Számítógépes program segít a rák helyes diagnózisában

Egy új algoritmus több száz betegséget képes megkülönböztetni; ezzel segíti az orvosokat a rák helyes diagnózisának mielőbbi felállításában, és a leghatásosabb kezelések megtalálásában - számolt be az új eredményekről a Popular Science.

Az utóbbi évtized kutatási eredményeiből derült ki az orvosok számára az, hogy amit összefoglaló néven "ráknak" nevezünk, az valójában több százféle különböző betegség. Mivel mindegyik ráktípus különböző formákban nyilvánulhat meg, és különböző tünetekkel járhat, némelyik betegség pontos diagnosztizálása különösen nagy nehézséget okoz az orvosoknak. A pontos diagnózis azonban elengedhetetlenül fontos a betegségek megfelelő kezelésének kialakításához.

A mostani kutatásban az MIT számítástudományi és mesterségesintelligencia-kutató laborjának munkatárasai a Massachusetts General Hospital orvosaival közösen fejlesztettek ki egy olyan számítógépes modellt, amely a betegek adatai alapján képes diagnózist javasolni az orvos számára. A kutatási eredményeket a Journal of the American Medical Informatics Association című orvosi szaklapban tették közzé.

Könnyebb lesz a rák diagnosztizálása?

A rákbetegség esetében nemcsak a diagnózis elfogadása és a kezelések végigcsinálása rendkívül megterhelő, de a gyógyulás után a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz a betegeknek. Ha többet szeretne megtudni, kattintson! A kutatásban a nyirokrák diagnózisára vonatkozó útmutatójából vett mondatokkal tudott jellemezni. Mindezen adatok segítségével pedig fel tudta állítani a legvalószínűbb diagnózist.

Az új modell 10 százalékkal adott pontosabb képet, mint a korábban készült, hasonló számítógépes programok, amelyek kevesebb adattal dolgoztak. A kutatók azt remélik, hogy minél több adatot tudnak beépíteni a modelljükbe, az annál pontosabb diagnózist lesz képes felállítani.

Forrás: COMPUTER PROGRAM DIAGNOSES CANCER

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: