Urológiai ultrahang készüléket kapott a Szent János Kórház

Sajtónyilvánosság előtt végzett hólyagdaganat-műtét közben mutatták be azt az urológiai ultrahang készüléket, amit a Szent János Kórház Noszkay Aurél Alapítványának kérésére a Szerencsejáték Zrt. adományozott az intézménynek 5 millió forint értékben.

A hólyagbetegségek diagnosztizálása, az ehhez szükséges technikai eszközök és a gyógyítás az elmúlt években viharos fejlődésen mentek keresztül. Míg a legtöbb kórházban és szakrendelőben mára már úgy gondolják, hogy a hólyagbetegségek, például a rosszindulatú daganatok felismeréséhez és kezeléséhez inkább CT-t hasznának, addig a Szent János Kórház urológusai szerint a modern képalkotó eljárások nem válthatják ki minden esetben a hagyományos eszközöket.

Ennek oka, hogy a CT csak rétegfelvételeket készít, az ultrahang azonban minden más módszernél pontosabban mutatja meg a hólyagrák kiterjedését is. Az ultrahang berendezéshez kapcsolt úgynevezett intravezikális transducer (vizsgálófej) segítségével a hólyagdaganatról azonban megállapítható az is, hogy mekkora és mennyire kiterjedt, illetve arról is információkat tud adni, hogy hogyan "szabad" megműteni a rosszindulatú elváltozást.

"Ez nem egy új módszer, már 20 évvel ezelőtt is alkalmazták, de a beavatkozást nem tudtuk végezni, mert nem volt hozzá eszközünk" - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Kovács András főorvos, aki egy idősebb hölgy hólyagdaganat-műtétje közben ismertette az UH-készülék előnyeit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)