Új módszerrel kezelik itthon a rákbetegeket

Immár Magyarországon is elérhető a neuroendokrin, vagyis hormontermelő daganatok terápiájában alkalmazott izotópos infúziós kezelés. Elsőként egy 80 éves férfi kapta meg a kezelést a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján.

A neuroendokrin daganatok képesek az egészséges emberben is megtalálható hormonok nagy mennyiségű termelésére, majd ezt a véráramba ürítve rosszullétet okoznak. Ilyen daganatok csaknem minden szervben képződhetnek, leggyakrabban azonban a gyomorban, bélben, hasnyálmirigyben alakulnak ki - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. A neuroendokrin tumorok a daganatos betegségek mintegy 5 százalékát teszik ki. Évente 40-60 új esetet diagnosztizálnak, vagyis itthon több száz embert érinthet a betegség, amelynek felismerésekor a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van.

Teljes gyógyulás a tumor korai felfedezéskor várható, amikor a daganat sebészileg még jól eltávolítható. A műtéttel nem gyógyítható betegek kezelésére napjainkban Magyarországon csaknem mindegyik, világszerte elfogadott gyógyszeres kezelési mód elérhető. A gyógyszeres terápiák lassítják ugyan a daganatos betegség előrehaladását, ám egy ponton túl hatásukat vesztik. Ilyenkor az előrehaladott, már szóródott daganat esetén az izotópos kezelési módszerek nyújthatnak segítséget.

Elsőként egy 80 éves beteg kapott PRRT-kezelés Magyarországon. Fotó: Bartha Bálint (Semmelweis Egyetem)
Elsőként egy 80 éves beteg kapott PRRT-kezelés Magyarországon. Fotó: Bartha Bálint (Semmelweis Egyetem)

Lutéciummal pusztítják el a ráksejteket

"A neuroendokrin tumoroknak van egy receptoruk, amelyet úgy lehetne jellemezni, mint egy zárat az ajtón" - idézi a közlemény dr. Lakatos Pétert, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanárát. "A sejtek felszínén lévő zárba bele kell illesztenünk a kulcsot, amely jelen esetben egy hormon (szomatosztatin), majd a kulcsot megjelöljük egy címkével, ez pedig a Lutécium 177. A szer a sejtfelszíni receptorhoz kötődve bejut a daganatsejtbe, ahol a sugárzó izotóp kifejti hatását, és elpusztítja a daganatsejteket. Ezt hívjuk peptid receptor radioterápiának (PRRT)."

Itthon is kaphatnak már kezelést a betegek

A kezelés az elmúlt másfél évtizedben több európai onkológiai centrumban is elérhetővé vált Bázeltől Milánóig, míg Kelet-Európából elsőként Krakkóban alkalmazták. A magyar betegek 2005 óta vehetik igénybe társadalombiztosítási támogatással, de csak külföldön, főként Svájcban és Németországban. Eleinte évi 2-5, az utóbbi években évi 30-40 kérelem érkezett az NEAK-hoz, ami betegenként átlagosan 4 kezeléssel számolva évi 120-160 alkalmat jelentett. A Magyarországon diagnosztizált neuroendokrin betegek nagy részét a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján látják el, így dr. Lakatos Péter szerint az itthoni PRRT-kezelés megteremtése mindenképpen mérföldkőnek számít. Egy, a New England Journal of Medicine-ben 2017-ben publikált vizsgálat igazolta, hogy ez a kezelési mód nemcsak a daganat kiújulását, hanem a betegek túlélését is jelentősen megnöveli.

Az első hazai kezelést május 12-én kapta egy 80 éves beteg az Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán, aki neuroendokrin tumorban szenved. (Néhány órával később a Debreceni Egyetemen is kezeltek egy beteget az új eljárással.) A beteg az első infúzióra jól reagált, négy nappal később otthonába távozott. A terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal. "Az európai gyógyszerhatóság (EMA) 2017-ben Lutathera néven elfogadta a Lutécium 177 alkalmazását felnőttek neuroendokrin tumorainak kezelésére. Ezzel egy időben kezdtük meg a hazai bevezetés feltételeinek megteremtését a másik három orvosképző egyetemmel közösen, amely erőfeszítésünket most siker koronázta" - árulta el Lakatos doktor.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)