12 módszer vesekő ellen - infografika

A vesekövesség valóságos népbetegségnek számít, hiszen Magyarországon is 300-400 ezer ember küzd vele. Megfelelő életmóddal azonban jelentősen csökkenthető a kövek kialakulásának esélye. Minimalizálni kell például a kávé- és a csokifogyasztást.

Infografikánk összefoglalja a legfontosabb gyakorlati lépéseket, amelyeket a vesekő megelőzése érdekében tehetünk. Szerencsére ezek nem olyan nagy dolgok, amelyek fogcsikorgató küzdelmet kívánnának. Ráadásul sok olyan lépés van közöttük , amely az általános egészséget vagy a súlyos krónikus betegségek elkerülését is szolgálja.

vesefájdalom
A vesekövesség az egyik legfájdalmasabb betegség. Érdemes megfelelő életmóddal elkerülni

Kezdhetjük azzal, hogy csökkentjük a sóbevitelet , a túl sok nátrium ugyanis megváltoztatja a szervezet kalciumszintjét, ami vesekövek kialakulásához vezethet. A vesekövek elkerülése érdekében nem szabad naponta 1200 mg-nál több sót fogyasztani. Legalább ilyen fontos az egészséges testsúly fenntartása, amiben sokat segíthet a napi egyórányi mérsékelt edzés. Számos tanulmány megerősítette ugyanis, hogy szoros kapcsolat van az elhízás és a vesekő között. De az alacsony kalóriatartalmú diétával nem csökkentjük, hanem növeljük a vesekő kockázatát - inkább egyensúlyra kell törekedni.

Napi 10 pohár víz

Nincs közvetlen kapcsolat a vesekő és a kávéfogyasztás között, de a kávé vizelethajtó hatása miatt csökkenhet a hidratáltság és nő a vizeletben az ásványi anyagok kicsapódásának esélye. Napi két csésze kávénál ezért nem ajánlott több. A hidratáltságra mindig ügyelni kell. Ha a vizelet színe túl sötétté válik, akkor ez azt jelenti, hogy fokozni kell a folyadékbevitelt. Napi 10 pohár víz volna ideális.

A túl sok állati fehérje fogyasztása is veszélyes lehet, mert különösen a vörös hús fogyasztása húgysavat termel a szervezetben, ami vesekövek kialakulásához vezethet. A kalciumban gazdag étrend viszont érdekes módon a kalciumkövek kialakulása ellen dolgozik. A kalcium ugyanis segít megakadályozni más kőtermelő anyagok felszaporodását. Ezért fontos például a tejtermékek fogyasztása.

Kevés csoki és alkohol

Kerülni kell az olyan ételek fogyasztását, amelyek sok oxalátot tartalmaznak. Sajnos a csokoládé is ezek közé tartozik. De a sóska, a spenót, a cékla, a kelkáposzta, sőt még a szamóca is az óvatosságot kívánó kategóriába tartozik. Szintén mérsékelni kell az alkoholfogyasztást , mert több módon is kedvez a vesekő kialakulásának, bár ok-okozati összefüggést nem tudtak kimutatni. Ugyanakkor a folyadékfogyasztás jót tesz, azaz a sörözésnek a vesekő elkerülésében nagyobb lehet a haszna, mint a veszélye. Az égetett szeszekről ez már aligha mondható el. A cukor is veszélyes, mert befolyásolja a kalcium és a magnézium felszívódását, sőt kóros elváltozást is okozhat a vesében. A cukros italok túlzott fogyasztása akár még gyermekeknél is kialakíthat vesekövet.

A vesekőnél kevés fájdalmasabb betegség létezik. Tüneteit eleinte sokan összekeverik a húgyúti fertőzésekével, esetleg egy vakbélgyulladáséval, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jelekre érdemes felfigyelni. Részletek!

A citromsav természetes formában gyakorolt, rendszeres fogyasztása viszont segít lebontani a kialakuló kis köveket. Napi egy limonádé vagy citromos tea biztosan jót tesz. Általában is: a sok gyümölcs és zöldség, különösen, amely sok rostot, káliumot, magnéziumot, antioxidánsokat és citrátot tartalmaz, hatásosan akadályozza a vesekövek kialakulását.

Végül még egy fontos tanács. Nem szabad visszatartani a vizeletet , mert a pangás lehetővé teszi, hogy a vizeletből leülepedjenek az oldott ásványok, és kövekké cementálódjanak össze. Ezért amikor szólít a természet, a lehető leggyorsabban válaszoljunk a hívó szóra.

vesekő
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.