Vigyázzon a májára!

Van egy szervünk, amelyikre alig gondolunk, viszont hajlamosak vagyunk néha a végletekig terhelni. Pedig megbetegedése igen súlyos következményekkel járhat: bizony, a májunk sokkal több figyelmet érdemelne!

Csodálatos kis vegyi üzem

A hasüreg jobb oldalán, a rekeszizom alatt található máj létfontosságú szerveink egyike. A mintegy másfél kilogramm tömegű két nagy lebeny miniatűr vegyi üzemként funkcionál: az emberi szervezet zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréjében, energiaellátásában és raktározásában kiemelkedő szerepe van, emellett itt zajlanak a legfontosabb méregtelenítő folyamatok.

A máj feladata a legkülönbözőbb vegyi anyagok, mérgek lebontása, a sejtjei veszik fel a harcot például a szervezetbe kerülő alkohollal, a belélegzett vagy az emésztőrendszerbe került szerves oldószerekkel, drogokkal, gyógyszer-hatóanyagokkal, az élelmiszerekkel együtt bevitt tartósítószerekkel, és számtalan egyéb anyaggal. Ezek a találkozások nem múlnak el nyomtalanul, a máj bizonyos mértékig "emlékezik" minden ártalmas hatásra, sejtelhalással, hegszövet kialakulásával reagál ezekre, és veszít rugalmasságából. Így az ártalmak összeadódnak, és hosszabb távon a máj károsodásához vezetnek. Megtévesztő módon ennek sokáig nincs jele, tünete. E szervünk ugyanis bámulatos módon képes a regenerálódásra: amikor a májszövetnek már csak töredékrésze egészséges, még mindig képes bizonyos mértékig "felépíteni magát", működtetni a funkcióit. Ezzel a tulajdonságával azonban nem szabad visszaélni, mert egy határon túl a folyamat visszafordíthatatlan, a májkárosodás pedig súlyos következményekkel járhat.

Májbajok

Szomorú statisztikák jelzik, mekkora a baj Magyarországon: a májkárosodás okozta halálozás a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek után a harmadik helyen áll. A daganatos betegségek között a májrák ugyan ritkábban fordul elő, három százalékot tesz ki, a halálozási aránya viszont kiemelkedően magas. A májzsugorodás előfordulása európai viszonylatban is magasnak számít - ez önmagában is halálhoz vezethet, de az igen rossz prognózisú elsődleges májsejtrák kialakulásának esélyét is sokszorosára növeli.

A májkárosodások okai között Magyarországon első helyen a mértéktelen alkoholfogyasztás áll, hiszen az alkohol sejtméregként és oldószerként egyaránt veszélyes. Elgondolkodtató ezzel kapcsolatban, hogy noha van olyan ország, ahol az átlagos alkoholfogyasztás magasabb, mint nálunk, de a májzsugor Magyarországon mégis majdnem minden európai országnál gyakoribb. Ennek oka az egyéb májkárosító tényezők itthoni magas aránya lehet, illetve az, hogy az elfogyasztott szeszes italok között rengeteg a "pancsolt", az egészségre fokozottan veszélyes minőségű is. Okozhat májkárosodást a kóros elhízás, az elhanyagolt cukorbetegség valamint a krónikus hepatitis-B vagy -C vírusfertőzés is. Ez utóbbi alattomos kór: képes a máj szövetének akár kétharmadát is elpusztítani anélkül, hogy az illető egyáltalán tudna róla. A becslések szerint hazánkban 70-80 ezer fertőzött lehet.

Nem ritkák az egyéb vegyi anyagok, például bizonyos munkahelyeken használt szerves oldószerek következtében kialakuló májkárosodások sem. Különösen trópusi éghajlatú területeken, Afrikában és Délkelet-Ázsiában okoz gyakran súlyos bajt az aflatoxin nevű penészgombaféle, amely szennyezett élelmiszerek elfogyasztásával kerül a szervezetbe.

Egy rettegett diagnózis: a májrák

Az időben fel nem ismert, elhanyagolt, kezeletlen májkárosodások, sejtelhalások, krónikus gyulladások növelik a májrák veszélyét. Az elsődleges, májsejtrák (Hepatocellularis carcinoma) tünetei meglehetősen bizonytalanok, a betegségnek viszonylag késői szakaszában jelentkeznek, és több más betegség megnyilvánulásaival is összetéveszthetők. A betegek akkor fordulnak orvoshoz, ha hasi fájdalmakat, tapintható májduzzanatot, emésztési gondokat, sárgaságot, lázat, hirtelen fogyást, émelygést, hányást, a hasüregi folyadék felszaporodását, a hasi vénák kitágulását tapasztalják. Ritkán más kivizsgálás kapcsán, mintegy véletlenül sikerül ultrahangos vizsgálattal korai, jobb eséllyel kezelhető stádiumban felfedezni a bajt. Sajnos, gyakoribb, hogy már előrehaladott állapotban születik meg a diagnózis, ami tovább rontja e betegség amúgy sem túl biztató kilátásait.

Előzze meg a bajt!

A májrákkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról dr. Nagykálnai Tamást, a XV. kerületi onkológiai szakrendelő főorvosát kérdeztem. - A májkárosodás és annak rákos elfajulása is azok közé a problémák közé tartozik, amelyeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Gyakorlatilag mindenki veszélyeztetett - mondja a szakértő. Szöveti károsodást, majd annak talaján rákot okozhat minden méreg, ami a májon keresztül éri a szervezetünket, minden, ami ennek a csodálatos belső vegyi üzemnek a természetes működését befolyásolja, a méregtelenítő képességét meghaladja - magyaráz a doktor. Az alkohol kiemelten ártalmas, nemcsak önmagában, hanem oldószerként is károsít, hiszen felold olyan anyagokat, amelyek vízben oldhatatlanok, ezáltal újabb feladatok elé állítja a szervezet méregtelenítéséért legnagyobbrészt felelős májat.

A májrák mögött az eseteknek mintegy felében az alkohol miatti májkárosodás, a májcirrózis áll, de annál is kialakulhat, aki sohasem volt alkoholista. Új kihívást jelentenek például a modern, az emberi szervezet számára ismeretlen vegyi anyagok, környezeti ártalmak, amelynek lebontására a májunk nincs felkészülve, mivel nem rendelkezik az ahhoz megfelelő enzimekkel - teszi hozzá.

A májkárosodás fokozott figyelemmel, egészségesebb életmóddal elkerülhető, időben való felismeréssel pedig visszafordítható lehet. Mindenkinek tanácsolható az alkohol- és drogmentesség, a dohányzásról való leszokás, a penészes élelmiszer és az adalékanyagok kerülése, a nagyobb figyelem a munkavédelemre, a vegyszerekkel végzett tevékenységekre, a hepatitis fertőzés elleni védekezés (a hepatitis-B ellen védőoltással, a C-vírus esetében pedig a fertőzésveszélyes helyzetek, az alkalmi szex, a tetováló szalonok, a piercingek, a sterilizálatlan injekciós tű stb. kerülésével), vitamindús, friss élelmiszerek fogyasztása. Azoknak pedig, akiknek valamilyen korábbi betegség, elváltozás vagy helytelen életmód következtében már volt májfunkciós problémájuk, kimutatott májkárosodásuk, ezeknek az ajánlásoknak a betartása az életet jelentheti.

A rizikócsoportba tartozók számára kiemelten fontos, hogy vigyázzanak magukra, és rendszeresen menjenek el szakorvosi kontrollvizsgálatokra. Félévente egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálat lehetőséget ad arra, hogy még időben felismerjék az esetleges májrák kialakulását. A korai stádiumban elkezdett kezelés jelentősen megnöveli a sikeres műtétnek és a gyógyulásnak esélyeit - tanácsolja dr. Nagykálnai Tamás.

Ha már baj van...

Szervezett, népegészségügyi, egy-egy korosztály vagy lakossági réteg egészére kiterjedő, nagy tömegeket megmozgató májrák-szűrés nincs, nagy költségekkel is járna, de az onkológus főorvos véleménye szerint nem is vinne közelebb a megoldáshoz. Az esetek többségében ugyanis a kialakult betegség már visszafordíthatatlan folyamat, a májrák halálozási aránya magas.

Általában háziorvosoknál, belgyógyászoknál jelentkezik a panaszaival a beteg, ők laboratóriumi és képalkotó, például hasi ultrahang vizsgálatok alapján diagnosztizálják, majd azonnal szakintézetbe, valamelyik onkológiai centrumba) küldik, hiszen a kezelése csak ott lehetséges, akár műtéti, akár gyógyszeres terápiára kerül sor. A gondozókban ritkán fordul elő frissen felfedezett májrákos eset, sajnos, többnyire már csak akkor találkoznak májrákos beteggel, ha már kimerítettek minden kezelési lehetőséget, és csak az utógondozás, a beteg palliatív ellátása, a végső stádiumon keresztüli kísérés marad.

- Az egészségügy itt keveset tehet, közös társadalmi érdek és feladat elérni, hogy minél kevesebben jussanak ebbe a végletes helyzetbe. Sokkal többet, tudatosabban kellene törődnie magával, az egészségével mindenkinek. Vigyázzanak jobban magukra! - hívta fel a figyelmet dr. Nagykálnai Tamás.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)