Új remény a limfómás betegeknek

Magyarországot is kiválasztotta egy gyógyszergyártó cég, így jövőre megkezdődhetnek a harmadik fázisú vizsgálatok a B-sejtes limfómában szenvedő betegek körében. Azoknak lehet segítség az új terápia, akik rezisztensek voltak az eddigi kezelésekre.

Új terápia segíthet a lymphomás betegeknek

Hazánk lehet az ötödik ország, ahová az egyes B-sejtes lymphomák terén alkalmazható, új epigenetikai terápia megérkezik.

"Jövőre akár már hazánkban is tesztelhetik azt az új terápiát, amelynek III. fázisú vizsgálataihoz Magyarországot is kiválasztotta a bevezető gyógyszercég" - mondta a Világgazdaságnak Bödör Csaba biológus, a Semmelweis Egyetem molekuláris diagnosztikai laboratóriumának vezetője.

Új remény a lymphomás betegeknek, innovatív terápiák immunterápia hematológiai betegségek lymphoma gyógyszeres terápia
Az újszerű eljárás akár több száz limfőmás betegen segíthet

Azoknak lehet segítség az új terápia, akik rezisztensek voltak az eddigi kezelésekre. Ha a klinikai vizsgálatok sikerrel járnak, az újszerű eljárás akár több száz betegen segíthet - tette hozzá.

A gyógyszeres terápia rendkívül költséges

Egy-egy hematológiás beteg gyógyítása havonta 2-4 millió forintba kerül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ezek a terápiák már bekerültek a tételesen finanszírozott eljárások közé.

"Mivel a hematológiai betegségek többsége ritka, nemcsak Magyarországon, máshol sem tudják azonnal finanszírozni az egészségbiztosítók az új terápiák megjelenését" - hangsúlyozta a lapnak Nagy Zsolt egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Intézete Hematológiai Osztályának főorvosa. E betegségek diagnosztikája, gyógyszeres terápiája rendkívül költséges, ezért a kezelőorvos és a finanszírozó közösen állapítja meg, hogy mennyire fontos az adott terápia a betegek életében.

Az immunterápiáknak ugyanakkor van egy új módozata, ennek a kezelésnek a költsége pedig elérheti a 100-150 millió forintot is. Nagy Zsolt jelezte: mindenki megkapja a számára megfelelő terápiát, a betegek 10-15 százaléka egyedi kérelem alapján jut hozzá a NEAK által finanszírozott gyógyszerekhez. Az egészségbiztosítói elutasítás viszonylag ritka, de az lenne mindenkinek a legjobb - hangsúlyozta -, ha az innovatív terápiák is mihamarabb bekerülnének a tételesen finanszírozott készítmények közé.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: