Új ráktípus alakulhatott ki a műmellek miatt

Az egészségügyi hatóságokat egy új típusú rák miatt riadóztatják Franciaországban. Az utolsó három évben olyan daganatos betegséget azonosítottak, amely összefüggésben lehet a mellimplantátumokkal.

A francia hatóságok ismét figyelmeztetést adtak ki: egy új típusú rákbetegség összefügghet a mellimplantátumokkal.(Mindez egy 2010-es botrány után, rövid időn belül immár másodszor következik be tehát.) Az onkológusok szerint az AGC-AIM limfóma, vagy más néven: nagysejtes anaplasztikus limfóma egy olyan tumor, amely soha nem jelent meg olyan személyben, aki nem visel ilyen típusú implantátumot. Erről a francia Le Parisien című lap számol be.
Franciaországban az utolsó három évben 18 ilyen esetet regisztráltak, a nagyvilágban pedig 173-at. A 18 franciaországi eset közül 14-ben olyan személy érintett, aki egy bizonyos amerikai gyártó, az Allergan által készített implantátumot visel. A rizikó viszonylag kicsi a francia lap szerint, de hozzáteszik: 2014 óta emelkedő a tendencia. Az Allergan máris bejelentette: teljes átláthatóságot nyújt az ügyben. A nagysejtes anaplasztikus limfóma egy ritka - immunrendszerbeli - daganatos betegség.

Így végezzük a mell önvizsgálatát!

A mellrák elleni leghatásosabb védekezési mód a betegség minél korábbi felismerése. Korai felismerés esetén a betegség sikeresen gyógyítható. Tudjon meg többet, kattintson!

A francia egészségügyi miniszter máris reagált a Le Parisien cikkére. Marisol Touraine bejelentette: nem tanácsolják azt, hogy az érintett nők kivetessék a beültetett implantátumokat. Ezt a miniszteri nyilatkozatot immár a tekintélyes Le Figaro és a gazdasági lap, a Les Échos is közölte.

A miniszter megszólalása után egy francia egészségügyi szakértő, Agnés Buzyn megemlítette, hogy a 18 daganatos megbetegedésben egyelőre a rákbetegségekhez képest viszonylag jók a gyógyulási esélyek. Eddig egyetlen haláleset következett be.

A hatóságok számára ugyanakkor most komoly problémát jelent a Le Parisien szerint, hogy be kell-e tiltaniuk ezeket az implantátumokat? Vagy legalább egy részüket? A francia lap úgy tudja, hogy tíz napon belül tart kulcsfontosságú ülést az ügyben a francia nemzeti gyógyszerbiztonsági hatóság (Agence nationale de sécurité du médicament: ANSM).

A hatóság aligazgatója megerősítette a Le Parisiennek: ha úgy gondolják a szakértők, akkor akár a tiltásról is dönthetnek. Az ANSM feladata lesz annak a megállapítása, hogy egy korábbi, 2010-es botrány után hogyan fordulhatott elő ismét hasonló eset egy implantátumgyártónál.

A mellimplantátum rákot is okozhat

A mellimplantátum rákot is okozhat


A francia egészségügyi minisztérium részéről korábban Benoit Vallet professzor szólalt meg: az egészségügyi főigazgató kezdetben annyit mondott a Le Parisiennek, hogy látják, emelkedik az esetszám és kapcsolatban vannak amerikai kollégáikkal (az FDA nevű egészségügyi hatóságról van szó: Food and Drugs Administration). A francia egészségügyi hatóságok mindenesetre többpontos akciótervet dolgoztak ki. Egyrészt kérik az orvosokat, hogy jelentsék az esetekkel kapcsolatos tapasztalataikat. Azt is tanácsolja a hatóság, hogy az egészségügyi dolgozók legyenek éberek és figyeljenek az esetleges kockázatokra. Az implantátumokat hordó nőket pedig évente meg kell vizsgálni.

A statisztikák szerint 400 ezer nő hord Franciaországban mellimplantátumot. Döntően esztétikai okokból teszik ezt, mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik daganatos betegség miatt esnek át rekonstrukciós műtéten. A francia nemzeti rákkutató intézet szakértői véleménye szerint az AGC-AIM limfóma egy új betegség. Ez egy mellimplantátumhoz kötődő nagysejtes anaplasztikus limfóma. A betegséget hamarosan a nemzetközi osztályozásba is be kell vezetni a francia szakértők szerint. Ezt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) következő terminológiai felülvizsgálatakor kellene majd megtenni - írja a Le Parisien. A 173 világszerte regisztrált AGC-AIM limfómás eset kapcsán azt írják, hogy ez a limfóma egy "specifikus egységet" képez a szakértők szerint.

Az interneten böngészve megtalálható egy korábbi tanulmány, amely az érintett amerikai cég termékeinél és általában az implantátumot viselő nőknél nem mutat ki a normál népességhez képest gyakoribb nagysejtes anaplasztikus limfómát (ALCL). Hogy itt ugyanarról a betegségről van-e szó, amit a franciák AGC-AIM néven emlegetnek, az egyelőre nem dönthető el a hírek alapján.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag