50 év múlva már ennyien lesznek az idősek

A magyar társadalom elöregedőben van: 2070-re már minden harmadik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz. Az egészségügy pedig már most súlyos problémákkal, a többi között erőforrás- és kapacitáshiánnyal küzd.

A Magyarországról készült egészségügyi országprofil szerint a tartós ápolásra és gondozásra fordított kiadások jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól: Magyarország 12,4 százalékkal kevesebbet fordít erre a területre - írja a Napi.hu. A társdalom viszont vészesen öregszik: 2070-re majdnem minden harmadik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz itthon

A KSH adatai szerint 2022-ben az úgynevezett öregedési index 141,1 százalékon állt. Ha ez a mutató nagyobb, mint 100, akkor az időskorú népesség száma meghaladja a gyermekkorú népességét. 2012-ben még csak 116 százalék volt az öregségi mutató, 2001-ben pedig 91 százalékon állt. Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített egy 2030-ig szóló előrejelzést a tartós ápolásról és gondozásról: a szektor az elemzés szerint is jelentős kapacitás- és forráshiánnyal küzd.

öregedés öregedő társadalom idősgondozás
Egyre inkább öregszik a magyar társadalom. Fotó: Getty Images.

Probléma a többi között a humánerőforrás hiánya, a nem megfelelő a koordináció az ellátásban érdekelt ágazatok között. Jelentős területi egyenlőtlenségek is tapasztalhatók az ellátásokhoz való hozzáférésben is.

Az Európai Bizottság és az EU Gazdaságpolitikai Bizottság által jóváhagyott idősödési jelentés (Ageing Report) szerint a a nyugdíjkiadások a GDP arányában 2019 és 2070 között 8,3 százalékról 12,4 százalékra, az egészségügyi kiadások 4,8-ról 5,6 százalékra, a tartós ápolásra fordított kiadások pedig 0,6-ról 1,2 százalékra nőnek majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra