Sok fürdő bezár, nem bírják a magas rezsit

Az energiaárak emelkedése és a vendégek elmaradása miatt akár a magyarországi fürdők harmada vagy fele is bezárhat a jövő év közepéig.

Magyarország legnépszerűbb uszodáit és fürdőit  mint például a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdőt  is utolérheti az energia-veszélyhelyzet, és könnyen lakat kerülhet az ajtajukra  jelentette ki Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a Telex tudósításában.

A szakember azt mondta, hogy a drágulás összesen 350-500 millió forint pluszkiadást jelent. A fürdők megrogyása ráadásul a turisztikai szektor egészére kihathat. Még augusztus elején felmérték a tagok helyzetét, és úgy tűnik, hogy az energiaköltség már 2022-re is a korábbi 8-15-ről 40 százalékra nőtt a fürdők életében, emiatt a fürdők egyharmada, de talán a fele is bezárhat.

A Gyulai Várfürdő is gondban lehet a magas rezsi miatt. Fotó: Wellness Hotel Gyula
A Gyulai Várfürdő is gondban lehet a magas rezsi miatt. Fotó: Wellness Hotel Gyula

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgatója elmondta a Spabook szakportálnak, hogy korábban 60 forintért vették a gázt, ez még kigazdálkodható volt, de most 1000 forint fölött van a gáz köbméterének ára a piacon.

„Ez azt jelentené, hogy a versenyuszodánk üzemeltetése napi 2-3 millió forintba kerül csak fűtés oldaláról.”

A versenyuszodát télen mindenképpen bezárják, mert miközben egy évben 280-300 ezer köbméter gázt használ el a cég, ezt szinte kizárólag az 50 méteres versenyuszoda fűtésére fordítják, amit a fürdő nem tudna kifizetni.

Az árrobbanás mellett jelentős vendégforgalom-visszaeséssel is számolni kell, ami újabb csapást jelent a vendéglátásnak, mondta Kántás Zoltán. Szerinte a keleti szomszédaink sokat jártak a magyarországi fürdőkbe, velük együtt az utóbbi hónapokban 20-50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest.

A Telex információi szerint a szövetség mindenesetre lobbizni kezdett a kormánynál, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is zajlik az egyeztetés. Az ágazat azt szeretné elérni, hogy a nemzetgazdaságilag fontos fürdők olyan áron kapjanak energiát, mint a lakossági piaci ár.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: