+18° - +38°
Nincs front

Az elektrosokk borzalmai és a valóság

Talán egyetlen pszichiátriai kezelést sem övez annyi félreértés, mint az elektrokonvulzív (ECT) vagy közismert nevén elektrosokk-terápiát. Az elektrosokk egy magyar tudós kutatásaiból indult - és kis híján egy másik magyar törölte ki örökre az orvoslásból.

Amikor Ken Kesey megírta a Száll a kakukk fészkére című regényét egy hadikórház elmeosztályán betegfelvigyázóként szerzett tapasztalatai alapján, talán maga sem gondolta volna, hogy munkája milyen - évtizedekig elnyúló - hullámokat kelt a közgondolkodásban. Ehhez persze az is kellett, hogy Michael Douglas bátor produceri munkájával, Miloš Forman nagyszerű rendezésével és Jack Nicholson feledhetetlen alakításával Randle P. McMurphy története sok embert megérintsen az 1975-ös filmadaptáció révén. A film azonban egyszersmind hatalmas pofont adott az ECT-kezeléseknek, amelyek rossz híre a mai napig nem oszlott el teljesen. A kutatások azonban azt mutatják, hogy felfedezése után közel 80 évvel az ECT továbbra is az egyetlen igazán hatásos terápia a rezisztens depresszió, a bipoláris affektív zavarok és a skizofrénia néhány fajtájának kezelésére.

elektrosokk-terápia

ECT-terápia a Liverpool és Manchester között félúton lévő Winwick kórházban, 1957-ben.

Fotó: Liverpooli Egyetem, CC

Az elektrokonvulzív terápia hatásmechanizmusa még ma sem ismert pontosan, de az biztos, hogy az agy elülső lebenyein keresztül a villamos energia rohamot vált ki, ami az agyi funkciók javulását eredményezi. A kezelés önmagában csak néhány percig tart, és néhány héten át hetente két-három alkalommal ismétlik, majd járóbeteg-ellátásban folytatható a fenntartó terápiás kezelés. Az ECT egyoldalúan, az agy egyik féltekéjén vagy kétoldalúan az egész agyra kiterjedően adható. Általában az ECT-re mint legutolsó bevethető kezelésre gondolnak, de vannak esetek, amikor a betegség korai fázisában alkalmazzák, például súlyos vagy életveszélyes katatónia estén - írja a Psychology Today szakportál.

Nem elektromossággal kezdődött

Az elektrosokk története érdekes módon elektromosság nélkül kezdődött. Az elmeorvosok már a múlt század első harmadában felismerték, hogy az epilepsziában szenvedő pszichotikus betegek tünetei  javultak a rohamok után. Ladislas Meduna (Meduna László) magyar származású pszichiáter ezért különböző módszerekkel kezdett kísérletezni a rohamok előidézésére, és 1934-ben felfedezte, hogy a Metrazol nevű stimulálószer, ha elég magas adagokban adják be, kiváltja az epilepsziás rohamokat. Meglepő módon Meduna azt tapasztalta, hogy a páciensek pszichotikus tünetei valójában csökkentek a gyógyszerrel kiváltott roham után. Ez az új kezelés gyorsan görcsterápia néven vált közismertté.

Az első nemzetközi farmakológiai konvulziós terápiás konferencián - amelyet Max Müller svájci pszichiáter szervezett meg 1937-ben - többek között kiderült, hogy a Metrazol olyan erős görcsöket eredményez, amelyek általában csigolyatörésekhez vezetnek. Továbbá a hatóanyag a görcsök kialakulása előtt morbid nyugtalanságot keltett. Emiatt a pszichiáterek alternatív módszereket kezdtek el keresni a rohamok kiváltására.

Ugyanebben az időben Ugo Cerletti olasz neurológus kutyákon kísérletezett a görcsterápiával, a rohamot pedig a fejüket érő közvetlen áramütéssel próbálta kiváltani. A legenda szerint Cerletti egy hentesnél vásárolt, ahol tanúja volt, hogy a hentes a fejet érő elektromos ütéssel kábította el a sertéseket a levágásuk előtt.  A villanyáram az állatokat egy érzéstelenített, kómához hasonló állapotba vitte. Cerletti azon tűnődött, vajon az emberek fejére mértáramütéshasonlóan érzéstelenítést okoz-e a görcsök kiváltása előtt. Ebből a gondolatból született az elektrokonvulzív terápia.


Cerletti és pszichiáter kollégája, Lucio Bini 1938-ban kifejlesztette az első ECT eszközt, és ezzel kezelték is az első emberi betegüket, akinél skizofréniát, téveszméket, hallucinációkat és zavartságot diagnosztizáltak. A kezelés a tervek szerint működött, a beteg állapota jelentősen javult. Az 1940-es évektől kezdve az elektromos technikát szinte minden jelentős pszichiátriai intézmény elfogadta a súlyos mentális betegségek kezelésére. Az ECT-vel kapcsolatos úttörő munkájukért Cerlettit és Binit orvostudományi Nobel-díjra jelölték az 1930-as években.

Az 1950-es években a pszichiátria új hulláma a klorpromazin, a korai antidepresszánsok megjelenésével, valamint a lítium hatékonyságának hangulatstabilizátorként való felfedezésével indult. Mégis, az ECT volt az első nagy áttörés a biológiai pszichiátria területén. Ezek a fejlemények is hozzájárultak az állami elmekórházak fokozatos bezárásához szerte a nyugati világban.

Az 1960-as években aztán megjelent az elektrosokk történetében a magyar szál is. Thomas Stephen Szasz (Szász Tamás István), budapesti születésű amerikai pszichiáter vezette az "antipszichiátriai mozgalmat", amely számos fronton támadta a pszichiátria gyakorlatát, beleértve az ECT-t is, amelyet embertelennek és kínosnak tekintett. A pszichiátriáról alkotott nézeteit állítólag Karinthy Frigyes írásai is befolyásolták. Az elmebetegség terminusa elleni első bírálatát 1958-ban a Columbia Law Review című folyóiratban jelentette meg. Ebben a cikkben azt állította, hogy az elmebetegséget úgy kezelik, mintha boszorkányság volna.

Nézeteit sokat támogatták: 1961-ben például meghallgatta az USA Szenátusának bizottsága. ahol a kényszergyógykezelések ellen érvelt, és azt állította, hogy az elmebetegnek címkézés sérti a beteg jogait, és hogy az orvosoknak segítőknek kell lenniük, nem pedig börtönőröknek. Tevékenysége köztiszteletet vívott ki, olyannyira, hogy az Amerikai Humanista Társaság 1973-ban az év humanistájává választotta.  Részben a fellépése miatt is az ECT az 1960-as és 1970-es években teljesen visszaszorult, de az 1980-as években újjáéledt. Napjainkban pedig már ismét széles körben elfogadott kezelés a súlyos mentális zavarok esetében: becslések szerint évente egymillió ember kap elektrosokk-terápiát.

ECT-berendezés
Modern ECT-berendezés EEG-vel kombinálva. Ma már sokkal bizalomgerjesztőbb - Fotó: Wikipedia, CC

Az elektrosokk jelentőségét az adja, hogy a depresszióban szenvedő betegek mintegy 10-30 százalékán nem segítenek az antidepresszánsok. Számukra az egyik kezelési lehetőség az elektrokonvulzív terápia. Ma az ECT-t már érzéstelenítés mellett végzik, és az elektromos áramot célozottan és szabályozottan alkalmazzák. A Popular Science magazinnak nyilatkozó Amy Aloysi, a Sínai-hegyi Icahni Orvostudományi Iskola igazgatója szerint téves elképzelés, hogy az eljárás ijesztő és fizikailag szélsőséges volna. Ma már behívják a betegek családtagjait a kezelésekre, éppen azért, hogy megváltoztassák az eljárás rossz közképét.

Nem 100 százalékos, de gyors és hatékony

A legtöbb terápiához és gyógyszerhez hasonlóan azonban nem mindenkinél működik az elektrosokk, amely mellékhatásokkal és kockázatokkal is járhat. Ugyanakkor az ECT-t az orvosi közösség széles körben elfogadta, mert számos olyan betegnek segít, akiknek a kezelésére tett korábbi erőfeszítések kudarcot vallottak. Ennek ellenére még ma is vannak ellenzői orvosi körökben is, mert tartanak a hosszú távú mellékhatásoktól, károsodásoktól. Az ilyen hosszú távú mellékhatások előfordulnak Aloysi szerint is, de elég ritkán. Ezért a betegekkel mindig közlik, hogy ez megtörténhet, és nem 100 százalékig biztosak benne, hogy mi történhet velük. A pszichiáter azonban állítja, hogy betegek ezreit kezelte ECT-vel, és senki sem szenvedett el tartós, életminőséget rontó mellékhatásokat.

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy az olimpia közeledtével nem árt a versenysportban egy újfajta doppingra figyelni, terjedőben van ugyanis a neurostimuláció. Erről a technikáról korábban csak a szuperkatonák létrehozására tett erőfeszítésekkel kapcsolatban lehetett hallani. De könnyen lehet, hogy az idegek kiszámított ingerlése a polgári életben - például az üzleti tárgyalásokon - is felbukkan. Részletek!

A bizonytalanság abból fakad, hogy nem teljesen világos az ECT hatásmechanizmusa. Az biztos, hogy megnő az idegek növekedését segítő fehérjék termelése, a neurotranszmitterek szintje megváltozik, valamint a depresszióban részt vevő agyi régiók (például az amigdala és a hippokampusz) változásai is lehetségesek. Hibás feltételezés továbbá, hogy az ECT mindig fizikai kárt okoz az agynak, mert a legtöbb kutatás szerint nem károsítja az idegsejteket vagy az agyi struktúrákat. Valójában kimutatták, hogy növekedést és aktivitást okoz az agyban, azaz emelkedik az agyi kapcsolatok száma és a hippokampusz idegsejtjeinek növekedése - állítja Aloysi.

A betegek többsége számára az ECT jól működik. A kezelést kapók 50-70 százaléka pozitív változásokról számol be. Az elektrosokkban részesített betegeknél az egy hónapon belüli ismételt kórházba kerülés kockázata alacsonyabb, a kezelés gyorsan, napokon belül eredményt hoz - ellentétben az antidepresszánsokkal, amelyeknél hetekig eltarthat a hatás megjelenése. Súlyosan depressziós betegek esetében pedig, akik az öngyilkosság mezsgyéjén billegnek, a gyors hatású kezelés kulcsfontosságú lehet. Azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak más kezelésekre, lehet, hogy el kell dönteniük, hogy vállalják-e az ECT-t, vagy inkább a depressziót. A depresszió viszont halálos lehet.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag