Új felfedezés: baktériumokkal gyógyíthatják a rákot

Egy új kutatás genetikailag módosítja a "jó" baktériumok felszínét, hogy kikerüljék az immunrendszert és legyőzzék a daganatos sejteket.

A Columbia Egyetem kutatói olyan "álcázó" rendszert fejlesztettek ki, amely átmenetileg elrejti a terápiás baktériumokat azimmunrendszerelől, így azok hatékonyabban pusztíthatják el a rákos sejteket egerekben. A mikrobák DNS-ének manipulálásával génáramköröket programoztak át, amelyek molekuláris "köpenyt" építenek a baktériumok köré.

sasa
Egy új kutatás genetikailag módosítja a "jó" baktériumok felszínét. Fotó: Getty Images

Felületi védőburok

A kutatók növelni tudták a vizsgált baktérium (Nissle 1917 E. coli) élethosszát és mennyiségét az emberi vérben. Illetve elérték azt is, hogy a baktériumokat célzottan juttassák el a daganatokba, beleértve a rákos áttéteket is. A Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók a baktériumok felületét bevonó cukorpolimereket, a kapszuláris poliszacharidokat (CAP) manipulálták genetikailag. Ez a vegyület a természetben segít a baktériumoknak megvédeni magukat a szervezet immunrendszerének támadásaitól. A CAP nélkül a baktériumok elveszítik a felületi védelmüket, és gyorsan kiürülnek a szervezetből.

A kutatók lényegében egy új CAP-rendszert hoztak létre, amelyet iCAP-nak neveztek. A rendszert egy külső jelzés segítségével - egy IPTG nevű kis molekulával - aktiválják, mint egy kapcsolót. Ennek segítségével képesek voltak a daganat növekedését vastagbél- és emlőrákos egerekben jobban visszaszorítani, mint az iCAP-rendszer nélküli kontrollcsoportban.

Bár a baktériumok terápiás célú felhasználása alternatív megközelítést jelent a rákos megbetegedések gyógyításában, a módszernek lehetnek korlátai. Például nagy mennyiségben elszaporodva gyulladásos tüneteket okozhatnak a szervezetben, az immunrendszer ugyanis idegen és veszélyes anyagként érzékeli őket. A túl kevés baktérium viszont nem ér semmit a gyógyításban. A kutatók szerint az új eljárásuk megoldhatja ezt a kritikus problémát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)