Hogyan működik a lélegeztetőgép? Mutatjuk

A lélegeztetőgép jelenleg a legfontosabb műszaki termék a világon. Akkora keresletrobbanásra, amelyet a koronavírus-járvány okozott, senki sem volt felkészülve. Hogyan lehetne mégis annyi gépet gyártani, amennyi elég volna a világnak?

Az egészségügyi beszerzésekkel foglalkozó szakemberek az egész világon ugyanazzal a szörnyű ténnyel szembesülnek, hogy tavaly az egész bolygón elég volt 77 ezer új lélegeztetőgép, idén áprilisban pedig csak New York jelezte, hogy a városnak további 30 ezer gépre lenne szüksége. Magyarország igénye is mintegy 8 ezer új gép . Senkinek nincs valódi elképzelése arról, hogy mekkorára nőhet a teljes kereslet a járvány végéig.

lélegezetőgép
A lélegeztetőgép a COVID-19 betegek utolsó mentsvára jelenleg

A Reports and Data piacelemző cég friss jelentése szerint a globális lélegeztetőgép-piac mérete 2027-re eléri a 26,66 milliárd dollárt . A kereslet a COVID-19 járvány miatt robbanásszerűen nő, hiszen végső megoldásként a betegeket géppel lélegeztetik. Habár a támogató terápiának ez a módja elég sok vitát kavart és kétséget vetett fel az orvosok között, ezekről az eszközökről senki sem akar lemondani, amíg a járvány fenyegetése tart.

Összefogást sürget a Világgazdasági Fórum

A Világgazdasági Fórum (WEF) szakértői szerint akkor tehetünk a legtöbbet a kereslet kielégítése érdekében rövid távon, ha a világ legnagyobb gyártóit arra késztetjük (mármint a kormányok), hogy annyit gyártsanak, amennyit csak tudnak. Ugyan vannak kísérletek, hogy más iparágakban (például az autóiparban) állítanak át kapacitásokat lélegeztetőgép-gyártásra, de ez valószínűleg nem hoz majd igazi megoldást. A megoldás a WEF szerint az, hogy a globális ellátási láncokat a válság felé tartó világgazdaság körülményei között sem hagyják szétesni, azaz nemzetközi összefogás szükséges.

Azt javasolják, hogy a WHO közreműködésével az alapanyag- és alkatrész-ellátásában érintett cégek fogjanak össze a gyárakkal, és a legnagyobb szállítmányozási cégek, beleértve a nemzeti postákat is szállítsák le mindazt, ami szükséges az életmentő eszközök előállításához. Éppen olyan kooperáció kell, ahogyan a gyógyszergyártók és a kutatók együtt dolgoznak a vakcinák kifejlesztésében.

Hat fő feladatot látnak. Az első, hogy a gyártást támogató ellátási láncok globális térképét meg kell rajzolni. Ebből az is kiderül, hogy milyen alapanyagokból és alkatrészekből lehet hiány, és az hogyan pótolható. A második a szükséges eszközök forgalmának nyomon követése és optimalizálása. A harmadik a lélegeztetőgépek iránti kereslet előrejelzése pontos területi bontásban. A negyedik további segítség toborzása a hasonló termékek gyártásában és az elosztásban nagy tapasztalatokat szerzett cégek körében. Az ötödik a gépek kezelésére alkalmas személyzet felkészítése . A hatodik pedig az alternatívák keresése - például a biztonsági tartalékok mozgósítása, vagy a mobil lélegeztetőgépek kórházakba telepítése.

Miért ilyen nehéz a lélegeztetőgép-gyártás megszervezése?

A lélegeztetőgépek az alapfunkciójukat tekintve nem különösebben bonyolult szerkezetek. (Ezt mutatja meg ábránk.) Alapvetően kifinomult szivattyúk, amelyek ellenőrzik az oxigén- és a levegő áramlását a betegek tüdejébe és tüdejéből, támogatva őket, miközben saját erőből nem tudják fenntartani a légzésüket. Azaz nem a funkciójuk okoz kihívást, hanem az, hogy rendkívül megbízhatóan kell működniük egy nagy kihívást jelentő környezetben.

Mivel az intenzív osztályok túlzsúfoltak és az orvosoknak több beteget kell ellátniuk, a gépek megbízhatósága kulcskérdés. A megbízhatóvá tételük azonban csak kiterjedt, akár éveken át tartó teszteléssel érhető el. A jelenlegi körülmények között azonban nincs ennyi idő. Egyrészt ott, ahol erőteljesen jelen van a járvány , azonnal kellenek a gépek, illetve az elkövetkező 18 hónap során mindenütt fel kell fejleszteni az eszközparkot. Ezért javasolja a WEF, hogy a bejáratott gyártók növeljék a termelésüket, s minden más csak ezután jöjjön.

A COVID-19 miatt kórházba kerülő páciensek egy részét a ma általánosnak tekinthető protokoll szerint géppel lélegeztetik abban a reményben, hogy ettől stabilizálódik vagy javul az állapotuk. Azonban vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek halálozási aránya szokatlanul magas. Az orvosok egy része ezért attól tart, hogy a gépek árthatnak bizonyos betegeknek. Részletek!

A fejlesztőkön lévő nyomást a BBC Future-nek nyilatkozó kolumbiai mérnök, Mauricio Toro fájdalmasan pontosan fogalmazta meg . "Ha a gép kudarcot vall, akkor a beteg nagy valószínűséggel meghal. Ez az, ami miatt ilyen nehéz megépíteni őket" - foglalta össze. Ráadásul az eszközöknek az egészségügyi szakemberek számára könnyen használhatóknak kell lenniük, vagyis a lehető legjobban hasonlítaniuk kell a már meglévőkhöz, vagy nagyon egyszerűen megtanulhatónak kell lennie a működtetésüknek.

Az alkalmazott anyagok egy másik komoly kihívást jelentenek. A lélegeztetőgépeknek el kell viselniük a nagymértékű kopást, szavatolniuk kell, hogy valószínűleg nem terjed tovább velük a fertőzés, és a különböző tisztítási módszerekkel, például vegyi anyagokkal vagy ultraibolya sugárzással szemben ki kell tartaniuk. Nem jelenthetnek tűzveszélyt, és el kell viselniük, hogy az oxigén sok anyag számára rendkívül korrozív. Ezek a követelmények beleszólnak a tervezési folyamatba, bonyolultabbá téve a műszaki döntéseket. Azt is figyelembe kell venni, hogy a magas jövedelmű országoknak ugyan van lehetőségük ipari erőfeszítéseik növelésére vagy a piaci beszerzésre, a legtöbb országban azonban nem ez a helyzet. Emiatt jelenleg is számtalan kezdeményezés fut az olcsó és széles körben elérhető eszközök létrehozására.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: