Van legalább 15 anyajegye? Ezt olvassa el!

Azoknál a nőknél, akiknek egy karjukon legalább tizenöt anyajegy van, 11,4 százalék a mellrák kialakulásának kockázata, míg az anyajegy nélkülieknél csupán 8,5 százalék.

Az anyajegyek és a mellrák közötti összefüggés hátterében az állhat, hogy a sok anyajegy magasabb nemihormon-szintre utal, és vannak olyan mellráktípusok, amelyek például az ösztrogénnel állnak kapcsolatban.

Noha az anyajegyek meglétét egyébként a bőrrák kockázatával szokták összekötni, egy friss kutatás szerint egy karon legalább tizenöt darab 35 százalékkal növeli a mellrák veszélyét azokhoz képest, akiknek egy sincs.

A menopauzán átesett nők alcsoportjában a legalább hat anyajeggyel rendelkezőknek magasabb volt az ösztrogén- és a tesztoszteronszintjük az anyajegy nélküliekhez képest. Ebből adódik a feltételezés, hogy a magasabb nemihormon-szint növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Az eredmények több mint húszéves adatgyűjtésből származnak, amelyeket 74 523 amerikai nővér és 89 902 francia tanár szolgáltatott. Noha az anyajegyek száma elméletben jelezheti a mellrák kialakulásának kockázatát, egyelőre tisztázatlan, miként lehetne ezt kamatoztatni a gyakorlatban - vallották be a kutatók.

Akinek sok anyajegye van, hajlamosabb a mellrákra

A vizsgálatot Dr Jiali Han, az Indiana Egyetem munkatársa vezette, az eredmények pedig a című internetes szaklapban jelentek meg.

Megdőlt egy mítosz: a naptej nem véd meg a bőrráktól

Mindeközben az is kiderült, hogy a napvédő krém önmagában nem nyújt teljes védelmet a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanoma ellen.

A napfénynek való kitettség a melanoma egyik jól ismert kockázati tényezője. Egészen mostanáig azonban nem volt egyértelmű, hogy az ultraibolya fény milyen molekuláris mechanizmus révén károsítja a bőrsejtekben található DNS-t. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerzői melanomára hajlamos egerek bőrén vizsgálták az ultraibolya fény hatásait és a napvédő krémek hatékonyságát - adta hírül a BBC News.

A Manchesteri Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az ultraibolya fény hibákat okozott a p53 génben, amely normális esetben segít megvédeni a szervezetet a DNS-károsodás hatásaitól. A vizsgálatot vezető Richard Marais szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a napvédő krém nem nyújt teljes védelmet az UV-fény káros hatásaival szemben, ezért más óvintézkedéseket is be kell vetni bőrünk védelme érdekében. A szakember szerint érdemes sapkát és szellős ruházatot viselni, illetve égető napsütés esetén az árnyékba húzódni.

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a napvédő krém csökkentheti az ultraibolya sugárzás okozta DNS-károsodás mértékét, ezzel késleltetve a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet munkatársa, Julie Sharp szerint a leégés egyértelmű jele annak, hogy a bőrsejtekben található DNS károsodást szenvedett, és ez idővel bőrrákhoz vezethet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)