Védőoltás, amely megelőzi a rákot

A HPV (humán papillóma vírus) okozta rákos megbetegedések mintegy 92 százaléka megelőzhető a védőoltással - hangsúlyozta az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). A szervezet most az immunizálás felgyorsítását szorgalmazza.

A HPV-oltások látványos következménye - a részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

A HPV a nőket és a férfiakat is egyaránt fenyegeti. Többek között a méhnyak, a vulva, a vagina, a pénisz, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedését okozza. A becslések szerint az Egyesült Államokban évente csaknem 38 ezer rákos megbetegedést okozott a vírus 2012 és 2016 között. A CDC szerint azonban évente több mint 32 ezer megbetegedést lehetett volna megelőzni a védőoltással.

vakcina, védőoltás, oltás, HPV, HPV elleni védőoltás, méhnyakrák,
vakcina, védőoltás, oltás, HPV, HPV elleni védőoltás, méhnyakrák,

Elfelejthetnénk a méhnyakrákot

Az amerikai tinédzserek 51 százaléka kapta meg a teljes vakcinamennyiséget, ami 2017 óta mindössze 2 százalékpontos emelkedést jelent. "A HPV-daganatok nélküli jövő karnyújtásnyira van, de sürgős lépésekre van szükség az átoltottság arányának növelésére" - hangsúlyozta Brett Giroir, az egészségügyi központ munkatársa. A cél a 80 százalékos arány elérése lenne. A CDC azt ajánlja, hogy minden 11-12 éves gyermek kapja meg a védőoltást még azelőtt, hogy a vírussal találkozhatna - tehát a szexuális élet megkezdése előtt.

A jelentés szerint nagyobb arányban kérték az oltást gyermekeiknek azok a szülők, akiknek ezt javasolta a háziorvosuk. A 26 éven felülieknek általában nem ajánlják az oltást, ám azok a 27 és 45 év közöttiek is kérhetik a vakcinákat, akik korábban nem kapták meg, de a kockázati csoportba tartoznak.

A HPV-oltás különösen a méhnyakrák elleni védekezésben kulcsfontosságú - emelte ki a jelentés. Egyúttal azt ajánlották a 21 és 29 év közötti nőknek, hogy háromévente végezzék el a Pap- és a HPV-tesztet is. "A HPV-teszt további információkkal szolgálhat, ha a PAP-teszt (méhnyakrákszűrés) eredménye nem egyértelmű" - írták.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés