Egyre jobban látszik, mi döntheti be az egészségügyet

Noha a hivatalos adatok alapján eddig nem sok egészségügyi dolgozó mondott fel – bár június 1-től ezt újra megtehetik –, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne katasztrofális a helyzet - hívja fel rá a figyelmet cikkében a Magyar Narancs.

Ahogy arról cikkében a Magyar Narancs is ír: az elmúlt hetekben többször is azzal szembesülhettünk, hogy bizonyos egészségügyi ellátások időszakosan szünetelnek. Ez történt Várpalotán, Mohácson, Szolnokon, a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban, a Békés Megyei Központi Kórházban és Karcagon. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a nyár különösen nehéz időszaknak számít az egészségügy­ben a szabadságolások és a helyettesítések miatt, ám a helyzetet tovább nehezíti a jelentős humánerőforrás-hiány, valamint az, hogy június 1-jével megszűnt az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. 

A humánerőforrás-hiány egyre nagyobb gondokat okoz az egészségügyben. Forrás: Getty Images
A humánerőforrás-hiány egyre nagyobb gondokat okoz az egészségügyben. Forrás: Getty Images

A lap az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adataira hivatkozva beszámolt róla, hogy a felmondási tilalom megszűnését követően, június 7-ig a 110 398 egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyből 330 dolgozó közölte egészségügyi szolgálati jogviszonyának felmondás útján történő megszüntetésére irányuló szándékát. Ami alapvetően nem sok. A probléma viszont egyre súlyosabb, ugyanis évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből, hamarosan tömegek mennek nyugdíjba, utánpótlás pedig nincs.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: