Rákot okozhat a sok tekerés

Hatszor nagyobb a prosztatarák kialakulásának esélye azoknál a férfiaknál, akik hetente kilenc óránál többet töltenek kerékpáron.

A brit Daily Mail online kiadása egy, a University College of London kutatására hivatkozik, amely a maga nemében a legnagyobb kaliberű vizsgálat volt a kerékpározás egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A brit egyetem összesen 5200 biciklistát vizsgált meg, hogy adatokat gyűjtsön egészségi állapotukról. A kutatók szerint azok a középkorú férfiak, aki hetente kilenc óránál többet bicikliznek, hatszor nagyobb kockázatnak vannak kitéve a prosztata daganatos betegedését illetően.

A vizsgálat emellett eloszlatott egy fontos tévhitet is: nincs összefüggés a biciklizés és a meddőség, illetve a merevedési problémák között. A kerékpározást emellett a hererákkal is összefüggésbe hozták, nem kis részben a korábbi hétszeres Tour de France-győztes, a doppingbotrányba belebukott Lance Armstrong miatt, akit meg is operáltak a daganatos betegség miatt.

A prosztatarákkal kapcsolatban azonban korábban még nem állapítottak meg hasonló összefüggést. A kutatók figyelmeztettek arra, hogy a statisztikából következő észrevételek (a vizsgálatban mintegy 2000 ötven évnél idősebb férfi vett részt) nem jelent még egyértelmű bizonyítékot rá, hogy a kerékpározás prosztatarákot okoz.

Nagyon sokat kell bicikliznie, hogy prosztatarákja legyen

A szakértők feltételezése szerint ez összefüggésben állhat azzal, hogy a sokat bicikliző férfiak egészségtudatosabbak, ezért gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra is. Ennek ellenére a kutatás nem támasztotta alá, hogy a biciklisták többet járnának orvoshoz, mint bárki más. A kutatók hangsúlyozták, nem kizárható, hogy a bicikliülés prosztatára gyakorolt nyomása lehet a daganatos megbetegedés kiváltó oka.

A vizsgálat fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kerékpározás népszerűsége mennyit nőtt az elmúlt két évtizedben. Csak Nagy-Britanniában több mint 950 millió kilométerrel tekertek többet 2012-ben mint 1993-ban. Ráadásul ennek a távnak a 80 százalékát férfiak tették meg.

Dr. Mark Hamer, a kutatás vezetője arra figyelmeztetett, hogy a vizsgálati minta nem volt elég széles, így további kutatásokra lehet szükség a perdöntő bizonyítékok megszerzéséhez. "A jelenlegi kutatás olyan kerékpárosokat vizsgált, akik nagyon sok időt töltenek a biciklin" - tette hozzá. "Azt sem szabad elhallgatni, hogy a diabétesz, a szívbetegségek és a stroke megelőzése terén."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: