Urológiai ultrahang készüléket kapott a Szent János Kórház

Sajtónyilvánosság előtt végzett hólyagdaganat-műtét közben mutatták be azt az urológiai ultrahang készüléket, amit a Szent János Kórház Noszkay Aurél Alapítványának kérésére a Szerencsejáték Zrt. adományozott az intézménynek 5 millió forint értékben.

A hólyagbetegségek diagnosztizálása, az ehhez szükséges technikai eszközök és a gyógyítás az elmúlt években viharos fejlődésen mentek keresztül. Míg a legtöbb kórházban és szakrendelőben mára már úgy gondolják, hogy a hólyagbetegségek, például a rosszindulatú daganatok felismeréséhez és kezeléséhez inkább CT-t hasznának, addig a Szent János Kórház urológusai szerint a modern képalkotó eljárások nem válthatják ki minden esetben a hagyományos eszközöket.

Ennek oka, hogy a CT csak rétegfelvételeket készít, az ultrahang azonban minden más módszernél pontosabban mutatja meg a hólyagrák kiterjedését is. Az ultrahang berendezéshez kapcsolt úgynevezett intravezikális transducer (vizsgálófej) segítségével a hólyagdaganatról azonban megállapítható az is, hogy mekkora és mennyire kiterjedt, illetve arról is információkat tud adni, hogy hogyan "szabad" megműteni a rosszindulatú elváltozást.

"Ez nem egy új módszer, már 20 évvel ezelőtt is alkalmazták, de a beavatkozást nem tudtuk végezni, mert nem volt hozzá eszközünk" - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Kovács András főorvos, aki egy idősebb hölgy hólyagdaganat-műtétje közben ismertette az UH-készülék előnyeit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra