"Néhány videóm elképesztő nézettséget ért el"

Tabudöntögető videóira több tízezren kíváncsiak, sőt van olyan, amelyet már 1 millión láttak YouTube-on. Cserháti-Herold Janka, a hormonmentes webshop és blog megálmodója szerint bár jó úton járunk, még mindig sokat kell tanulnunk saját testünkről.

Mikor tavaly interjú készült vele az Egészséghősök pályázat kapcsán, Cserháti-Herold Janka még csak egy volt a jelöltek között. Utána elnyerte a közönségdíjat az influencer kategóriában. Akkor azt nyilatkozta, tervei közt szerepel, hogy könyvet adjon ki a testtudatról, a hormonmentes fogamzásgátlásról. Azonban az utóbbi hónapokban ez a terv háttérbe szorult, a fókuszt átvette a harmadik gyermeke közelgő érkezése. Ám ez nem jelenti azt, hogy hanyagolná a felvilágosító, ismeretterjesztő tevékenységét - számára ugyanis ez nem csupán munka, hanem hivatás.

Házipatika.com: Itthon teljesen egyedülálló, amit képvisel. Hogyan lesz valakiből termékenységtudat-szakértő, illetve oktató? Személyes érintettség vezette?

Cserháti-Herold Janka: Igen, teljesen saját problémakörből fejlődött ki a vállalkozásom. A kiindulópont 2015-ben még a webshopunk volt. Akkor az volt a cél, hogy végre Magyarországon is bárki számára elérhetőek legyenek a természetes, hormonmentesfogamzásgátláseszközei. Viszont az indulás után rá kellett jönnöm, hogy ez kevés. Özönlöttek a kérdések a női termékenységre és a szexualitásra vonatkozóan, amelyekre nem lehetett csak eszközökkel és termékekkel választ adni. És bár már akkor is nagy háttértudásom volt a témában, elvégeztem egy angliai oktatóképzést, így 2016 óta hazánkban egyedülálló online képzés keretein belül tanítom a termékenységtudatot is. Negyedévente indítok tanfolyamokat a webshop mellett a hormonmentes.hu-n. Még mindig úgy látom, hogy óriási szükség van arra, hogy mélyebb ismereteket szerezzünk a testünk, termékenységünk működéséről.

Házipatika.com: Milyen visszajelzéseket kapott a webshop, a blog, a tanfolyam, majd a YouTube-csatorna indulásakor?

Cs-H. J.: A reakció nagyon hasonló volt minden esetben, csak a léptékek változtak: rengeteg visszajelzés a "közös tapasztalatokról", szinte megszámlálhatatlan kérdés, gyakran zavarba ejtő privát problémákkal, illetve meghívások előadásokra. A blogom indulásakor elsősorban a Magyarországon akkor még újdonságnak számító termékeink - pesszárium, méhszájsapka, átlagtól elütő menstruációs kelyhek - felől érdeklődtek, nagyon sokszor biológiai kérdésekkel. A tanfolyamom elindulása után fogalmazódott meg bennem, hogy szükség volna egy intim témákat "feltáró" nagyobb platformra, mert olykor ijesztő, hogy - nők és férfiak egyaránt - mennyire nincsenek tisztában a saját testük működésével, mennyire tabuként vagy virágnyelven kezeli ezt a közbeszéd, a média, az oktatás. Ebből született meg a YouTube-csatorna. Néhány videóm elképesztő nézettséget ért el, ami a nyíltsággal kezelt témák miatt szült negatív reakciókat, olykor vonzotta a trollokat is, ám összességében nagyon pozitív a kép, és napi szinten kapok jóleső, néha kifejezetten szívbemarkoló visszajelzéseket.

Cserháti-Herold Janka előadása közben a 2016-os Tedx konferencián.
Cserháti-Herold Janka előadása közben a 2016-os Tedx konferencián.

Házipatika.com: Mivel a szexualitás témája itthon még mindig kényes terep, nem akarta a környezete eltántorítani ettől a fajta nyilvánosságtól?

Cs-H. J.: A hozzám közelállók a csatorna indulására már megszokták, tudomásul vették, hogy én szívesen foglalkozom ezekkel a témákkal. A csatorna 2018 tavaszán indult, addigra már 3 éves volt a vállalkozásom, túl voltam számos interjún, kényes blogcikken és előadáson, például a TEDx beszédemnél 600 ember előtt vetítettem ki egy csiklót a prezentációmban, szóval a saját határaimat is rendesen feszegettem. Ezután a környezetem már nem lepődött meg a csatorna témáin. És ami a legfontosabb: a férjem mindenben támogat, az ő véleménye az, amire igazán adok, ő az, aki azt is jelzi, ha esetleg valamit túlzásnak tart.

Házipatika.com: Két éve indult el a YouTube-csatornája. Hogyan alakult azóta? Min változtatott, miket tanult a kommentekből, visszajelzésekből?

Cs-H. J.: A YouTube-csatornámon keresztül érek el a legnagyobb közönséghez. Amikor hirtelen rengeteg érdeklődő, feliratkozó jött ide, az megmutatta, hogy mekkora igény van a nyílt kommunikációra, illetve hogy értetlenség, kétség,félelemis övezi a szexualitás, a fogamzásgátlás, a női test működésének témáit. A személyemet is támadták, ám ez idővel csillapodott. Én pedig úgy voltam vele, hogy ha már beleállok, akkor csináljam rendesen, akár kisebb provokáció árán is. Ugyanakkor bennem is tisztázódott sok minden: eleinte fontosnak éreztem, hogy minél több emberhez eljussanak az üzeneteim, míg az utóbbi időben arra koncentrálok, hogy a követőtáboromat - azokat, akik valósan érdeklődnek a téma iránt - "szolgáljam ki", ezért gyakran szakmai oldalról is feldolgozok témákat.

Házipatika.com: Ha már feljött a téma: ki pontosan a célközönsége? Kik látogatják a legtöbbet az oldalait, és kiket szeretne még elérni?

Cs-H. J.: A webshopomnak, a tanfolyamoknak, illetve a közösségi oldalaimnak is másként lehet meghatározni a célközönségét, ám mindannyiukban közös, hogy elsősorban nők, akik tudatosan vagy tudatosabban igyekeznek gondolkozni a testükről. Az álmom az, hogy ne legyen Magyarországon olyan felnőttkorba lépő lány, aki nem hallott még a hormonmentesfogamzásgátlóeszközökről, illetve a termékenységtudatról.

Házipatika.com: Mit jelentett ön számára az Egészséghősök közönségdíja?

Cs-H. J.: Nagyon nagy megtiszteltetésnek élem meg, hogy a közönség érdemesnek tartott az Egészséghős díjra. Főleg azért, mert én az egészségügy határterületén dolgozom. Nem vagyok orvos, de mégis küldetésemnek érzem az egészséges testtudat fejlesztését, hogy kapocs legyek a nők és a testük között. Ebből sokszor adódott belső bizonytalanságom az évek során, így már a jelölésnek is nagyon örültem. Az, hogy nyertem, csak hab a tortán.

Cserháti-Herold Janka tabuk nélkül, professzionálisan tart előadásokat testünk működéséről és a szexualitásról.
Cserháti-Herold Janka tabuk nélkül, professzionálisan tart előadásokat testünk működéséről és a szexualitásról.

Házipatika.com: Honnan szerzi az inspirációt, szakmai tudást az újabb posztokhoz, videókhoz?

Cs-H. J.: Ma már szerencsés helyzetben vagyok, mert megteremtettem magamnak a lehetőséget és az időkeretet, hogy munkaidőben is azzal foglalkozzak, ami egyébként is érdekel, ami vonzza a figyelmem. Persze a vállalkozásom építése is visz el időt, de tudok arra szánni, hogy képezzem magam. Szakmai oldalról szakcikkeket, kutatásokat olvasok, míg a másik oldalon intenzíven követem azokat a platformokat, külföldi véleményvezéreket, akik újat mondanak a témában. És emellett azt sem hallgathatom el, hogy van egyfajta exhibicionizmus bennem, ami világéletemben inspirált arra, hogy fontos kérdésekben ne hallgassam el a gondolataimat: a blogom, a YouTube-csatornám, illetve az Instagram-oldalam egyben egyfajta szakmai önkifejezés is. És azt is nagyon fontosnak tartom, hogy nem lépem át a saját kompetenciahatáraimat: ha a téma megköveteli, akkor orvosokkal, más szakértőkkel is tudok együtt dolgozni.

"Ez segített a szülés után" Csíkos Andrásné Juca négy éve igyekszik különleges és praktikus ötleteivel példát mutatni és ihletet adni várandós nőknek, édesanyáknak ahhoz, hogyan maradhatnak a család és munka mellett sportosak, egészségesek. Videóiból pedig tényleg azt látjuk, nincs lehetetlen. Vele készült interjúnkat itt olvashatja.

Házipatika.com: Mit gondol, a mai harmincas nők hogyan viszonyulnak a testükhöz az előző generációhoz képest?

Cs-H. J.: Én szerencsére egyre nagyobb nyitottságot és tudásvágyat látok. Merünk kérdezni, tájékozódni, tapasztalatot megosztani. Sok a hiányosság a testünk működése kapcsán, hiszen a minőségi, rendszerszintű felvilágosítás a legtöbbünknek kimaradt, és gyakran a szüleink generációja is tabuként kezelte a témát. Viszont közben kinyílt a világ és egyre több ismeretet tudunk szerezni, és élünk is ezzel a lehetőséggel.

Házipatika.com: Mi az, aminek véleménye szerint nagyobb szerepet kéne kapnia a szexuális felvilágosítás során?

Cs-H. J.: Ó, itt nagyon sok mindent mondhatnék, de két dolgot emelnék ki. Az első, hogy a szex alapvetően nem rossz. A felvilágosítások nagy többsége másról sem szól, mint a veszélyekről: nem kívánt terhesség, nemi betegségek, bűnös vágyak, és a többi. És nem látjuk, hogy ezek ismételgetése nem ér célt, mert egy alapvetés kimarad, ami miatt ezek az üzenetek hitelüket veszítik: a jó szex nagyon jó - és egyben persze felelősség is. A második pedig ezzel szorosan összekapcsolódik: a szexben semmit sem kell. Mert ha bármit kell, az a jó szex halála. Rendkívül fontos lenne, hogy a szexuális nevelés ne egy gyors, 45 perces alkalommal letudható kötelesség legyen, hanem egy hosszabb folyamat, ami rengeteg határterületet érint, magában foglalva a testtudatosságot és önismeretet is.

Házipatika.com: A saját gyermekeit hogyan tervezi majd felvilágosítani?

Cs-H. J.: A jó felvilágosítás nem olyasmi, amin egyszer, előre megkreált mondatokkal túl lehet lenni. Szerintem még az iskolában sem, de otthon semmiképp. Ez egy folyamat, ami állandó nyitottságot igényel a gyermek felé. Az érdeklődésének és a korosztályos nyelvezetének megfelelően kell őszintén kommunikálnunk velük a jelenségekről. Ez az én 6-7 éves kisfiaim esetében természetesen nem konkrét megnevezésekkel zajlik, de minden kérdésükre nyíltan válaszolok onnantól kezdve, hogy hogyan kakil egy kígyó, odáig, hogy hogyan került a kistesójuk a pocakomba. Mindig jó stratégia visszakérdezni, hogy pontosan mi érdekli őket az adott téma kapcsán. Remélem, hogy ez a nyitott, támogató légkör elősegíti a jövőbeni őszinte beszélgetéseket, akkor is, ha kényesebb témákról lesznek kérdéseik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció