Új módszerrel kezelik itthon a rákbetegeket

Immár Magyarországon is elérhető a neuroendokrin, vagyis hormontermelő daganatok terápiájában alkalmazott izotópos infúziós kezelés. Elsőként egy 80 éves férfi kapta meg a kezelést a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján.

A neuroendokrin daganatok képesek az egészséges emberben is megtalálható hormonok nagy mennyiségű termelésére, majd ezt a véráramba ürítve rosszullétet okoznak. Ilyen daganatok csaknem minden szervben képződhetnek, leggyakrabban azonban a gyomorban, bélben, hasnyálmirigyben alakulnak ki - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében . A neuroendokrin tumorok a daganatos betegségek mintegy 5 százalékát teszik ki. Évente 40-60 új esetet diagnosztizálnak, vagyis itthon több száz embert érinthet a betegség, amelynek felismerésekor a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van.

Teljes gyógyulás a tumor korai felfedezéskor várható, amikor a daganat sebészileg még jól eltávolítható. A műtéttel nem gyógyítható betegek kezelésére napjainkban Magyarországon csaknem mindegyik, világszerte elfogadott gyógyszeres kezelési mód elérhető. A gyógyszeres terápiák lassítják ugyan a daganatos betegség előrehaladását, ám egy ponton túl hatásukat vesztik. Ilyenkor az előrehaladott, már szóródott daganat esetén az izotópos kezelési módszerek nyújthatnak segítséget.

Elsőként egy 80 éves beteg kapott PRRT-kezelés Magyarországon. Fotó: Bartha Bálint (Semmelweis Egyetem)
Elsőként egy 80 éves beteg kapott PRRT-kezelés Magyarországon. Fotó: Bartha Bálint (Semmelweis Egyetem)

Lutéciummal pusztítják el a ráksejteket

"A neuroendokrin tumoroknak van egy receptoruk, amelyet úgy lehetne jellemezni, mint egy zárat az ajtón" - idézi a közlemény dr. Lakatos Pétert, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanárát. "A sejtek felszínén lévő zárba bele kell illesztenünk a kulcsot, amely jelen esetben egy hormon (szomatosztatin), majd a kulcsot megjelöljük egy címkével, ez pedig a Lutécium 177. A szer a sejtfelszíni receptorhoz kötődve bejut a daganatsejtbe, ahol a sugárzó izotóp kifejti hatását, és elpusztítja a daganatsejteket. Ezt hívjuk peptid receptor radioterápiának (PRRT)."

Itthon is kaphatnak már kezelést a betegek

A kezelés az elmúlt másfél évtizedben több európai onkológiai centrumban is elérhetővé vált Bázeltől Milánóig, míg Kelet-Európából elsőként Krakkóban alkalmazták. A magyar betegek 2005 óta vehetik igénybe társadalombiztosítási támogatással, de csak külföldön, főként Svájcban és Németországban. Eleinte évi 2-5, az utóbbi években évi 30-40 kérelem érkezett az NEAK-hoz, ami betegenként átlagosan 4 kezeléssel számolva évi 120-160 alkalmat jelentett. A Magyarországon diagnosztizált neuroendokrin betegek nagy részét a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján látják el, így dr. Lakatos Péter szerint az itthoni PRRT-kezelés megteremtése mindenképpen mérföldkőnek számít. Egy, a New England Journal of Medicine-ben 2017-ben publikált vizsgálat igazolta, hogy ez a kezelési mód nemcsak a daganat kiújulását, hanem a betegek túlélését is jelentősen megnöveli.

Az első hazai kezelést május 12-én kapta egy 80 éves beteg az Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán, aki neuroendokrin tumorban szenved. (Néhány órával később a Debreceni Egyetemen is kezeltek egy beteget az új eljárással.) A beteg az első infúzióra jól reagált, négy nappal később otthonába távozott. A terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal. "Az európai gyógyszerhatóság (EMA) 2017-ben Lutathera néven elfogadta a Lutécium 177 alkalmazását felnőttek neuroendokrin tumorainak kezelésére. Ezzel egy időben kezdtük meg a hazai bevezetés feltételeinek megteremtését a másik három orvosképző egyetemmel közösen, amely erőfeszítésünket most siker koronázta" - árulta el Lakatos doktor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra