Súlyos beteg a népszerű popsztár

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba (VFN) jár kezelésre.

A 80 éves cseh énekes közösségi oldalán közölte, hogy másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) diagnosztizáltak nála, amely a többféle kezelés ellenére akut leukémiává fejlődött. A kórházban rendszeresen ellenőrzik az állapotát. További részleteket azonban nem közölt, hanem azt kérte, tartsák tiszteletben privátszféráját.

Karel Gott, leukémia, fehérvérűség, vérrák, betegség,
Súlyos betegségben szenved a népszerű popsztár. Fotó: Getty Images

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg. Ebből már kigyógyult ugyan, de a betegség miatt jelentősen meggyengült az immunrendszere. Júliusban pedig kénytelen volt lemondani 80. születésnapja alkalmából tartandó koncertjét, utolsónak tervezett fellépését akuttüdőgyulladásmiatt. Az énekest már 2018-ban is tüdőgyulladással kezelték kórházban. Akkor szintén kénytelen volt lemondani a koncertjeit.

Sokszor véletlenül derül ki a betegség

Áttörés aleukémiakezelésében - részletek itt!

Az akut leukémiát a fehérvérsejtek rosszindulatú elváltozása okozza. A legnagyobb baj azonban az, hogy a betegséget gyakran nem ismerik fel időben, csak később, ugyanis nincsenek különleges, jól meghatározható tünetei.

Ahogy korábbi cikkünkben már olvashatták, a betegség gyorsan elterjed a testben, a következmények pedig drámaiak lehetnek. Vérszegénység és véralvadási problémák alakulhatnak ki. Árulkodó jel lehet, ha az érintett gyakran fáradt és sűrűn kap el különböző fertőzéseket. A véráram hatékonyságának csökkenése miatt a beteg sápadt lesz, gyakran szédül, szívverése pedig szaporává válik.

Ezek a tünetek azonban még nem utalnak egyértelműen leukémiára, ezért a legtöbb esetben csak véletlenül jönnek rá az orvosok, amikor egy másik betegség miatt vizsgálják a pácienseket. A leukémia - más néven fehérvérűség vagy vérrák - a férfiak körében valamivel gyakrabban fordul elő. Az érintettek többnyire középkorúak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső