti nevelési-oktatási célú beruházást", amely valójában egy elitgimnázium lesz - derült ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet.
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Fotó: Wikipédia/Texaner

Folyamatosan pusztul

Az OPNI 139 évnyi működés után szűnt meg 2007-ben. A telket egy törvényjavaslat alapján a Közép-európai Oktatási Alapítvány kapta meg ugyanebben az évben. A tervek szerint az elitgimnáziumot az egykori elmegyógyintézet épületében alakítja ki a kormány a Külügyminisztérium közreműködésével. A hatalmas épület műemlék. Bezárása óta őrzik, de a szintén kiürített melléképületeivel együtt folyamatosan pusztul.

Az alapítvány az épület mellett kétmilliárd forintot kap az öt évfolyamos, bentlakásos középiskola létrehozásához, ahol a diákok nemzetközi érettségit szerezhetnek. Az oktatás fizetős lesz, de szociális okból a tanulók tandíjmentességet kaphatnak.

A kiemelt beruházásnál nem kell lefolytatni településképi véleményezési eljárást, így az ellenzéki vezetésű II. kerületi önkormányzatnak sem lehet beleszólása abba, mi épül pontosan a területén. Az intézményre nem vonatkozik majd a nemzeti köznevelési törvény sem.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)