Triplaerős az új rákölő szer

Egyszerre három rákgyógyszer hordozására képes az amerikai vegyészek tavaly bemutatott nanorészecskéje. Az új típusú hordozóval a korábbinál jobb eredményt értek el petefészekrák-sejtek elpusztításában.

A kemoterápia kombinált és célzott alkalmazása a mellékhatások csökkentése miatt nagyon fontos. Ezt segítheti az a nanorészecske, amelyet a leghíresebb amerikai műszaki egyetemen, a MIT-n állították elő. Innovációjuk tulajdonképpen egy polimerlánc, amelyre háromféle gyógyszer kapcsolható. Segítségével célzottan és egyszerre juttathatják el a ráksejtekig a gyógyszereket. Korábban már egy vagy két molekulát is sikerült ráaggatni a hordozókra, most viszont már három szállítására is képes nanorészecskét fejlesztettek ki. Sőt még ennél is több szállítására lehet képes az új típusú hordozó.

A Journal of the American Chemical Society című lapban publikált tanulmány szerint a ráksejtek pusztításában a fejlesztés révén jobb eredmények érhetők el. Sőt az eljárás megváltoztathatja a kutatások eddigi irányát is. Korábban ugyanis két módszer létezett a nanorészecskék felhasználására: az egyik az volt, amikor a részecske magába foglalta a hatóanyag molekuláját, a másik pedig az, amikor kémiailag kapcsolták össze őket.

Új típusú nanorészecske segít a rák gyógyításában

A két metódus kombinációja is előfordult. A MIT ötlete gyökeresen új: kutatói a nanomolekulát úgy építik föl, hogy nem utólag kötik rá a gyógyszert , hanem olyan építőelemeket raknak össze, amelyek már eleve tartalmazzák a hatóanyagot, így nem csak a hordozóeszközként funkcionálnak. Ezeket az építőelemeket különleges struktúrákba rendezik, és így kontrollálják a molekulák arányát és mennyiségét.

Minden egyes építőelem három részből tevődik össze: egy gyógyszermolekulából, egy kapcsolódási egységből, amely a többi elemhez kötődik és egy polietilén glikol láncból, amely megvédi a molekulát a testben. Így a nanorészecske elvileg bármennyi hatóanyagot szállítására képes.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)